Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de nieuwste versie van DigiD in gebruik genomen. Atos en Digidentity realiseerden DigiD 4.1. Meer dan negen miljoen burgers en verschillende webdiensten van ruim vijfhonderd organisaties zijn in één nacht succesvol naar de nieuwe omgeving gemigreerd. Hiermee is dit de grootste migratie die tot nu toe door de Nederlandse overheid is uitgevoerd.
DigiD is het digitale authenticatiesysteem voor de overheid en publieke dienstverleners. DigiD zorgt ervoor dat burgers betrouwbaar online hun zaken met de overheid kunnen regelen. Bijvoorbeeld bij het invullen van hun belastingformulieren en het aanvragen van studiefinanciering of kinderbijslag. DigiD is in 2005 geïntroduceerd en sindsdien is het aantal gebruikers naar meer dan negen miljoen burgers gegroeid. Het systeem verwerkt ruim vijftig miljoen authenticaties per jaar.
DigiD is een product van Logius, de dienst Digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doorontwikkeling van het systeem is een belangrijke voorwaarde voor verdere groei en de integratie met andere voorzieningen van de elektronische overheid. Atos is volledig verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en beveiliging van het DigiD 4.1. Digidentity tekent voor de ontwikkeling van software op basis van het vier-sterrenniveau van TÜVit voor de certificering van softwareproducten.
DigiD is gemigreerd in de nacht van 20 op 21 mei. Hierna is het systeem de volgende morgen uren lang offline geweest en ontvingen klanten de volgende melding.
“Na de succesvolle migratie van DigiD vannacht, ondervinden we momenteel een probleem waardoor aanvragen, activeren, inloggen niet of nauwelijks mogelijk is.”
Er bleken grote fouten te zijn gemaakt in de migratie en oplevering naar productie waardoor de performance nihil was.
Sindsdien vindt er regelmatig spoed onderhoud plaats op het DigiD systeem. Nog steeds lijken issues niet verholpen.
De definitie “succesvol” is blijkbaar erg ruim.