Stichting Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) laat Cordys een backupsysteem ontwikkelen voor het systeem dat het primaire proces voor de indicatiestelling Awbz-zorg ondersteunt. Bij dit systeem is het risico op uitval reëel geworden nadat de nieuwbouw ervan begin 2011 is stilgelegd. Bij uitval komt de indicatiestelling tot stilstand. Dat heeft grote gevolgen voor zorgaanbieders en cliënten. De wettelijke afhandelingstermijn kan dan bijvoorbeeld in het gedrang komen. Voor het noodsysteem is 1,5 miljoen euro uitgetrokken.
Cordys, leverancier van business process management (bpm)-software, is geselecteerd zonder dat er een aanbesteding is uitgeschreven. Dat mag in situaties waarin dringende spoed is vereist als gevolg van gebeurtenissen die door de aanbestedende dienst niet konden voorzien. 'Een Europese aanbesteding plus bouw nemen geruime tijd in beslag. Het CIZ heeft, in samenspraak met het ministerie van VWS, op basis van de actuele analyse, gekozen voor deze wijze van gunnen', zegt een woordvoerder.
Uit die actuele analyse bleek dat er een dreiging van uitval van het huidige primaire Awbz-systeem bestaat en dat bepaalde it-functionaliteiten niet langer kunnen worden geborgd. In het gunningsdocument wordt gesproken van 'serieuze gebreken in het huidige it-systeem die door CIZ niet konden worden voorzien.'
Ander takenpakket
Het CIZ indiceert of toetst de aanspraak op AWBZ-zorg. Met een indicatie van het CIZ weten mensen hoeveel zorg, die valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, ze kunnen krijgen en in welke vorm. CIZ gebruikt voor de indicatiestelling het programma Gino (Geïntegreerd Informatie Netwerk Ouderenzorg). Dit registratiesysteem is voortgekomen uit software-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat vormde de basis van het in 1990 gestarte bedrijf Gino B.V. Het CIZ past binnen het Gino-systeem CIZ-algoritmen toe ter ondersteuning van de indicatiestelling.
De zegsman van de uitvoeringsorganisatie licht toe dat de rol en het takenpakket van het CIZ in korte tijd sterk zijn veranderd. 'Enkele jaren geleden was het de politieke wens dat wij iedere eerste aanvraag voor Awbz-zorg zelf afhandelden. Nu is er sprake van een sterke toename in mandatering en indicatiemelding. De nadruk komt steeds meer te liggen op toezichthouder in plaats van indicatiesteller.'
Stilleggen
Volgens de woordvoerder heeft deze taakverandering gevolgen voor de manier waarop ict wordt ingezet. Bij het CIZ startte in 2008 een omvangrijk vernieuwingsprogramma. In 2010 leidde dat na een aantal aanbestedingen tot gunningen aan Cordys, Chess, Gino, O&I, Furore, Bizz Design en Twijnstra & Gudde. Door veranderingen in de AWBZ en de gevolgen daarvan voor de opdracht van de organisatie, is het vernieuwingstraject echter begin 2011 stilgelegd. Maar de in de afgelopen jaren ingezette automatisering van aanvragen heeft inmiddels een grote vlucht genomen. Ook de mandatering van zorgaanbieders om zelf een (vervolg)indicatie te stellen die het CIZ toetst, gaat geautomatiseerd. Het huidige primaire systeem heeft moeite om deze sterk toegenomen automatisering goed op te vangen. Het CIZ heeft daarom dringend een redundant systeem nodig, stelt de woordvoerder.
Hij geeft als voorbeeld de zogenaamde Standaard Indicatie Protocollen (SIPs). Deze geven aanspraak op zorg die direct ingezet kan worden, zoals wondverzorging. Deze geautomatiseerde aanvragen tellen inmiddels 250.000 in getal. In de oude situatie werd de meeste zorg met een papieren aanvraag gedaan, inclusief de medische dossiers. Bij uitval van het systeem konden de aanvragen eenvoudiger handmatig worden afgehandeld. Daar was ook nog voldoende personeel voor. Door de sterk geautomatiseerde toepassingen is een geautomatiseerde vervangende voorziening noodzaak geworden. Dat vormde ook de reden voor de wijze van gunning, aldus de zegsman.
Cordys
De keuze is op Cordys gevallen omdat het CIZ in 2010 de bpm-oplossing van het bedrijf al had gekozen als ontwikkelplatform. Bij de realisatie van de vervangende voorziening moest de organisatie de keuze maken tussen dit platform of de technologie waarop het huidige Gino-systeem is gebaseerd. Uit kostenoogpunt is gekozen voor de nieuwere Cordys-technologie, aldus de woordvoerder.
Volgens de zegsman zijn of worden van het vernieuwingsprogramma uit 2010 bepaalde delen hergebruikt. Hij zegt de indruk te hebben dat de kosten van het stopzetten van het nieuwbouwprogramma beperkt zijn geweest, omdat dit in een vroeg stadium gebeurde.
Een zeer eenzijdig verhaal. Blijkbaar is er niet de moeite genomen dit te verifiëren. Er staan hier voor bepaalde personen nogal wat belangen op het spel, zowel binnen het CIZ als bij Cordys.
Zover ik weet is de huidige oplossing en infrastructuur een van de stabielste die er is. PWC heeft dit al meerdere malen bevestigd.