Softwareleverancier PerfectView in Den Bosch heeft 160 aanvragen van gemeenten voor het pakket Verloren of Gevonden, waarmee burgers gevonden of verloren voorwerpen kunnen registreren en terugvinden. Inmiddels hebben 152 gemeenten de software draaien. Nog eens zestien grotere plaatsen maken gebruik van een pakket voor de registratie van gehandhaafde fietsen, die in de site verlorenofgevonden.nl is geïntegreerd.
De leverancier ziet een toevloed van klanten sinds minister Ivo Opstelten eind vorig jaar in een brief aankondigde dat de politie op 1 juli 2012 zal stoppen met het aannemen en registreren van gevonden voorwerpen. Die taak ligt wettelijk al jaren bij de gemeenten. Opstelten wil met de maatregel dienders vrijmaken voor andere taken. Gemeenten zoeken sinds de brief naar oplossingen om de hoeveelheid extra werk zoveel mogelijk te beperken.
Locaal draaiende applicatie
Leverancier PerfectView sloot in de maand mei al 25 gemeenten aan en zal in juni 2012 veertig gemeenten aansluiten op zijn landelijke website met gevonden en verloren voorwerpen. Die startte het bedrijf in 2005 in samenwerking met een aantal Utrechtse gemeenten en de gemeente Vlaardingen. De gemeenten voeren de gegevens van de voorwerpen in een locaal draaiende applicatie in, die de gegevens synchroniseert met de landelijke website waarin burgers zoeken.
Het systeem levert een aantal besparingen op, vertelt directeur Jochen Hesselberth van PerfectView. Burgers die bijvoorbeeld een portemonnee vinden, kunnen de vondst zelf in de site melden. Daarmee voldoen zij aan hun wettelijke plicht. Zij bewaren in principe zelf de spullen, waarvan zij na een jaar rechtmatig eigenaar kunnen worden. Dit scheelt de gemeenten mankracht en ruimte, omdat zij de gevonden voorwerpen niet hoeven op te slaan.
NS, Connexxion en Schiphol
Maar ook voor andere partijen is het systeem interessant, vertelt Hesselberth. ‘We zijn in gesprek met vervoerders als de NS en Connexxion. Bij de NS in Utrecht alleen al liggen 32.000 artikelen opgeslagen. Wie iets verloren heeft, kan bellen. Ook op Schiphol blijven jaarlijks heel wat dingen achter. Maar ook kleinere organisaties, zoals sportclubs, kunnen hiervan gebruik maken.'
Voor de applicatie Fietsdepot of AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) overlegt PerfectView met de verzekeraars, deze kunnen met behulp van het framenummer checken of een als gestolen opgegeven fiets niet ergens in een gemeentelijk depot staat. Daarnaast is het bedrijf in gesprek met de politie om deze check ook in het aangifteformulier te integreren zodat een burger geen aangifte hoeft te doen van een niet-gestolen-maar-geruimde fiets.