Ongeveer een kwart van de zakelijke gebruikers heeft een telefoontoestel op zijn bureau staan dat is aangesloten op een Avaya-bedrijfstelefooncentrale. Daarmee heeft Avaya de grootste installed base in de Nederlandse zakelijke markt. Dit blijkt uit analyse van onderzoeksbureau Computer Profile op basis van interviews met ruim vijfduizend Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers uit de publieke en commerciële sector.
Branches waar Avaya bovengemiddeld scoort zijn de zorgsector, de handelssector en de transportsector. Uitschieter naar beneden is het onderwijs waar nauwelijks Avaya-aansluitingen worden aangetroffen. Naast Avaya kennen nog vier andere leveranciers een aandeel boven de 10 procent in het totaal aantal aansluitingen. Het betreft KPN, Siemens, Aastra en Alcatel-Lucent. Mitel volgt hier kort achter met een aandeel van 9 procent van het totaal aantal zakelijke aansluitingen.
Omdat KPN zelf niets fabriceert lijkt het een vreemde eend in de PABX-vijver. In de loop der jaren is door KPN echter een grote hoeveelheid PABX-systemen van andere leveranciers onder eigen vlag op de markt gebracht. De eindgebruiker kan daarbij niet of niet direct zien van welke fabrikant het systeem afkomstig is. Het huidige portfolio van KPN bevat onder andere systemen afkomstig van Alcatel-Lucent, MDS en Mitel. In het verleden zijn ook systemen van Ericsson, NEC-Phillips en Nortel geleverd. Ook deze systemen zijn voor een deel nog steeds in gebruik bij de geïnventariseerde Nederlandse bedrijfsvestigingen. Het weergegeven aandeel van 15 procent voor KPN is dus in feite toe te kennen aan de eerder genoemde fabrikanten.
Leeftijd van PABX
Voor de in kaart gebrachte bedrijfstelefooncentrales is ook gevraagd naar het jaar van ingebruikname. Dan blijkt dat een deel van de telefooncentrales erg lang in gebruik wordt gehouden. Meer dan 40 procent van de systemen is ouder dan zeven jaar. Iets meer dan 10 procent van de telefooncentrales is zelfs ouder dan twaalf jaar.
Aan de hand van het installatiejaar kan ook een gemiddelde leeftijd worden becijferd. Voor de bedrijfstelefooncentrales waarvan de installatiedatum in kaart is gebracht, komt een gemiddelde leeftijd van 6,5 jaar naar voren. In de zorgsector en de industrie is de vervangingscyclus het langst. Binnen deze branches ligt de gemiddelde leeftijd het hoogst met respectievelijk 7,5 en 7,1 jaar.
Leeftijd per fabrikant
De gemiddeld leeftijd kan ook worden berekend per fabrikant. Dan blijkt dat de oudste systemen die nu nog gebruikt worden in de zakelijke markt afkomstig zijn van Philips, Tadicom en KPN. Philips heeft zich enkele jaren geleden teruggetrokken van de PABX-markt. In 2006 werd het Business Communications-onderdeel nog in de joint venture met NEC ondergebracht, maar vanaf 2010 heeft Philips het belang in deze joint venture overgedragen aan NEC, waarmee de terugtrekking compleet was. De gemiddelde leeftijd van de systemen van KPN en Aastra wordt omhoog gehaald door de nog in gebruik zijnde Ericsson-telefooncentrales. In 2008 is het onderdeel van Ericsson dat telefooncentrales voor zakelijke eindgebruikers maakte overgenomen door Aastra. Zoals eerder vermeld heeft ook KPN in het verleden systemen van Ericsson geleverd.
Leveranciers met de gemiddeld laagste leeftijd, dus met een relatief hoog aandeel recente installaties, zijn Cisco, Mitel en NEC. Swyx duikt nog slechts een beperkt aantal keer op. Het betreft dan wel telkens relatief jonge systemen.
Ontwikkeling aantal locaties
Wordt de capaciteit van de telefooncentrale (aantal poorten) buiten beschouwing gelaten, maar wordt enkel naar het aantal bedrijfsvestigingen gekeken dat een bepaald merk telefooncentrale in gebruik heeft, dan ontstaat een iets ander beeld. Zowel PABX-systemen van Siemens als Avaya komen in juni 2012 naar voren bij 18 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.
Voor Siemens is in de afgelopen drie jaar een daling in het aantal locaties zichtbaar. Ook het percentage bedrijfslocaties dat een ‘KPN'-PABX gebruikt is aan het afnemen. Alcatel-Lucent en Mitel komen bij een toenemend aantal bedrijfsvestigingen terug.
Verschil tussen locaties
In het gebruik van de verschillende bedrijfstelefooncentrales is een duidelijk verschil tussen de kleinere bedrijfsvestigingen en de grote locaties. Zo neemt het percentage locaties met Avaya toe van 15 procent bij locaties met vijftig tot honderd werknemers tot 26 procent bij de grootste locaties. Ook Aastra laat deze lijn zien, oplopend van 5 procent tot 21 procent. Siemens laat het tegenovergestelde zien, veel gebruikers bij de kleinere locaties en een afnemend percentage gebruikers bij het stijgen van de locatieomvang. Voor KPN geldt dat het in de verschillende werknemersklassen vrijwel even sterk is vertegenwoordigd. Ook Alcatel-Lucent toont deze redelijk vlakke lijn.
@Frank B. anoniem
misschien kan je iets aangeven over je achtergrond, zo de lezer je commentaar kan begrijpen, zowel je profiel in computable als linked in facebook en heel Google is leeg, wat overigens weer spoort met F.B. als pseudoniem.
wellicht nog even PABX over ATM heeft niet bestaan.
PABX en VoIP beschouwen als semantisch spel, daar past dan het woord prullemanderen bij zie de opmerkingen van Willem en Peter
@Peter,
Tsja…. in de 90 jaren de pabx almanak vanaf 2002 -2006 de VoIP almanak, Peter, je kent ze denk ik inderdaad allemaal, althans dat zou mij niet verbazen.
Peter mag ik je verblijden met de volgende link: daar staat een heel boek over het onderwerp, eigenlijk kan je dat vergelijken met deel 1 van de almanakken, maar dan 500 pagina’s over de ontwikkeling van communicatietoepassingen en communicatie-infrastructuren. http://www.communicatie-infrastructuur.nl
@Maarten,
je ontwijkt de inhoud door op mijn achtergrond en persoon in te willen gaan. Daar gaat dit artikel echter niet over.
Als je werkelijk een specialist op telefoniegebied zou zijn, dan zou je weldegelijk snappen dat het om de functionaliteit van telefonie gaat en niet om de voip-hypes eromheen. Ik denk dat jouw “advies”-rol met name baat heeft bij vaagheid en hypes. Dat moet je zelf weten, maar ik bedien de klanten graag met concrete zaken waar ze ook daadwerkelijk wat aan hebben. PABX-functionaliteit over de brede kam van het vage begrip VoIP gooien vind ik onkies.
@ Frank,
Natuurlijk gaat het over de functionaliteit, andere architectuur is bij VoIP daar de basis voor. Het door elkaar halen van PABX en VoIP of het hebben over “PABX over ATM” geeft aan dat je geen idee hebt waar je het over hebt en dat wordt versterkt door het handhaven van anoniem willen blijven. jammer dus.
@Maarten,
Het heeft weinig zin om een welles-nietes spel te gaan doen.
Je hamert wederom op de man, ik blijf bij de inhoud.
Met PABX over ATM (heb niet gezegd dat dat ooit zo geleverd is) bedoel ik te zeggen dat je telefonie-functionaliteit biedt over een scala aan onderliggende transporttechnieken/datalayers (zoals bijv. ATM). IP is ook weer zo’n onderliggende laag op Voice.
Ik zie graag de bedrijfstelefonie los van de onderliggende netwerklaag, waar jij liever alles over 1 kam scheert, omdat het zo lekker bekt en de klant (zoals in de zorg) er toch geen kaas van gegeten heeft.
Voor de goede orde, ik snap je punt wel, maar ik snap ook het artikel. je zet jezelf neer als een zelfbenoemde autoriteit aangaande telefonie, maar trust me, bij mij lukt het niet om met vage strooisels mensen te overtuigen. Ik ga dieper in op de specifieke wensen van klanten. Of dat voip, pabx, postduif etc. is zal hun een biet zijn. Ik noem dat vaak oneerbiedig techneutengelul. Hoofddoel van bedrijfstelefonie is optimale communicatie tussen gebruikers van een organisatie.
Als we over de inhoud kunnen spreken, dan graag. Voor jou blijf ik lekker anoniem.
Interessant artikel. Mijn ervaring is dat veel bedrijven (in het MKB) nog werken met de traditionele systemen. En indien mogelijk gebruik makend van een Sip trunk.
De letterlijke vertaling van PABX is Private Automatic Branch eXchange. Een telefooncentrale voor “privé” gebruik, lees binnen het bedrijf. Dit gaat over de toepassing en functionaliteit en niets over de gebruikte techniek. De onderliggende techniek is voor de klant (meestal) geen issue en wordt ook niet bepaald of een systeem nou PBX wordt genoemd of niet. Sterker nog, indien je bij bijvoorbeeld Tele2 of Esprit een ISDN30 aanvraagt krijg je een level 1 router waarop een IP verbinding wordt aangesloten en aan de andere kant komt dan de ISDN30 naar buiten. Zonder dat de klant het door heeft werkt deze al in veel gevallen via nieuwe technieken en niet meer via de klassieke ISDN.
Dat klanten vragen om Voip oplossingen heeft te maken met de hype rondom het concept. Het kan voor veel klanten besparingen op leveren, zeker als ze nog met de traditionele telefoonlijnen werken.
Dat de term PBX steeds minder wordt gebruikt heeft te maken met het feit dat de oorspronkelijke functie van de PBX steeds meer verschuift en steeds meer wordt geïntegreerd met nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Ook de gebruikte hardware aan de gebruikers kant is sterk aan het verschuiven. De pc/laptop etc gebruiken als telefoon is geen uitzondering meer waardoor de gebruiker het steeds meer ziet als communicatie platform en steeds minder als telefooncentrale.
Zoals mijn dochter een jaar geleden aan mij vroeg “papa, kan je daar ook oma mee bellen?”, ik was foto’s aan het maken met mijn Canon EOSD40.
De installed base (PBX) werkt in veel gevallen nog naar tevredenheid en heeft geen prioriteit in de bedrijfsvoering (helaas). De centrales zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee.
Bovendien, veel van de genoemde PBX’en werken allang via Sip trunks en bieden al meer mogelijkheden dan de vroegere PBX functies. Hierdoor heeft vervanging nog minder prioriteit.
Als het gaat over verschuiving van de PBX functionaliteit, Microsoft Lync is hier een goed voorbeeld van. Een breed communicatie platform wat volledig kan worden geïntegreerd met de bestaande infrastructuur. Dat veel grote bedrijven (bijv. Shell, PricewaterhouseCoopers) hier al mee werken geeft aan wat de toekomst is van deze software matige oplossingen.