Het is maar een klein stukje om van de Universiteit Utrecht naar de onderwijsboerderij te komen. Eric Otten is student diergeneeskunde aan de universiteit en loopt in zijn donkerblauwe overall en donkergroene laarzen de runderstal binnen. Hij gaat samen met een medestudent onderzoeken of een koe drachtig is. Normaal gebeurt dit onder begeleiding van een docent, maar met het nieuwe 4G-netwerk op de universiteit is dat niet meer nodig.
De studenten maken gebruik van de applicatie 'Vidyo' om een conference call met een docent te starten. Na wat geklungel is er een verbinding met de docent. 'Hallo? Kan je me horen? Ben je daar?' zijn de eerste vragen van de conference call. Zodra het beeld en geluid goed zijn, wordt het onderzoek bij de koe gestart.
De medestudent onderzoekt de koe en Eric filmt met de smartphone de beelden die op de draagbare monitor getoond worden. Op deze manier kan de docent live meekijken naar de beelden van de behandelingen en feedback geven aan de studenten. Als het onderzoek is afgerond, wordt de conference call afgesloten.
Eduroam en 4G
Surfnet, KPN, LG en de Universiteit Utrecht (UU) zijn eind mei 2012 een proef gestart om de mogelijkheden van een 4G-netwerk te onderzoeken. 4G is de vierde generatie van mobiele-telecommunicatiestandaarden. Het is de opvolger van de 3G-standaard. Met een 4G-netwerk kan het down- en uploaden van bestanden, afbeeldingen of video's twee tot vier keer sneller dan via 3G. De instellingen onderzoeken hoe draadloze netwerktechnologieën zoals UMTS, Wi-Fi en het nieuwe LTE beter kunnen worden geïntegreerd met het Surfnet-netwerk en daarmee ook met het internet.
Surfnet maakt gebruik van authenticatie op basis van eduroam. Eduroam is een internationaal Wi-Fi-netwerk voor onderwijsinstellingen en maakt het voor studenten en medewerkers mogelijk om met persoonlijke inloggegevens direct internettoegang te krijgen bij universiteiten, hogescholen en bibliotheken, in binnen- en buitenland. Eduroam ondersteunt de mogelijkheid tot een 4G-verbinding.
Live streamen van video
Momenteel testen twaalf studenten van de studierichting paarden en vijf docenten het 4G-netwerk. In november 2012 test een groep van 25 studenten van de studierichting landbouwhuisdieren samen met vijf docenten de 4G-mogelijkheden, zoals live streamen van beeld. Het doel van het 4G-netwerk is voor de Universiteit Utrecht om, ongeacht tijd en plaats, communicatie en live stream mogelijk te maken tussen studenten en docenten.
Doxom en Vidyo hebben gezamenlijk de managed videodienst opgezet, waar de Universiteit Utrecht gebruik van maakt. Studenten die op de onderwijsboerderij werken of een bedrijfsbezoek uitvoeren, kunnen via Vidyo een conference call starten met een docent. Hierdoor hoeft de docent niet meer fysiek aanwezig te zijn tijdens een behandeling om feedback te geven. Daarnaast kan het materiaal worden opgenomen, zodat de docent het later kan bekijken en beoordelen. Doxom is verantwoordelijk voor de opslag van het materiaal. Ook wil de UU beelden van een behandeling live streamen naar een collegezaal.
Digitale leeromgeving
Het 4G-netwerk wordt ook gebruikt voor een digitale leeromgeving. Hier kunnen studenten instructiefilmpjes bekijken of een elektronisch dierendossier bekijken en bijhouden. Ook heeft de student hier zijn persoonlijk portfolio waarin hij zijn eigen gegevens kan inzien en aanpassen en waarin verzameld werk terug te vinden is. Ook docenten hebben toegang tot deze portfolio's waarin zij studenten kunnen beoordelen. De universiteit wil zo kijken of de observatie en feedback van docenten van betere kwaliteit is.
'Deze betere kwaliteit denken wij te kunnen realiseren met 4G', zegt Jan Haarhuis, hoofd onderwijs- en studentenzaken faculteit Diergeneeskunde. Hij is nieuwsgierig naar hoe de huidige groep studenten omgaat met de nieuwe toepassingen. Hij verwacht dan ook dat zij nieuwe toepassingen bedenken die het 4G-netwerk mogelijk maakt. Zelf hoopt hij dat de 4G-verbinding kan bijdragen aan een sneller communicatieproces met dierenartsen onderling. Zo kunnen beelden van (zeldzame) ziektes live gestreamd worden naar dierenartsen om een ziekte te constateren en de dierenartsen te alarmeren.
LG Optimus Vu
Tijdens de proef levert LG de apparaten aan de Universiteit Utrecht. Er moet volgens Haarhuis nog wel gezocht worden naar het juiste apparaat. Momenteel gebruiken de studenten een smartphone van LG. 'Een tablet is handiger omdat het beeldscherm groter is en de documenten makkelijker te bekijken zijn. Ook kan de lancering van de LG Optimus Vu-smartphone uitkomst bieden. Die we hopelijk eind dit jaar kunnen gebruiken.' De smartphone heeft een 5 inch IPS touchscreen met een resolutie van 1024 x 768 en een beeldverhouding van 4:3. Het apparaat heeft een 1,5 GHz processor, een 2,080 mAh batterij en 32GB intern geheugen. De telefoon heeft een 8 megapixel camera aanwezig en draait op Android 2.3.
De LG-smartphone wordt nog een keer erbij gepakt als het drachtigheidsonderzoek bij de koe is afgerond. Dit keer geeft de docent feedback over het verloop van het onderzoek. Deze feedback kan de docent verwerken in het persoonlijke portfolio van de student.
Aan de slag als dierenarts
'Ik ben over een paar weken afgestudeerd en zal niet deelnemen aan de pilot', zegt Otten. ‘In de toekomst hoop ik wel gebruik te kunnen maken van 4G voor mijn werk. Zo kan ik, als pas afgestudeerde dierenarts, de hulp van een ervaren collega inschakelen als ik moeite heb bij een dierenpatiënt. De dierenarts kan met Vidyo realtime meekijken en door de beelden te zien kan hij de ernst van de zaak beter inschatten en mij gerichter assisteren.'
Voorlopig zal Otten zich als dierenarts moeten redden zonder 4G. 'Wel denk ik dat 4G het huidige 3G-netwerk gaat overnemen in het dagelijks leven. Als er een landelijke dekking is, dan ga ik dat wel gebruiken. Maar eerst hoop ik zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan als dierenarts', aldus Otten.
Eerste serieuze stappen 4G
Sinds mei 2012 zijn de providers KPN, Ziggo, Tele 2, T-Mobile en Vodafone verplicht een 4G-dienst te leveren. KPN biedt momenteel aan zakelijke klanten een 4G-netwerk in Utrecht en Den Haag. Ook Ziggo en T-Mobile bieden een zakelijk abonnement aan. Vodafone en T-mobile richten zich op de commerciële klanten. De uitrol van de vijf providers blijft beperkt tot een aantal grote steden in Nederland. Dit onderzoek met 4G zijn de eerste serieuze stappen die gemaakt worden voor een 4G-dienst.
Mooie toepassing, zou ook met WiFi en internet kunnen. Ik heb geen idee of Internet al tot in de koeienstallen is doorgedrongen, in de moderne boerderijen zou je dit wel verwachten.
In het weiland is dit natuurlijk wel een mooie toepassing.