Het lijkt erop dat 2012 het jaar gaat worden waarin virtualisatie uit zijn grootzakelijke schulp kruipt en een mainstream technologie wordt. Volgens een recente wereldwijde enquête onder zesduizend ict-managers in achttien landen zal het gebruik van virtualisatie binnen het mkb sneller groeien dan binnen de grootzakelijke markt.
Uit de enquête van Acronis en onderzoeksbureau Ponemon blijkt ook dat het gebruik van virtualisatie binnen het mkb met 21 procent is gegroeid. Dit percentage ligt 50 procent hoger dan Gartner recentelijk voor de grootzakelijke markt rapporteerde.
Maar wat zijn nu precies de achterliggende redenen voor deze snelle acceptatie van virtualisatietechnologie? Er wordt al jaren over virtualisatie gepraat, maar het fenomeen wordt vrijwel altijd in verband gebracht met grote ondernemingen, omdat er op brede schaal wordt aangenomen dat zij het meeste baat bij deze technologie hebben. Met name binnen het mkb is een ander veel gehoorde stelling dat het moeilijk is om virtualisatie te implementeren en onderhouden. Hier zouden specialistische expertise en dure tools voor nodig zijn. De waarheid is echter dat virtualisatie aansluit op de behoeften van bedrijven van alle omvang. De meeste organisaties binnen het mkb worden namelijk met dezelfde ict-vraagstukken geconfronteerd als grotere ondernemingen.
Nu de ict-afdelingen en –budgetten krimpen en het nieuwe motto ‘meer doen met minder’ luidt, wordt het anno 2012 steeds moeilijker om de dagelijkse ict-processen in de lucht te houden en tegelijkertijd te investeren in nieuwe strategische projecten die de efficiëntie vergroten en bedrijfsgroei bevorderen.
Virtualisatie kan in dit verband uitkomst bieden. Uit de enquête blijkt dat er sprake is van drie belangrijke beweegredenen om een beroep op virtualisatie te doen: potentiële kostenbesparingen, schaalbaarheid en zakelijke flexibiliteit. Nu de technologieën die virtualisatie mogelijk maken betaalbaar en toegankelijker worden voor kleinere ondernemingen, kunnen bedrijven van alle omvang deze technologie op snelle en flexibele wijze implementeren om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen.
Voordelen van virtualisatie
Kostenbesparingen worden alom gezien als het belangrijkste voordeel van servervirtualisatie. De meeste ict-managers begrijpen dat elke virtuele machine slechts een deel van de verwerkingskracht, het geheugen en de i/o-bronnen van de fysieke server benut. Hierdoor is er minder fysieke hardware en koeling vereist, iets wat aanzienlijke kostenbesparingen oplevert.
De voordelen van virtualisatie houden echter niet op bij kostenbesparingen. Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat het vergroten van de efficiëntie en flexibiliteit de belangrijkste drijfveren vormen voor de inzet van virtualisatie. Mainstream bedrijven beginnen zich te beseffen dat virtualisatie hen in staat stelt om flexibeler in te springen op alle mogelijke marktontwikkelingen, van fusies en overnames tot veranderingen van de wet- en regelgeving en economische recessies.
In de huidige moeizame economie doen bedrijven een beroep op technologie om de concurrentievoorsprong te verkrijgen die nodig is om zakelijke successen te boeken. 2012 lijkt dan ook opnieuw een druk jaar te worden op het gebied van virtualisatie. Bedrijven willen optimaal gebruikmaken van hun bestaande server- en opslaginfrastructuur. Het wekt dan ook geen verbazing dat maar liefst 38 procent van alle ondervraagde organisaties verwacht om in 2012 meer dan de helft van hun productieservers te hebben gevirtualiseerd.
Gebrekkige disaster recovery
Het verwachte tempo van acceptatie is een positief teken. Maar uit de enquête blijkt helaas ook dat de meeste bedrijven het laten afweten als het aankomt op het beschermen van de gegevens binnen hun virtuele machines. Een derde van de ondervraagden gaf toe minder vaak een back-up van hun virtuele servers te maken dan van hun fysieke servers. En bijna de helft maakt slechts wekelijks of maandelijks een back-up van virtuele machines.
Door deze gebrekkige back-up praktijken worden virtuele gegevens blootgesteld aan het risico van gegevensverlies. Dit is met name alarmerend gezien het feit dat de geldelijke waarde van de gegevens die op virtuele servers worden gehost, vrijwel net zo groot is als die van gegevens op fysieke servers. Er zijn een aantal mogelijke redenen aan te wijzen waarom bedrijven moeite hebben om hun back-up- en herstelstrategie voor gevirtualiseerde servers op orde te krijgen, zoals de werklast die gepaard gaat met het beheer van afzonderlijke back-ups en de verwarring rond de verantwoordelijkheid voor de virtuele machines.
Bedrijven moeten inzien dat virtuele omgevingen vatbaar zijn voor dezelfde risico's als traditionele servers, van schijfcorruptie tot softwarestoringen en zelfs menselijke fouten. Hoewel bij virtualisatie veel elementen van de ict-omgeving min of meer ongewijzigd blijven, vormen back-up- en herstelprocedures voor virtuele machines voor veel bedrijven nog steeds een belangrijk punt van zorg.
Optimaal profiteren
Virtualisatie biedt bedrijven de mogelijkheid om een aantal van hun ict-vraagstukken op te lossen en daardoor hun concurrentievermogen te waarborgen. Een aantal van hen is echter bezig om Russisch roulette te spelen met hun virtuele back-ups. Als hun geluk opraakt, zullen ze worden geconfronteerd met uiterst tastbare en potentieel funeste gevolgen. Om de met virtualisatie bereikte efficiëntie en kostenbesparingen te verzekeren, moeten ict-managers kostbaar gegevensverlies uit alle macht zien te voorkomen.
Om het vertrouwen in hun disaster recovery te verhogen dienen bedrijven zorg te dragen voor het integraal beveiligen van de virtuele omgevingen. In dat geval wordt 2012 het jaar waarin kleine en middelgrote bedrijven innoveren, hun technologie verbeteren en hun back-upprocessen optimaliseren.
Dirk,
Dat steeds meer bedrijven over gaan tot virtualisatie is natuurlijk geen wereldschokkend nieuws. Virtualisatie begint namelijk steeds “commodity” te worden. Het wordt ook steeds gemakkelijker gemaakt om nieuwe virtuele servers aan te maken.Nieuwe virtuele servers schieten hier door als paddestoelen uit de grond.
Echter wordt het goed inregelen van back-up hier van nog te vaak vergeten. Het backuppen van virtuele servers vergt toch echt een andere aanpak als fysieke servers. En als virtuele servers dan toch mee genomen worden in de back-up, wordt dit vaak niet op de meest effectieve manier gedaan. Vaak wordt dit nog op de traditionele manier gedaan door in iedere VM een agent te plaatsen. En dit is natuurlijk niet de meest (kosten) effectieve manier.
Stap je over naar virtualisatie, pas dan daar ook je back-up omgeving op aan. Slimme technologieen als backup proxy servers, deduplicatie etc. etc. zijn in dit soort omgevingen geen overbodige luxe.
VM’s backuppen is voor watjes en in mijn ogen niet de juiste strategie. Een backup betekent dat je ergens aan gehecht bent, en hechten aan een VM betekent in mijn ogen dat je nog teveel traditioneel in servers denkt.
Virtualisatie is in principe een laag van complexiteit toevoegen. Door het virtualiseren echter te automatiseren kun je pas werkelijk de vruchten van virtualisatie plukken.
Maar goed, voorlopig is het goed dat virtualiseren de norm wordt, dan komt die stap van volwassenheid daarna vanzelf.
Data opslaan in een VM is in ieder geval een slecht idee en dat introduceert een “Gebrekkige disaster recovery”
Concurrentie voordeel doe je niet op tijdens de adoptie van virtualisatie, pas als je de gedachte achter cloud computing in de praktijk brengt zullen deze voordelen pas echt gaan gelden.
Niettemin lees ik dit soort artikelen graag!
Auteur is Director Channel Sales Benelux bij Acronis. Uiteraard is zijn boodschap : koop bij Acronis uw virtualizatie backupoplossing, anders gebeuren er hele akelige dingen.
Virtualisatie is alleen maar de volgende stap in de ontkoppeling van hw en sw. Maar dus ook van 1 systeem heeft 1 processor. Virtualisatie is dus eigenlijk niets nieuws en de stap die er op volgt ook niet.
@Mauwerd: Ik moet altijd lachen om je commentaar die soms spot-on is, maar ik zie wel vaker dat er kritiek is op dat mensen iets schrijven wat lijkt op een commerciële boodschap. Ik zie het probleem hiervan niet zo.
“Je weet wie het zegt”, is hierop van toepassing, en wat jij bedenkt doen anderen ook. Die nemen ook in overweging wie de boodschap brengt. Dat betekent niet dat er niets wordt toegevoegd. Daarnaast vertelt Dirk iets over wat hij waarneemt bij virtualisatie. Logisch, hij zit in die business, maar hij spreekt geen waarde oordeel uit over zijn eigen product en doet in mijn ogen niets storends. Ik schrijf ook artikelen met de commercie in mijn achterhoofd.
@Maarten: Wat wil je nu zeggen? “alleen maar” de ontkoppeling. Een atoombom is alleen maar iets voor het splitsen van kernen. Klinkt heel simpel maar is heel complex en heeft de wereld veranderd. Zo is het ook met virtualisatie. Dat het tegenwoordig heel gemakkelijk gaat, betekent niet dat het niet complex is!
En ja, virtualisatie kon ook in 1967 (IBM), maar dat is niet dezelfde virtualisatie die momenteel mogelijk is. Daarnaast is het nog steeds complexe materie waar voor over te zeggen en te lezen is. Auto’s zijn ook niets nieuws, maar daar zijn hele tijdschriften voor gemaakt die maandelijks uitkomen…
Zo mijn hart gelucht, kan nu weer aan het werk 🙂
@ Henri
complex is maar relatief, een chip is ook complex, het leven misschien ook wel.
virtualisatie is alleen maar de ontkoppeling van hw en sw en dat is al 20 jaar gaande zal nog even doorgaan tot….
Virtualisatie is al jaren aan de gang en als het gaat om servers zitten we al in een 3 generatie van virtualisatie software. Jammer dat zoveel bedrijven (Microsoft en Oracle voorop) virtualistie tegenhouden door te driegen met “geen support” of enorme licentiekosten.
In 2012 is virtualisatie allang mainstream en als je daar nog niet aan meedoet loopt je erg ver achter de feiten aan.
Over het maken van een back-up van een VM moet je wel goed nadenken of dit zinvol of niet zinvol is en dat je niet teveel blijft hangen in traditionele mechanismen.
Virtuele omgevingen bieden zeer veel mogelijkheden voor diaster recovery en herstelacties bij uitval van hardware. Het opstarten van VM’s na terughalen vanuit een back-up is wel erg old-school. Dat kan veel beter.