Compumatica 3G van beveiligingsleverancier Compumatica in Uden voldoet aan de overheidsnormen voor beveiligd bellen. Dit blijkt uit advies van Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging van de geheimedienst AIVD. Ambtenaren op het niveau ´Departementaal Vertrouwelijk´ kunnen hierdoor gebruik maken van Compumatica 3G voor het beveiligd bellen met BlackBerry-smartphones.
Met de Compumatica 3G-applicatie kunnen overheden en bedrijven in Nederland beveiligd mobiel bellen en sms-en. De oplossing werkt op basis van een micro-SD-smartcard in de BlackBerry waarmee de gesprekken tussen twee smartphones end-to-end versleuteld worden. Hierdoor zijn gesprekken voor derden niet meer afluisterbaar. Ook het SMS-verkeer is versleuteld en kan alleen door de ontvanger ontcijferd worden in de BlackBerry en is dus onleesbaar voor eventuele derden die het bericht opgevangen hebben.
De micro-SD-smartcard voert de cryptografische functies uit en slaat de sleutels op. De smartcard is beveiligd met een pin-code. In het micro-SD-geheugen bevinden zich ook versleutelde bestanden zoals instellingen, adresboek en sms-opslag.
Volgens woordvoerster Petra van Schayik van Compumatica is gekozen voor een beveiligingsoplossing voor de BlackBerry omdat dit de veiligste smartphone is met eigen bescherming. De toegevoegde waarde van de Compumatica 3G-app is dat gebruikers over een openbaar netwerk hun spraak kunnen versleutelen. Daarnaast beschikt de app over software om de identiteit van personen te verifiëren.
AIVD-goedkeuring
De gespreksversleuteling en versleuteling van SMS-berichten zijn goedgekeurd voor het niveau Departementaal Vertrouwelijk. De goedkeuring betreft de Compumatica 3G die geschikt is voor BlackBerry-smartphones met de besturingssystemen OS5 en OS7, de Compumatica VoIP-server en het Compumatica sleutelbeheersysteem, waarmee onder meer nieuwe sleutels kunnen worden gemaakt en gedistribueerd.
Los van het feit dat Compumatica hier een unique selling point heeft lijkt me, is niet duidelijk of dataverkeer, niet zijnde sms verkeer nu ook versleuteld is? Spraak is ten opzichte van het dataverkeer een afnemende bithoeveelheid en daarmee verhuist ook het veiligheidsaspect van spraak bitjes naar databitjes.
@Maarten: je hebt gelijk dat het belang van spraak afneemt, maar de versleuteling van data is dmv VPN-verbindingen oid veel eenvoudiger als klant zelf te regelen. Versleutelen van spraak is mijn inziens ingewikkelder om zelf in te richten.
@Richard,
op zich ben ik dat zeker, technisch gezien, met je eens voor veel vaste aansluitingen, alleen vanuit een smartphone is dat lastiger en is het proces etc dan niet gekeurd door de NBVB, waardoor het weer niet voor departementaal vertrouwelijk dataverkeer gebruikt kan worden.
Volgens mij is er op 3G niveau (UMTS) geen onderscheid meer tussen spraak en data, alles is data. Ik denk dat de oplossing dus gericht is op versleutelen van de data, dat lijkt mij ook het meest veilig. Je spreekt veilig met elkaar en bevestigd dit met onveilige e-mail?
Lijkt mij niet handig, vandaar 3G in de naam van het product.
@ Willem,
bitjes zijn inderdaad bitjes, maar het is de vraag waar in het “OSI” model de vercijfering plaats vindt. Het lijkt er op dat er een verschil is: In het artikel staat: gespreksversleuteling en versleuteling van SMS-berichten zijn goedgekeurd voor”;, data wordt hier dus echt niet genoemd.
Overigens wat jij noemt/veronderstelt geldt pas bij 4G, daar zijn alle bitjes gelijk en zou het GSM net ook opgeheven kunnen worden.