Ict-dienstverlener BT heeft zijn compleet vernieuwde en uitgebreide datacenter in Nieuwegein op 21 juni 2012 officieel geopend. Met de uitbreiding speelt BT in op de toegenomen vraag van klanten naar gehoste en beheerde ict-diensten. De nieuwe locatie is een aanvulling op BT’s bestaande datacenters in Amsterdam, Nieuwegein en Brussel.
Naast de fysieke en technische uitbreiding van het datacenter in Nieuwegein heeft BT het gebouw opnieuw ingericht en kantoorruimtes toegevoegd. Hierbij is ook een apart 'disaster recovery center' gecreëerd en worden er tele- en videoconferentie-faciliteiten aangeboden.
De zogeheten failover-veiligheid van het datacenter in Nieuwegein komt overeen met categorie Tier III+-eisen. Om de maximaal mogelijke failover-veiligheid (tier IV) te bereiken kunnen ict-applicaties verdeeld worden over andere BT-locaties binnen en buiten Nederland. BT heeft wereldwijd meer dan 45 datacenters voor managed hosting en cloud-applicaties.
Het datacenter in Nieuwegein voldoet aan de zogeheten 'Code of Conduct for Datacenters' van de Europese Unie. Deze bevat richtlijnen voor energiebeheer in datacenters. BT maakt gebruikt van een efficiënte stroomvoorziening, hypermoderne energiebeheer- en koelsystemen, en geïntegreerde elektrische en mechanische oplossingen. BT opende onlangs een datacenter in Frankfurt dat voldoet aan soortgelijke strenge richtlijnen. BT onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor nog een datacenter in de Benelux.
BT
BT biedt een uitgebreid portfolio van managed hosting en cloud-diensten aan vanuit zijn datacenters in de Benelux. Deze omvatten bijvoorbeeld vooraf geconfigureerde en onderhouden Windows- of Linux-servers, opslagcapaciteit en een aantal cloud-gebaseerde applicaties als Microsoft Lync, mobile device management, e-mail en collaboration-diensten. BT biedt ook telehousing-capaciteit aan voor grootzakelijke klanten en andere operators.
Kunnen ze dit weekend gelijk hun noodstroomvoorzieningen testen. Vrijwel heel Nieuwegein ligt plat op het moment 🙂
EN dan is er net een grote stroomstoring in Nieuwegein
Tier 3+ datacenters zijn een Nederlandse uitvinding. Van tier IV datacenters bestaan er maar enkele ter wereld. Applicatie failover naar andere datacenters heeft niets met maximale failover veiligheid te maken.
Tier IV datacenters zijn gebaseerd op het 2N+1 principe, waarbij alle voorzieningen dubbel zijn uitgevoerd en beide voorzieningen nog een keer voorzien van 1 fallback systeem. Op die manier kunnen meerdere fouten worden opgevangen. 2N+1 heeft een hoog prijskaartje en is alleen uitvoerbaar in bepaalde regio’s.
Ik zat mij nog even af te vragen hoe het staat met het water in Nieuwegein. In Nederland is het NAP waterpeil altijd belangrijk. Ik zou daarom Nieuwegein zelf niet zo snel kiezen als locatie, ik zou voor een paar (minimaal 10) meter boven NAP kiezen.
Tier classificaties hebben niet alleen te maken met redundantie in voorzieningen, maar bijvoorbeeld ook met personele bezetting. Failover heeft inderdaad niks met tier classificatie te maken.
Maar dat men zegt dat een datacenter tier3+ is begrijp ik wel. Het datacenter van Interconnect noemen wij ook tier3+, simpelweg omdat een bepaalde zaken voldoen aan de tier4 eisen en bepaalde zaken aan tier3. Tussen tier4 en tier3 zit nog een groot gebied.
Wat mij in dit artikel dan weer opvalt is dat men zegt dat het DC gebruik maakt van efficiente stroomvoorzieningen en hypermoderne energiebeheer- en koelsystemen en geintegreerde elektrische en mechanische oplossingen. Het spijt me hoor, maar deze zin zegt helemaal niets. Ik ben dan benieuwd, wat maakt de stroomvoorzieningen zo efficient? En wat is er zo hypermodern aan de koelsystemen?