Het aantal ict-vacatures is in het tweede kwartaal van 2012 gedaald met 22 procent. Na groei in het eerste kwartaal was in maart het aantal vacatures vrijwel gelijk aan dat van dezelfde maand in 2011. Daarna is het aantal vacatures fors gedaald. Alleen de vraag naar projectmanagers blijft overeind. Dit blijkt uit een analyse van detacheerder Yacht.
Het aantal vacatures voor de meeste ict-functies groeide begin dit jaar nog. Meest gezochte functies waren projectmanager, engineer en ontwikkelaar. De vraag naar projectmanagers blijft echter stijgen. Dit komt volgens onderzoeker Erik-Jan Monshouwer van Yacht doordat het voorjaar de periode is om projecten te starten. 'Het lijkt er op dat er meer projecten worden gestart dan een jaar geleden. Organisaties willen vervanging van systemen niet langer uitstellen. Juist nu willen ze de concurrentie voor blijven.'
De overheid staat volgens Moshouwer op het punt nieuwe ict-projecten te starten om te besparen en diensten digitaal aan te bieden. Er wordt een tekort aan goed gekwalificeerde ict-medewerkers op securitygebied gesignaleerd. 'Wij zijn van mening dat er voldoende capaciteit beschikbaar is in de ict-arbeidsmarkt en dat er ook voldoende ict'ers in zijn voor een nieuwe uitdaging. Het is echter de kunst ze te vinden, te investeren in eventuele opleidingen en ze naast goede arbeidvoorwaarden de juiste ontwikkeling aan te bieden in een arbeidsmarkt die minder fluïde is geworden', zegt Monshouwer.
Daling in alle branches
Vanaf april is de vraag naar ict'ers weggezakt en lijkt alleen nog de projectmanager (+30 procent) veel gevraagd. Vanaf begin dit jaar is er vooral een terugval in de vraag naar ict-managers (-46 procent), informatieanalisten (-41 procent) en testers (-30 procent). De functie ontwikkelaar neemt af met 3 procent, wat opmerkelijk is, omdat er in de eerste maanden van 2012 nog sprake was van een flinke toename. De daling van het aantal ict-vacatures doet zich voor in alle branches.
Verder blijkt dat er een verschil is in het aantal vacatures voor de functies projectleider en projectmanager. Volgens Monshouwer betekent dit dat er meer vraag is naar werknemers met een zwaarder profiel, met meer ervaring en specifieke kennis van een branche.
Op zich een wat te abstract verhaal…. projectmanager gevraagd,…
Waar het vaak op fout gaat is dat een projectmanager een project “bestuurt” zonder dat hij of zij “voldoende” van de inhoud afweet. Waneer het gaat om innovatieve projecten is alleen Prince 2 kennis e.d. niet voldoende om tot een succesvol einde te komen binnen tijd en budget.
@Maarten
Op zich is je reactie een wat abstract verhaal….
Je hebt er wel weer een reactie bij waardoor je op kop blijft in het klassement. Maar wat voegt je mening concreet toe?
@Maarten
Ik denk dat de opdrachtgevers al dit punt doorhebben.
Wat ik al een tijdje zie is dat de meeste opdrachtgevers hun eisen aangepast hebben. Ik zie dat er meer gevraagd wordt naar een PL/PM die niet alleen ervaring met Prince2 Practitioner en IPMA-C heeft maar ook branche gerelateerde kennis (die als eis gesteld wordt) Dit betekent dat de opdrachtgevers meer behoefte hebben aan iemand die hun (business)taal en processen kan begrijpen en dat omzetten in projectactiviteiten. Ik denk wanneer een PL/PM hetzelfde paradigma heeft als de opdrachtgever dan zijn er een aantal grote issues van tevoren uitgesloten.
Deze eis kan het soms voor de opdrachtgevers lastig maken om iemand te vinden. Want het is in sommige branches het zoeken naar schaap met de vijf poten!
Klopt Maarten, kortere slagen met voldoende kwaliteit, kennis en flexibiliteit zijn essentieel en nodig. Agile pragmatisch toepassen is nodig om de markt fluctuatie de baas te zijn, op alle niveaus.
De tendens die beschreven wordt in het artikel vraagt om onderscheidend vermogen. Zowel aan de vragende als ook de aanbiedende kant (klant-leverancier). Enerzijds blijft er een groeiende behoefte aan ICT-capaciteit bestaan (middellange termijn), anderzijds zie je de vraag dalen (korte termijn).
De ICT-markt is aan het veranderen en vertoont momenteel veel pieken en dalen, de enorme resource schaarste is voorbij. Partnerships, gebaseerd op vertrouwen en gelijkwaardigheid gaan overleven. Het loont de moeite hierin te investeren. Voor alle partijen. Hiermee verdwijnt de fluctuatie op termijn en wordt stabiliteit gecreëerd.
In de praktijk wordt niet zelden gevraagd om een Projectmanager voor de prijs van een Projectleider (‘zo scherp mogelijk tarief’). Waarbij ik meteen aanteken dat zware Projectleiders nogal eens onderbetaald worden.
Vragen om ‘IPMA A t/m D’ is natuurlijk ook leuk, vooral als men denkt dat A het laagste niveau is.
@Reza,
het was meer een praktijkervaringspuntje dat helaas nog steeds actueel is.
Het is overigens ook niet makkelijk om kennis en procedure/processen goed te kunnen koppelen. dat leer je niet meer uit een boekje. Dat heeft ervaring, in het bijzonder geldt dit voor de zwaardere communicatie infrastructuren, mijn werkomgeving, waar dit speelt, althans waar ik dit goed kan overzien.
Dan heb ik het nog niet over die marktsegmenten, waar geld en probleem ontkoppeld is……
ICT Projectmanager zitten gewoon in een lastig pakket en hebben volgens mij nog het meeste last van de huidige prijs erosie. Door de crisis worden er volgens mij minder projecten opgestart waardoor de vraag wellicht ook daalt en ZZP-ers zonder reserves sneller met een lager tarief genoegen nemen.
Het is wel waar dat het aantal opdrachten flink minder is geworden. Als ik om mijn heen kijk dan zie ik dat de meeste opdrachtgevers of geen project durven te starten of een project in kleine stukjes opdelen, verspreid over een lange periode waardoor geen PL/PM nodig is om dat uit te voeren. Hierdoor blijft de vraag naar mensen met (genoeg)technische kennis en ervaring leven terwijl er geen behoefte is aan PL/PM.
Robert heeft deze situatie verder zeer duidelijk beschreven.
Ondanks dat kan een PL/PM zich afvragen wat hij zou moeten hebben om weer door opdrachtgever gevraagd te worden! M.a.w. hoe kun je in deze moeilijke tijden zoals Apple “het merk” worden zodat de opdrachtgevers jou per se willen hebben ongeacht van crisis.
Lig je onderscheidend vermogen aan de opleidingen die je gevolgd hebt, aan (het aantal)projecten die je uitgevoerd hebt of aan iets anders? Hoe kun je ervoor zorgen dat je na het afronden van je project, het verzoek krijg om nog even te blijven!
We hebben niet alleen te maken met Werknemer 2.0 met zijn/haar verlanglijstje zoals BYO of werkwijze zoals HNW maar ook met opdrachtgever 2.0.
Ik ben bezig met een kort artikel over deze vraag en situatie(uiteraard voor de Computable-site) Ik hoop dat ik hem binnenkort af kan krijgen. Maar op dit moment moet ik mijn opdrachtgever genoeg aandacht geven!
Wat interessant zou zijn, in het verlengde van dit onderzoek, is om eens te kijken of het aantal projectmanagers over de hele linie ook toeneemt.
Blijft de vraag staan omdat er heel veel projectmanagers ermee stoppen, of is er behoefte aan meer projectmanagers?
Met name de branche gerelateerde kennis, zoals Reza reed noemde, wordt in sommige sectoren steeds belangrijker. Ik heb de afgelopen jaren aardig wat projectmanagers zien komen en gaan, en velen zijn gestruikeld op sector-specifieke dingen. Een project van X manjaar en Y budget in de commerciële sector, de medische sectore, High tech R&D of bij een overheid zijn vaak niet met elkaar te vergelijken.
Het begrijpen van / kunnen omgaan met de cultuur van een bepaalde sector is soms nog moeilijker dan het managen van het project.
@PaVaKe:
Bingo!
Je hebt een aantal punten benoemd die de basis van mijn artikel vormen (hoe kom je er aan? 🙂
Je gaf aan “Het begrijpen van / kunnen omgaan met de cultuur van een bepaalde sector….” deze heb ik eerder in mijn reactie onder het kapje “hetzelfde paradigma hebben als opdrachtgever” gestopt. Ik wilde op dit punt daarboven en ook hier in deze reactie niet ingaan, hier kom ik in mijn artikel op terug. Dit is naar mijn mening een belangrijk element waarmee je als PL/PM weer teruggevraagd kan worden of bij gebrek hieraan geen herkansing meer kunnen krijgen.
Uiteraard zijn er meer zaken die samen je onderscheidend vermogen vormen!