Google Apps for Education is in Nederland beschikbaar voor hogescholen en universiteiten. Dit zijn Google en Surf, samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs op het terrein van ict-innovatie, overeengekomen. De Google-onderwijsdienst wordt toegevoegd aan SURFconext, de samenwerkingsinfrastructuur van Surf. De onderwijsinstellingen kunnen gebruikmaken van Google Apps in een beschermde omgeving door middel van een single sign-on. Hierdoor wordt het voor hen acceptabeler om naar een cloud computing-model over te stappen.
Google Apps for Education stelt educatieve instellingen en individuele gebruikers in staat om de communicatie- en samenwerkingoplossingen van Google te gebruiken onder eigen domeinnamen. Elf hoger onderwijsinstellingen hebben inmiddels toegang tot Google Apps for Education waardoor het beschikbaar komt voor meer dan 235.000 studenten. De Universiteit van Tilburg maakt sinds afgelopen 1 juni gebruik van Google Apps for Education, voor zowel studenten als voor medewerkers. Hierdoor hebben ze onder meer de beschikking over Gmail, Google Docs, Google Talk, Google Sites, Google Calender en Google Groups.
Deelnemende instellingen die gebruik maken van Google Apps zijn: de Open Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Utrecht, Universiteit van Tilburg, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, NHL Hogeschool en educatieve onderzoeksorganisatie TERENA, de Trans-European Research en Education Networking Association.
Er is een keuze tussen Microsoft Office 365 en Google apps. Met de laatste heb ik toch meer problemen. Google kan op geen enkele manier garanderen dat zij de data die wordt achtergelaten op google Apps niet wordt gebruikt door Google zelf.
@willem oorschot
En Microsoft kan dat wel omdat?
Er moet duidelijk een online oplossing die bedrijven zelf kunnen hosten. De basis van Google Docs is wel open source (Etherpad Lite) en zelf te hosten, maar die kan niet zoveel als Google Docs kan.
Voorbeeld: https://pad.riseup.net/p/7aGh60yxEVKj
Dit is een doorbraak.
Wat je ook mag vinden van Google, Patriot Act of privacy. Als universiteiten in Nederland overgaan en dit bevalt (en dat verwacht ik), dan schept dit natuurlijk een precedent voor veel anderen organisaties.
Wat dit betekent is onder andere dat de wet geen heet hangijzer meer is. Dat was het al niet, maar dat wordt hiermee bekrachtigd. Het is namelijk naïef om te denken dat er nu geen persoonsgegevens verwerkt worden in Google Docs. De enige belemmering zou nu nog compliance kunnen zijn. Een klant die afdwingt dat data in Europa word opgeslagen. Maar met dit voorbeeld zal de eis vanzelf zijn relevantie verliezen.
Universiteiten doen veel onderzoek, veel ervan zullen ze dus automatisch ook toevertrouwen aan Google Docs (de aard van de mens). Er word zich blijkbaar niet zo druk gemaakt over het kapen van intellectueel eigendom (IP) door middel van afluisteren van de overheid uit de VS.
Ook de vermeende privacy die Google op alle vlakken zou aantasten wordt hier gemitigeerd naar ze zullen de data vast alleen gebruiken voor reclame doeleinden.
Dit ondersteunt ook mijn vrees dat de VS steeds dominanter word (zie een eerder artikel van mij: http://goo.gl/CfupB)
Dit is dus groot nieuws en een goede stap op weg naar de adoptie van cloud computing. Als universiteiten overstappen is het geen B product meer, maar een A product.
Als laatste: Deze stap zou nog wel eens zeer positief uit kunnen pakken. Samenwerken en delen word namelijk echt veel makkelijker, ook over organisaties heen. Geen bijlagen mailen maar gewoon de bron link geven. Ik ben heel benieuwd naar de evaluatie over een maand of zes.
Ik wacht met smart op de aankondiging van CapGemini die tegengas moet gaan bieden.
Nog een aardige aanvulling gevonden op http://universonline.nl/2012/06/14/vanaf-1-juni-google-apps-tiu-voor-iedereen/
“De universiteit gaat een contract aan wat geldt voor alle Nederlandse instellingen van het Hoger Onderwijs. Scholte: “Belangrijke onderdelen van dit contract zijn dat er géén reclame is en dat Google ook geen gebruikersdata oogst en doorverkoopt. Ook is het Europese recht van toepassing.” Studenten die hun mailbox niet in de cloud willen, kunnen er voor kiezen om een opt-out verzoek in te dienen. Hun e-mails worden dan buiten de cloud gehouden en doorgestuurd naar een privé mailbox. Voorwaarde is wel dat de mailserver niet van een Amerikaans bedrijf is.”
Geen reclame en geen gebruiksdata word ge-oogst en doorverkocht.
Deze case zou wel eens cruciaal kunnen zijn in de doorbraak van Google Apps, met name als de gebruikers positief zijn….
@Henri,
wat gebeurde er ook al weer in de Arabische lente met het internet daar in een aantal (!) landen?
en er komt een moment dat een variant van het volgende van toepassing gaat worden:
“als ik 10 euro schuld aan de bank heb is het mijn probleem, als ik 10 miljoen euro schuld heb is het hun probleem.”
Ineens zijn oorzaak en gevolg omgedraaid…
ik ben niet tegen de cloud toepassingen overigens…..
Ik zie dit ook als een bewijs dat we meer en meer de cloud omarmen. Waar je data staat doet er niet meer toe, het staat ergens bij Google. Ik ben tevens niet zo bang voor privacy. Met een beetje goed wil kan je nu ook al veel informatie verkrijgen over mensen op het net. Ik denk dat het juist zaak is dat meer bedrijven/organisaties de cloud omarmen en verglijkbare diensten gaan leveren. De marktwerking zal in mijn optiek het misbruik van perssongegevens tegen gaan houden.
Natuurlijk gaan nu ook alle bedrijven direct over op Google apps, want met zo’n grote toevloed van hoog opgeleid personeel kan je als bedrijf niet anders dan ook Google docs gaan gebruiken, of niet??
Er zijn goede kanten aan de keuze, zoals de keuze voor de Cloud en ongetwijfeld zal daar goed op de security gelet zijn en de plek waar de data staat. Bij onderzoeken (research projecten) zou de Amerikaanse overheid mee kunnen kijken op basis van de patriot act indien er aanleiding toe is. Maar dat geldt ook, maar in mindere mate voor de tegenhanger van Microsoft Office365.
Uiteraard heb ik geen inzage in de motieven om voor Google apps te kiezen, maar ik hoop niet dat de illusie bestaat dat de hoogopgeleiden met hun Google apps, direct en makkelijk de overstap kunnen maken naar Office365 of andere Microsoft producten die gebruikelijk zijn in het bedrijfsleven.
Maar misschien is dat onzin want alle producten van Microsoft zijn eenvoudig om mee te werken…
@Henri: je schrijft dat Europees recht van toepassing is. Op 30-03-2009 was dat nog niet het geval. Hoe realiseert Google nu haar dataopslag in Europa voor de universiteiten en hoge scholen?
In eerdere uitingen gaf Google aan dat zij bepalen waar de Data staat en dat dat in principe overal kan zijn. Is dat van de baan of hebben ze het nu anders georganiseerd?
Hiervoor even een citaat uit een artikel van 12-1-2011 waarin werd gesteld:
“Ondanks eerdere beloften biedt Google geen garanties dat privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen Europa blijven. “Klanten moeten verder niet zeiken,” vindt de jurist van Google.
Google weigert aan de wens van veel organisaties tegemoet te komen om privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen de grenzen van de EU op te slaan. Concurrenten als Microsoft en Amazon bieden wel zo’n Europese cloud, waarmee data van burgers en bedrijven gegarandeerd binnen de EEG blijven “
Zie voor deze stelling ook: https://www.computable.nl/artikel/opinie/internet/3744723/1282763/lokatie-van-dataopslag-is-uiterst-belangrijk.html
Dit is zeker een goede ontwikkeling voor de studenten. Maar als ik het artikel op http://universonline.nl/2012/06/14/vanaf-1-juni-google-apps-tiu-voor-iedereen goed lees, geldt deze oplossing inclusief mail en calender uitsluitend voor de studenten. De medewerkers blijven gewoon werken met Exchange van Microsoft.
Ook valt op dat er geen jaarlijkse kosten zijn, die je normaal gesproken wel bij Google Apps voor Business hebt. Dit moet het speciale aan EDU zijn. Of is het gewoon Google Apps zoals de particulier kent? Opvallend is wel dat specifiek genoemd wordt dat er geen advertenties zijn en dat er geen gebruikersdata geoogst en doorverkocht wordt. Welke conclusie moeten we daaruit trekken?
Nogmaals ik vind het een uitstekende ontwikkeling dat cloud computing breder wordt geaccepteerd en dit biedt voor ons allen ook meer mogelijkheden.
@Fred Ik heb een aantal artikelen gelezen en ook het artikel waar je naar wijst staat dit: “Medewerkers worden niet overgeslagen; ook zij krijgen een Google Apps @ Tilburg University account.” Dus er word een keuze geboden, ze worden absoluut niet expliciet uitgesloten.
Het gaat om de (wat zwaarder gecertificeerde) google Apps zoals deze ook voor business gelden dus met een 25 GB mailbox.
Ik denk dat Google dit vooral “gratis” geeft om taboes te doorbreken zodat ze de rest van universiteiten en het bedrijfsleven die overstappen wel gewoon betalen en dat dit een soort “early adaptor” voordeel is.
@Andre: Zover ik weet is er geen wet aangepast
En nogmaals uit dit artikel staat dit citaat: “De universiteit gaat een contract aan wat geldt voor alle Nederlandse instellingen van het Hoger Onderwijs. Scholte: “Belangrijke onderdelen van dit contract zijn dat er géén reclame is en dat Google ook geen gebruikersdata oogst en doorverkoopt. Ook is het Europese recht van toepassing.” Studenten die hun mailbox niet in de cloud willen, kunnen er voor kiezen om een opt-out verzoek in te dienen. Hun e-mails worden dan buiten de cloud gehouden en doorgestuurd naar een privé mailbox. Voorwaarde is wel dat de mailserver niet van een Amerikaans bedrijf is.”
Dus Google zal ook wel wat beloofd hebben, maar het is niet zo dat de data nu in Europa word opgeslagen. Dit kan en wil Google ook niet afspreken en dit gebeurt dus ook niet.
Ik neem aan dat dit door SURF goed is uitgezocht en praktisch betekent dit dus dat de wet blijkbaar niet wettelijk bepaald dat EU data in EU word opgeslagen.
Ik spreek dus ook terecht van een doorbraak en dit zal veel aangehaald worden bij argumenten om over te stappen.
Andre zoals je weet hang ik naar Microsoft en heb ik ook mijn best gedaan om Office365 eigen te maken. Het is me niet gelukt. Ik gebruik nu zelf Google Apps en ben er zeer tevreden over. Samenwerken over organisaties heen gaat briljant. Wat ik bij Google Apps nog niet goed voor elkaar heb is het offline werken. Ook dingen zoals mailmergen is Google Docs niet goed op ingesteld, ik gebruik dus ook MS Office. Ook Google Drive vind ik niet zo lekker werken als Dropbox en gek genoeg worden Google Docs niet opgeslagen in de offline map van Google Drive. Dit schrijf ik om aan te geven dat ik niet per se een fanboy ben, en dat ik gewoon gebruik wat voor mij werkt.
Naast omgevingen als google apps (focus vooral op documenten) zijn er ook omgevingen die iets vergelijkbaars bieden, maar dan op het gebied van bijvoorbeeld broncode van applicaties (bijvoorbeeld CollabNet).
Ook daar komt de vraag van Henri naar boven: hoe goed is mijn intellectueel eigendom beschermd als het “ergens” in de cloud geparkeerd is.
Op dit moment kijken we vooral naar Amerika vanwege het patriot act, maar als we meer en meer gaan outsourcen naar het verre oosten, zou het straks zo maar eens kunnen dat onze data in India of China staat. Hoe zorgvuldig gaan deze landen met onze data om?
De tijd zal het leren ….