Google Apps for Education is in Nederland beschikbaar voor hogescholen en universiteiten. Dit zijn Google en Surf, samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs op het terrein van ict-innovatie, overeengekomen. De Google-onderwijsdienst wordt toegevoegd aan SURFconext, de samenwerkingsinfrastructuur van Surf. De onderwijsinstellingen kunnen gebruikmaken van Google Apps in een beschermde omgeving door middel van een single sign-on. Hierdoor wordt het voor hen acceptabeler om naar een cloud computing-model over te stappen.
Google Apps for Education stelt educatieve instellingen en individuele gebruikers in staat om de communicatie- en samenwerkingoplossingen van Google te gebruiken onder eigen domeinnamen. Elf hoger onderwijsinstellingen hebben inmiddels toegang tot Google Apps for Education waardoor het beschikbaar komt voor meer dan 235.000 studenten. De Universiteit van Tilburg maakt sinds afgelopen 1 juni gebruik van Google Apps for Education, voor zowel studenten als voor medewerkers. Hierdoor hebben ze onder meer de beschikking over Gmail, Google Docs, Google Talk, Google Sites, Google Calender en Google Groups.
Deelnemende instellingen die gebruik maken van Google Apps zijn: de Open Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Utrecht, Universiteit van Tilburg, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, NHL Hogeschool en educatieve onderzoeksorganisatie TERENA, de Trans-European Research en Education Networking Association.
De overeenkomst tussen Google en SURF is zeker goed voor cloud computing in de algemene zin. Wanneer het hoger onderwijs in staat is om op grote schaal cloud diensten af te nemen zal dit vertrouwen geven bij organisaties die nog terughoudend zijn. In het geval van een Amerikaans bedrijf als Google komt toch altijd de Patriot Act om de hoek kijken, en nog even los van alle details…wanneer een organisatie als Surf hier mee om weet te gaan zal dit de drempel voor veel andere organisaties ook verlagen.
Bij Google specifiek speelt toch altijd discussie omtrent privacy, deze valt ook lastig 100% dicht te spijkeren. Hoewel er over gesproken wordt dat Google geen gebruikersdata oogst blijft hier wel degelijk ruimte voor. Stel je voor; een scholier bijvoorbeeld werkt aan huiswerk op Google Apps en vergeet uit te loggen. De scholier bekijkt nog wat video’s op YouTube en browsed vervolgens met Chrome nog wat over het Internet. Google zal al deze activiteiten kunnen traceren en opslaan, los van de Google Apps oplossing. Nuances in de contractering zijn hierbij de sleutel, en het is en blijft lastig om 100% dicht te spijkeren.
Daarnaast valt op dat dit soort deals vooralsnog de sweetspot zijn voor Google. De Google Apps oplossing is toch vooral gericht op “lichte” informatiewerkers, hetzelfde gold bijvoorbeeld bij de KLM deal waar alleen het vliegend personeel een Google account kreeg. Het gebrek van Google om diepgaande enterprise ready services te kunnen bieden is vooralsnog niet opgelost. Mooi voorbeeld is ook dat de vaste medewerkers van de universiteit Tilburg gewoon Outlook icm. met Exchange voor Mail&Agenda blijven gebruiken. Verder wordt er blijkbaar geen data migratie gedaan, maar gaan op een bepaalde datum de oude servers gewoon uit. De gemiddelde multinational zal hier toch wel wat moeite mee hebben, of eigenlijk gewoon helemaal niet mee akkoord kunnen gaan.
Overall: positief voor cloud in het algemeen en Google, maar de volgende stap naar volwassenheid zal kritiek zijn voor Google om meer door te breken in de zakelijke wereld.
Google is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest rondom zijn privacyregels en T&C’s. Ik vraag mij dan ook direct af hoe Google met de privacy omgaat in de educatie producten. Met andere woorden zal Google de gegevens niet gebruiken om er zelf beter van te worden? Al is het niet direct dan wellicht indirect door het analyseren en indexeren van de data.
In verleden hebben we ook gezien dat het onderwijs zich differentieerde van Microsoft en op Novell gestandaardiseerd was. Mijn vraag is of we niet zoiets opnieuw binnen onderwijs gaan creëren met Google Apps for Eduction? Feit blijft dat onderwijsinstanties nog altijd met andere organisaties samen moet werken. Maar in hoeverre is een samenwerking mogelijk als die organisaties niet met Google Apps werken?
Het is denk ik positief dat we jongeren een platform geven waarop zij zich kunnen uiten middels software die i.i.g. wel legaal is. ? Met een uniform platform voor allen is het uitwisselen van informatie ook beter te garanderen. Kortom: of het nu Microsoft die hierin voorziet of een partij als Google, ik denk dat dit absoluut een positieve ontwikkeling is voor onze studerende generatie.
En dan lees ik veelal dat er geen privacy gegarandeerd kan worden en dan vraag ik mijzelf af hoeveel van u allen er een Google mail (Gmail) account hebben, ik verwacht dat ik vast niet de enige zal zijn. En wie van u heeft er een Xbox en/of elders een Microsoft Live registratie lopen, ook daar zullen er onder u vast meerdere personen ja op kunnen antwoorden.
En dus ja, we zetten al onze personalia al bij de aanvraag ergens op de wereld op een server. We slaan onze wachtwoorden op in een Gmail of Hotmail account want dan kunnen we er lekker makkelijk en snel bij als we het even nodig hebben, en let wel, dit is niet uniek, dit hoor ik regelmatig.
En dan spreken we hier bij een positief initiatief over de mogelijkheid dat we onder een of andere wet het risico te lopen onze data vrij te geven aan een nog niet nader genoemde instantie en intussen zetten we onze eigen vaak uiterst persoonlijke data al jaren op diezelfde omgeving.
Beste lezers, vooruitgang gaat al vanaf het begin der tijd gepaard met vallen en opstaan maar laten we nu geen beren zien waar ze niet per definitie zijn; u en ik telebankieren al jaar en dag via het internet maar we betalen lang niet allemaal voor een antivirus pakket en dus lopen we risico; we slepen dagelijks usb-sticks, harddisk, en andere media met ons mee en deze staan vol vertrouwelijke data en het overwegende deel daarvan is niet beveiligd tegen toegang door onbevoegden; en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dus laten we voor de verandering eens blij zijn met de komst van een dienst welke ons gratis, doorgaans goed beveiligd, ter beschikking gesteld wordt en ons ontfermen over al die andere lekken waar we zelf wel wat aan kunnen doen maar al jaren onderschatten.
Mooie reacties naar aanleiding van dit onderwerp.
Belangrijkste gevolg van mij betreft is dat samenwerken tussen studenten en docenten onderling maar ook over instellingen heen een stuk eenvoudiger zal gaan.
Hoe makkelijker de samenwerking en kennisdeling hoe groter de kans op onverwachte combinaties en innovaties.
Verder meen ik begrepen te hebben dat Google tegenwoordig inderdaad kan garanderen dat de data in Europa blijft, een linkje heb ik even niet.
Ik merk ook uit de reacties, dat men er inmiddels steeds meer van overtuigd raakt, dat een beveiligingsprobleem in de cloud grotere gevolgen heeft voor Microsoft of Google zelf, dan voor de parij die de pech heeft dat de gegevens op straat liggen.
Tenslotte over Office 365 vs Google Apps:
Concurrentie is altijd goed, kijk naar de ontwikkeling op smartphone gebied, dus laten ze beiden aub een evenredig deel van de markt krijgen.
Als het op keuze aankomt denk ik dat Office 365 geschikter is voor mensen die nu al leven in een microsoft office “centric” omgeving, dus wanneer je werk inhoudt dat je samen office documenten oplevert.
Voor de enterprise markt zijn er voor beide nog wel wat hobbels te nemen, en hoewel Microsoft daar een voorsprong heeft op Google, komen ze daar bijvoorbeeld ook IBM weer tegen.
Voor al het overige zou ik voor Google gaan, lichter in gewicht en prijs, meer gericht op open standaarden en desktopless werken (oa door de ontwikkelingen op Android en Chromebook).
Google biedt geen enterprise omgeving met hun gehele portfolio. Als er produkten zijn die niet lopen, of minder goed zijn van kwaliteit hebben zij de neiging om het uit hun portfolio te halen. Dat is voor een grote organisatie rampzalig, omdat implementatie trajecten vaak een jaar kunnen duren.
Aan de andere kant moet er wat gebeuren in de enduser productivity wereld. We maken terrabytes aan data aan, terwijl we mijns inziens beter kunnen samenwerken. Kortom als google hierin een betrouwbare partner blijkt te zijn, en het produkt ietwat costemetisch bijschaaft, wordt dit de nieuwe toekomst.
De keuze om Google apps voor het onderwijs te gebruiken is de juiste. Het dwingt ook partijen als Microsoft meer de richting op te gaan naar open standaarden en gedocumenteerde open api’s zonder dat het product open source hoeft te zijn. Te lang heeft Microsoft laten zien dat je meer en meer met hun product moet bezig zijn i.p.v. de klant te bedienen. Als een van de voorbeelden: Sharepoint. Je neemt het af , vervolgens is de markt groot genoeg om sharepoint alleen te werken met silverlight dan werkt het het beste met IE, dan weer met de nieuwste IE die vervolgens weer alleen werkt met hun nieuwste besturingssysteem. En zo wordt je als (onderwijs) organisatie behoorlijk in beweging gezet om met Microsoft mee te gaan, te migreren, licentie makelaar te worden etc etc.
Het verschil in bijvoorbeeld de “gratis” onderwijs cloud oplossingen tussen Micrsoft en Google zijn deze:
Prijs
Google geeft alles “gratis” (uiteraard heeft ook google bedoelingen met het gratis service verstrekken aan onderwijs) t.o.v. Microsoft. Bij Micrsoft moet je dan wel weer de beheer tool aanschaffen.
Transparantie
Google heeft een duidelijk prijsplan, bij Microsoft moet je je verdiepen in een wir war van prijsplannen A1, A2, E3 etc. Deze zijn onderling ook niet met elkaar te verbinden. Dus eenmaal gekozen en een verkeerde keuze dan kun je fors betalen voor migratie experts (hoezo cloud?)
Bij Microsoft cloud ben je nog sterk afhankelijk van office pakket (snap dat ze hieraan nog willen verdienen) en bij prijsplan E3 krijg je Office plus voor € 19 per maand maar dat mag je dan weer op 5 apparaten gebruiken. Ook office plus mag je tegen extra betaling voor het onderwijs gebruiken. Het heet dan plan A2 met aanvullende x abonnementen.
Dit is exact wat Microsoft nog steeds is: een organisatie die versplinterd pakketten aanbiedt die onderling ook nog niet goed met elkaar werken. Je zult je moeten verdiepen in een complex licentie structuur.
Google zorgt ervoor dat alles met elkaar werkt ook micrsoft producten (cloud connect is dar goed voorbeeld van)
De opmerking van Ruud Pieterse is geheel terecht: In de cloud wil men wel eens (bij google vaak gelieerde producten) eruit halen of compleet veranderen (interface) en daarbij moet je je als klant neerleggen. Dat is zowel bij Microsoft als Google. Echter Google heeft de neiging om dit sneller en vaker te doen, hoewel de core zoals Google docs dat nu drive is 🙂 altijd verbeterd is.
Ik heb in ieder geval nog steeds een kleine hoop voor Nederland met partijen als Surf die snappen wat zij doen i.p.v. nu het meest gesloten systeem aanjagen in het onderwijs : Apple. Vaak omdat managers en beslissers een ipad gekocht hebben en nu denken ict te “snappen” omdat ze een app kunnen installeren.
uit het artikel: Google Apps in een beschermde omgeving:
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-infiltrates-links-to-yahoo-google-data-centers-worldwide-snowden-documents-say/2013/10/30/e51d661e-4166-11e3-8b74-d89d714ca4dd_story.html
interessante link, hoe zo vercijferd opgeslagen….