'Zitten jullie al in de cloud?', is zo’n vraag die je tegenwoordig kan horen op netwerkborrels of op de golfbaan. Want het is tot de directieburelen doorgedrongen dat cloud computing net zomin als de pc en het Internet een voorbijgaande technohobby is.
Maar pas op met die eerste cloudstappen. Op marketingcursussen wordt it-leveranciers tegenwoordig aangeleerd hoe ze hun oude spullenboel ongewijzigd kunnen doorverkopen als cloud oplossing. 'Cloud washing', heet dat.
Denk dus vooral zelf na of u nu wel of niet in de cloud gaat. Hierbij een paar eerste stappen ter overweging.
Ten eerste, waarom zou u dit eigenlijk willen? Omdat het goedkoper is en sneller werkt? Hoe dan precies? Waar doet het nu pijn? Geen idee? Dan zeg ik: 'als het niet stuk is, heeft repareren geen zin.
Dan de tweede stap: misschien zit u al in de cloud en heeft u dat gewoon nog niet in de gaten. Kijk eens naar de applicatieportfolio. Waar wordt cloud computing al ingezet voor allerlei handige toepassinkjes zonder dat de ít-afdeling dat weet? Kijk dan eens naar de infrastructuurportfolio. Heeft de it-afdeling zicht op alle apparatuur, ook als die geen productie draait? Vaak is dat meer dan de helft en dient die voor ontwikkeling en test. Naar analogie van 'bring your own device' wordt in sommige organisaties ook het 'bring your own server' beleden, al dan niet van de Mediamarkt, of zelfs het 'bring your own cloud'. Tijd voor een stukje risicoanalyse!
Dat brengt me bij de laatste stap: de beveiliging. Laten we dat een beetje realistisch houden. Hebt u een lijst van de belangrijkste security-incidenten van het afgelopen jaar in uw organisatie? En zo ja, hoeveel daarvan worden door cloud computing veroorzaakt, of zouden juist door cloud computing voorkomen kunnen worden? Heeft u daar geen zicht op? Dan is er zeker werk aan de winkel.
Oh ja, op 6 juni was de IPv6 launch. Dus overigens blijf ik van mening dat IPv6 ingevoerd moet worden.
Zie ook: De kijk van Van Eijk: Hoofd in de wolken
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (http://www.peterhjvaneijk.nl/).
@Peter: Touché dat was hem. Het grote verschil is dat de servers nu niet meer onder een bureau staan, maar ergens virtueel in 1 of meerdere datacenters. En op zo’n instance kun je geen Post-It plakken met “Niet uitzetten!!” 🙂
@Henri Koppen.
Oude wijn is in het algemeen meer waard, als het maar in dezelfde fles is gebleven (dus met een laagje stof), maar dat terzijde.
Ben het helemaal eens met de stelling dat alles waar je zelf niet goed in bent uit te besteden en dat IT geen doel is maar een middel. Een middel waarmee je de bedrijfsprocessen ondersteunt en de ervaring die ik heb in uitbesteden aan derden (die het zgn. beter kunnen)is dat de gemiddelde Indiër totaal niet weet wat een aflossingsvrije hypotheek is, laat staan het administratieve proces hieromheen, laat staan dat hij het dan kan beheren.
Heb meegemaakt dat een productieplant aan de andere kant van de wereld 2 dagen stilstond, doordat de (nieuwe) hardware sourcende partij totaal niet wist dat ze de IT op die plant beheerde. En kom a.u.b. niet aan met het maken van goede afspraken, want dat kunnen we niet. Kan er een zwartboek over schrijven.
@henri
Laten we een website maken waar je virtuele post-its kan laten maken met ‘deze cloud niet uitzetten!!!’
Als je bedrijfsvoering afhankelijk is van het niet crashen van een server instance in de cloud verdien je ook niet beter.
Mijn favoriete quote in deze situatie: “Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens” van Schiller, ook al is de duitse taal al een tijdje niet meer zo populair in dit land.
Als je public of private cloud gebruikt zul je toch echt intelligenter systeem architecturen moeten gaan gebruiken.
aanvulling: ik had tags gezet om de eerste zin
haakje open vrijdagmiddag idee haakje sluiten
maar de editor heeft dat opgegeten.