'Zitten jullie al in de cloud?', is zo’n vraag die je tegenwoordig kan horen op netwerkborrels of op de golfbaan. Want het is tot de directieburelen doorgedrongen dat cloud computing net zomin als de pc en het Internet een voorbijgaande technohobby is.
Maar pas op met die eerste cloudstappen. Op marketingcursussen wordt it-leveranciers tegenwoordig aangeleerd hoe ze hun oude spullenboel ongewijzigd kunnen doorverkopen als cloud oplossing. 'Cloud washing', heet dat.
Denk dus vooral zelf na of u nu wel of niet in de cloud gaat. Hierbij een paar eerste stappen ter overweging.
Ten eerste, waarom zou u dit eigenlijk willen? Omdat het goedkoper is en sneller werkt? Hoe dan precies? Waar doet het nu pijn? Geen idee? Dan zeg ik: 'als het niet stuk is, heeft repareren geen zin.
Dan de tweede stap: misschien zit u al in de cloud en heeft u dat gewoon nog niet in de gaten. Kijk eens naar de applicatieportfolio. Waar wordt cloud computing al ingezet voor allerlei handige toepassinkjes zonder dat de ít-afdeling dat weet? Kijk dan eens naar de infrastructuurportfolio. Heeft de it-afdeling zicht op alle apparatuur, ook als die geen productie draait? Vaak is dat meer dan de helft en dient die voor ontwikkeling en test. Naar analogie van 'bring your own device' wordt in sommige organisaties ook het 'bring your own server' beleden, al dan niet van de Mediamarkt, of zelfs het 'bring your own cloud'. Tijd voor een stukje risicoanalyse!
Dat brengt me bij de laatste stap: de beveiliging. Laten we dat een beetje realistisch houden. Hebt u een lijst van de belangrijkste security-incidenten van het afgelopen jaar in uw organisatie? En zo ja, hoeveel daarvan worden door cloud computing veroorzaakt, of zouden juist door cloud computing voorkomen kunnen worden? Heeft u daar geen zicht op? Dan is er zeker werk aan de winkel.
Oh ja, op 6 juni was de IPv6 launch. Dus overigens blijf ik van mening dat IPv6 ingevoerd moet worden.
Zie ook: De kijk van Van Eijk: Hoofd in de wolken
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (http://www.peterhjvaneijk.nl/).
Peter,
Leuk om te zien dat de titel van 1 van mijn opinie stukken hergebruikt is door je. Ik had toch wat meer creativiteit van je verwacht 🙂
Cloud Washing is ook iets wat ik zo nu en dan tegen komen. En eigenlijk is het niet meer als Hosting / Co locatie wat we dan even anders noemen.
Maar ja onder de druk van alle marketing machines van de leveranciers wordt tegenwoordig alles Cloud genoemd. Op de meest gekke devices kom ik steeds vaker het label “Cloud Ready” tegen. Het wachten is nog op de 1e auto die Cloud en BYOD ready / gecertificeerd gaat zijn.
Maar even alle gekheid op een stokje. We moeten er nu wel voor gaan waken dat we het niet met zijn allen te veel gaan “verclouden”. Een beetje aandacht is niet verkeerd, maar een te grote hype is ook weer niet goed. Cloud is nog niet voor iedereen een verplichte oefening en noodzakelijk iets.
Ruud,
En ik maar denken dat ik mezelf aan het napraten was:
https://www.computable.nl/artikel/column/infrastructuur/2656568/2379248/de-kijk-van-van-eijk-hoofd-in-de-wolken.html
Peter,
Leuk artikel! Ik zat gisteren te denken dat Computable-site de afgelopen tijd een beetje saai is geworden omdat er geen Cloud-artikel op komt. Je blaast er weer het leven in met je artikel!
Hoe komt dat dit onderwerp veel discussies met zich meeneemt? Naar mijn mening omdat dit onderwerp niet op alle fronten duidelijk genoeg (lees gestandaardiseerd) is, veel ruimte voor eigen invulling en opportunistisch gedrag van sommige mensen die aan dit gebrek hun brood willen verdienen. Dit gebrek is uiteraard niet onopgemerkt bij sommige dienstverleners en fabrikanten voorbij gegaan. Het resultaat is …… wat je in je artikel beschreven hebt. Ik lees graag verder de reactie van de Cloudliefhebbers op je artikel.
@ Peter,
Ik moet hierbij mijn nederige en wel gemeende excuses aanbieden.
Je hebt helemaal gelijk blijkbaar heb ik zonder dat ik het wist onbedoeld plagiaat gepleegd:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4433481/2333364/met-het-hoofd-in-de-wolken-of-toch-nog-maar-niet.html
Peter,
Wat ik jammer vind aan je artikel is dat het lijkt alsof je voorzichtig zou moeten zijn met cloud. Zelf werk ik (ook zakelijk) al meerdere jaren met veel plezier in bijvoorbeeld Google docs en Sprintr (www.sprintr.com). Ik realiseer me dat deze applicaties risico met zich meebrengen, maar de voordelen zoals bijvoorbeeld gezamelijk werken aan één document wegen hier tegenop. Het is niet zo dat de applicaties die organisaties bieden ‘stuk zijn’, maar ze beschikken niet over alle functionaliteit die mij productief maken of mij in staat stellen om beter samen te werken. Volgens mij zouden IT-organisaties er goed aan doen om z.s.m. te kijken naar de mogelijkheden i.p.v. zich te focussen op de onmogelijkheden.
Groet,
Tim Ruijters
Zonder iemand het beseft staan er al heel veel applicaties in de cloud. Soms ongemerkt zoals de externe websites of een applicatie bij een dienstenleverancier. De cloud heeft iets magisch maar ik zie maar 1 reden om er naartoe te verhuizen: Kosten besparen en dat is wat mij betreft de basis voor ieder IT project. Als er geen kostenvoordeel aanzit op de korte of middellange termijn: niet doen.
En dat het veilig moet, dat lijkt mij duidelijk en dat je regie moet voeren ook en zo kan ik nog wel meer zaken bedenken. Risico analyse is een open deur.
Dat het irrelevant is hoe je nu de IT services hebt geregeld lijkt mij duidelijk. De cloud heeft geen enkele impact op “they brought their own servers”, dat ligt aan het beleid en de cultuur van een onderneming en dat lost de cloud niet op.
Nu ik met de uitslag Ned-Dui ook gelijk heb gekregen waag ik me aan een voorspelling:
De term Cloud” is al weer over z’n top heen, en binnen 1/2 jaar praten we gewoon weer over online services en online sourcing. Met het solide NIST model als basis. Dan wordt de discussie eindelijk eens inhoudelijk en praten we over management control, security, ketenverantwoordelijkheid, business modellen, risicomanagement, wet- en regelgeving, en zo nog een paar. Waarom? Omdat “de cloud” nu al volledig met al onze business activiteiten is verweven. Zonder “cloud” zou alles stil staan. Lees het artikel in de Financiele sectie van de telegraaf van maandag er maar op na. Zodra we dat beseffen is de magie en de hype ineens weg en worden we rationeel.
En de volgende hype? vraag dat maar aan harry de hamster…
En alweer is er sprake van het aloude spreekwoord over die oude wijn in die nieuwe zakken. Ik loop nu zo’n 30 jaar mee in de it en één ding moet me nu wel echt van het hart. Telkens weten we weer oude koeien uit de sloot te halen en te verkopen als de nieuwste hype. Zucht…..
Naast mijn ASL BiSL en ITIL moet ik mij straks ook certificeren voor CSL oftewel Cloud Service Library?
@vinoloog we hebben nog wat in de pijp hoor, ik zeg Big Data, Gamification, BYOD.
Oude wijn is toch meer waard dan nieuwe wijn?
Ik ga niet nogmaals het verschil tussen cloud en cloud computing uitleggen. Ik ben overigens niet getrouwd met het woord, maar online sourcing is net zo nietszeggend als cloud computing. Het gaat uiteindelijk ook niet om de term, maar wat het betekent.
We zitten in een transitiefase waarin we IT steeds minder zelf gaan doen. Dit omdat IT altijd een middel is en niet een doel en alles waar je niet heel goed in ben, moet je uiteindelijk niet zelf gaan doen.
Je hebt nu eenmaal termen nodig om bepaalde bewegingen en trends te benoemen.
Peter, ik heb overigens een deja-vu bij dit artikel die verder gaat dan alleen de naam. Kan het in die wolk van big data echter niet meer terugvinden. Ging iets over servers onder bureaus….
@henri, je bedoelt: https://www.computable.nl/artikel/column/softwarebeheer/2846896/4480179/de-kijk-van-van-eijk-wilde-gebruikers.html uit 2009?
@vinoloog: bekend gevoel dat ook ik vaker heb gehad sinds ik in 1973 mijn eerste digitale computerprogramma schreef.
Virtualisatie, een van de technologieen onder cloud computing bestaat al sinds de jaren 60 (zie Andrew Tanenbaum, Structured Computer Organization).
Maar kon ik in 1973 met een creditcard binnen een paar uur 4000 servers aan de gang jagen? In die tijd had het grootste deel van nederland niet eens een creditcard. Deze snelheid van handelen verandert toch echt wel een paar business processen.
En dat de technologie zich lijkt te herhalen vind ik nog niet eens het bezwaarlijkst. Dat dezelfde stompzinnige fouten keer op keer worden herhaald, dat ergert me. Maar misschien moet ik daar eens een column over schrijven.