Verschillende benaderingen die bedrijven kunnen hanteren om cloud computing te implementeren. De evolutionaire en revolutionaire aanpak van cloud computing verschillen sterk van elkaar. Bedrijven moeten nadenken over de aanpak die het voor hen het beste werkt.
Er bestaat geen twijfel over: steeds meer bedrijven zullen cloud computing inzetten om de operationele efficiëntie te vergroten en kosten te reduceren. Uit een recente enquête van Dell en Intel blijkt dat een overweldigende meerderheid (78 procent in de regio Emea) van zakelijke en ict-managers van plan is om in de komende twaalf maanden 'het gebruik van de cloud fors dan wel langzaam op te voeren'.
Gevraagd naar de belangrijkste reden voor de inzet van cloud computing noemde 63,5 procent in de regio Emea uitgaven aan infrastructuur reduceren (dat wil zeggen de kapitaaluitgaven). De flexibiliteit van de organisatorische ict-infrastructuur vergroten, kwam met ruime afstand op de tweede plaats.
Bedrijven hebben duidelijk oog voor de kansen die de cloud hun bedrijfsvoering te bieden heeft. De manier waarop ze cloud computing moeten implementeren, levert echter de nodige discussie op.
Bedrijven die met cloud computing aan de slag willen gaan, kunnen grofweg twee verschillende wegen bewandelen. Aan de ene kant is er de revolutionaire aanpak, waarbij ze toepassingen herprogrammeren om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van de cloud. Daarnaast is er de evolutionaire aanpak, waarbij ze bestaande bedrijfstoepassingen in de cloud onderbrengen voor verbeterde efficiëntie en de mogelijkheid van een ‘pay per use’-model, waarbij ze alleen betalen voor werkelijk gebruikte capaciteit.
De revolutionaire aanpak
De revolutionaire aanpak is platformgebaseerd en toepassingsgericht. Er wordt gebruikgemaakt van toepassingen die speciaal voor de cloud zijn geschreven en daarin worden ondergebracht. Deze ‘native' cloud-toepassingen zijn ontwikkeld met het oog op grotere schaalbaarheid en worden op verschillende servers gehost. Dit resulteert in een efficiënte gebruikservaring en snelle bedrijfstoepassingen met een groot reactievermogen.
Er zijn drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de keuze voor een revolutionaire aanpak:
1. Er is geen sprake van legacy-infrastructuur of een noodzaak om legacy-toepassingen te gebruiken.
2. Er zijn schaalbare Web 2.0-toepassingen nodig ter ondersteuning van de bedrijfsvoering.
3. De schaalomvang van de toepassing vereist dat veerkracht en beschikbaarheid in de software worden ingebouwd in plaats van door de fysieke architectuur te worden geboden.
Als deze drie factoren van toepassing zijn op uw organisatie, zal de revolutionaire aanpak voor u waarschijnlijk de beste keuze zijn. Dit traject naar de cloud is geschikt voor beginnende bedrijven die grootschalige uitdagingen willen aangaan en daarvoor een uiterst schaalbare cloud nodig hebben.
Sommige grote ondernemingen zullen voor de revolutionaire aanpak kiezen omdat ze gebukt gaan onder de kosten van het energieverbruik en het datacenter zelf. Zij moeten zo efficiënt mogelijke systemen bouwen, omdat elke watt en elke eurocent telt – voor elk van hun duizenden servers.
De revolutionaire aanpak biedt in deze gevallen uitkomst door de grotere schaalbaarheid en verbeterde efficiënte van de volledige ict-infrastructuur.
De evolutionaire aanpak
Bij de evolutionaire aanpak is de implementatie van cloud computing een veel geleidelijker proces. Voor bedrijven die hun datacenter hebben geconsolideerd, fors hebben geïnvesteerd in virtualisatie en aangewezen zijn op traditionele bedrijfstoepassingen, is de evolutionaire aanpak van de cloud niet meer dan een logische stap in de ict-planning.
In dit geval worden bestaande bedrijfstoepassingen die nooit ontwikkeld waren om in een verticaal schaalbare omgeving te worden ingezet, door middel van virtualisatie met terugwerkende kracht geschikt gemaakt voor een cloud-omgeving.
Er zijn drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de keuze voor een evolutionaire aanpak:
1. Legacy toepassingen vragen om de optimalisatie van bestaande processen.
2. Er is reeds fors geïnvesteerd in virtualisatie.
3. De bedrijfscultuur en -strategie vragen voor elk nieuw stadium in de implementatie om bewijs vooraf en een geduldige afweging.
Met deze aanpak kunnen bedrijven geleidelijk aan een cloud-infrastructuur creëren door telkens lagen van ict-mogelijkheden toe te voegen, zoals automatische provisioning, facturatie op basis van gebruik, het vormen van een pool van ict-bronnen enzovoort, terwijl processen en beleidsregels aan het nieuwe model worden aangepast.
Eén van de belangrijkste kenmerken van de evolutionaire aanpak is dat de nieuwe lagen die tijdens elk stadium worden toegevoegd, voor steeds grotere efficiëntie en flexibiliteit zorgen. Bedrijven hoeven niet te wachten totdat het resultaat volledig overeenkomt met de definitie van een private cloud om er waarde uit te putten. Ze hebben de vrijheid om op elk gewenst punt te stoppen.
In plaats van een specifieke aanpak, zullen de meeste bedrijven een combinatie van beiden kiezen. Uit de eerder genoemde enquête blijkt dat het gebruik van private en hybride clouds gelijke pas houdt. Een mogelijke reden hiervoor is dat bedrijven de virtualisatieslag inmiddels hebben gemaakt, maar voor een select aantal bedrijfstoepassingen nog altijd externe capaciteit nodig hebben. Veel bedrijven weten dat flexibiliteit één van de belangrijkste eigenschappen van cloud computing is, en beseffen zich dat hun private cloud hen slechts beperkte capaciteit te bieden heeft.
Of er nu een evolutionaire of revolutionaire aanpak wordt gehanteerd, het is duidelijk dat cloud computing in de komende drie tot vijf jaar zal uitgroeien tot een pijler van de zakelijke ict-infrastructuur. Op de lange termijn zullen de elementen en kenmerken van cloud computing echter worden geabsorbeerd door de ict. Cloud computing zal simpelweg een aspect van de bedrijfsautomatisering vormen, met als doel de bedrijfsprocessen te optimaliseren en resultaten te versnellen.
Ruud,
ICT architecturen zullen komende jaren waarschijnlijk inderdaad uitbreiden naar de private, hybride of public Cloud. De revolutionaire omslag om echt kosten te verlagen is echter alleen mogelijk als applicaties het gebruik vastleggen want anders zal uiteindelijk dezelfde fout gemaakt worden met introductie van het gedistribueerde model. Opmerkelijk veel nieuwe ontwikkelingen gaan dan ook vaak inefficient om met opslag, netwerk, geheugen en CPU omdat altijd gedacht werd dat het zo ‘goedkoop’ was.
Dus niet alleen de legacy applicaties, die juist omdat resources zo duur waren hier vaak efficienter mee omgaan zullen het pad van evolutie doorlopen maar waarschijnlijk ook de laaste generatie van ontwikkeling. Want beheersbaar maken van de IT betekent dat de kosten onder controle zijn en juist het ontbreken van een goede kostenomslag zorgt ervoor dat ook eerdere belofte van virtualisatie niet gehaald is. Dat grootste deel van respondenten nu naar Cloud Computing kijkt om deze belofte te vervullen is dan ook niet zo verwonderlijk.
Ruud,
Leuk en goed leesbaar stuk. Waar voor dank.
Mijn verwachting is dat er voornamelijk gekeken gaat worden naar hybride cloud oplossingen. Het meteen alles buiten de deur zetten ligt voor veel organisaties nog erg gevoelig.
De 1e stap zal voor veel bedrijven zijn om een deel van hun omgeving in de Cloud te zetten. Velen zullen daarom beginnen met een SAAS oplossing. Dit is de manier om ervaring en kennis en kunde met de cloud op te doen.