Project: Pilot integratie Wi-Fi en 4G-netwerken
Partners: Surfnet en KPN
Klant: faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht
Surfnet en KPN hebben een onderzoekssamenwerking gesloten om samen ervaring op te doen op het gebied van de zogenaamde 4de generatie, mobiele netwerken. Dit alles met het doel om het nieuwe werken en leren te bevorderen in hoger onderwijs en onderzoek. De onderzoekssamenwerking tussen Surfnet en KPN wordt zichtbaar in een aantal 4G/LTE pilots op de Utrechtse onderwijscampus. In deze pilots wordt de meerwaarde van een LTE-netwerk voor de onderzoek- en onderwijssector onderzocht. In de eerste plaats door een campusdekkend LTE-netwerk uit te rollen op de 2.6 Ghz band. Daarnaast zal een zo naadloze mogelijke koppeling worden getest op basis van eduroam credentials tussen het campus Wi-Fi-netwerk met daarachter het Surfnet-netwerk enerzijds en het mobiele netwerk anderzijds. Dit moet ervoor zorgen dat gebruikers veilig en vertrouwd, dat wil zeggen zonder verstoringen, in beide domeinen kunnen bewegen. De eerste van drie pilots start in het tweede kwartaal van 2012. Nog voor het einde van 2012 zijn de resultaten van deze pilot bekend. De pilot is de eerste 4G-test in een grootschalige productieomgeving in Nederland en wereldwijd de eerste waarin een integratie van Wi-Fi en mobiel wordt nagestreefd. Voor Surfnet is het belangrijk dat de informatie die wordt vergaard ter beschikking wordt gesteld aan de doelgroep en de internetgemeenschap. Maar minstens zo belangrijk is dat deze kennis wordt benut om de barrières voor draadloze toegang voor de doelgroep weg te nemen.
Wanneer LTE inderdaad ook inpandige dekking biedt en dan op de beoogde 50 Mbit/s, dan is er toch geen intern Wi-Fi netwerk meer nodig, dan rest er alleen nog een financieel vergelijk?
Ik lees dit na mij reactie op overvolle WiFi netwerken. Dit is waar het naartoe moet en gelukkig ook gaat.
Eens Maarten, alleen nog kijken naar het financiële plaatje.
Ik heb nog wel mijn twijfels over de performance bij grote aantallen en grotere bandbreedtes, maar laat de pilot resultaten daar maar een licht op schijnen.
@Willem,
LTE geeft min of meer een gemiddelde capaciteit, tegenover Wi-Fi een gedeelde piek capaciteit.
De vraag is daarbij hoeveel M(?)bit/s heb je per werkplek nodig om je werk te kunnen doen. Als {gevaarlijk} voorschot …. 25Mbit/s is voor 98% van de KA werkplekken ruim voldoende. Daarvan uitgaande is er eenvoudig een berekening te maken wat een Wi-Fi werkplek kost en wat een LTE werkplek als financiële en technische concurrent kan kosten.
Met de komende frequentieveilingen komt er ook ruimte in de 800 en 900 Mhz band vrij. Daarmee wordt de doordringbaarheid, de inpandige dekking, een stuk makkelijker.
Dit nog los van de testen die ze gedaan hebben in Engeland in de analoge TV band met White-Fi/super Wi-Fi.
Kortom een concurrent voor Wi-Fi, zoals we dat nu nog kennen, is daar.
Het volgende rondje in de arena tussen infrastructuur en randapparatuur leveranciers komt er daarom aan in 2013 met de implementatie van het resultaat van de komende frequentieveilingen.
@ Maarten,
Ik ga uit van een virtuele desktop, ben zelf een fan van VMware View, maar Citrix HDX mag ook. Bandbreedtes van 500Kbps tot 1 Mbps zijn dan (meer dan) voldoende. Meer dus de 50 Mb/s is dan alleen maar prima. Ik zou het alleen al vandaag willen hebben:-).
Ben vandaag al bezig geweest om met de universiteit in contact te komen, via surfnet.
800-900 Mhz is inderdaad interessant, een van onze adviezen bij slecht ontvangst is om 3G uit te schakelen.
Ik hoop zelf nog op iets meer, dus een extrapolatie van WiFi en LTE, in een (1) technologie, een resultante van de huidige stand van zaken. Dus WIMAX maar dan bruikbaar en betaalbaar:-).
Jammer dat de implementaties allemaal zo lang duren en dan nog te torenhoge investeringen van providers. Als je al mijn commentaar leest begrijp je waar ik naar toe zou willen, ik zal er eens over denken om zelf een notitie te publiceren.