De huidige Wi-Fi-standaard loopt tegen zijn technische grenzen aan. De efficiëntie van het draadloze netwerk daalt sterk in drukke omgevingen waar veel verschillende netwerken zijn en meerdere apparaten gebruikmaken van de draadloze verbinding. De efficiëntie zal door de toenemende vraag naar bandbreedte in de toekomst waarschijnlijk verder dalen. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente in opdracht van Agentschap Telecom. Een nieuwe Wi-Fi-standaard zou uitkomst moeten bieden.
Met een draadloze internetverbinding haal je bijna nooit de snelheid die de router biedt. Dit komt volgens onderzoeker Roel Schiphorst van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente voornamelijk doordat de technologie van de Wi-Fi-standaard sinds de introductie in de jaren tachtig niet meer is gewijzigd. Dit terwijl er steeds meer draadloze netwerken actief zijn en er steeds meer apparaten in omloop zijn die gebruik maken van Wi-Fi-verbindingen. Volgens Taco Kluwer, mede-onderzoeker van Agentschap Telecom, is het van belang dat fabrikanten gaan onderzoeken hoe de Wi-Fi-standaard in drukke scenario's kan worden verbeterd. 'Op die manier kunnen we nog lang gebruik maken van deze mooie technologie.'
Controlemechanismes
Als er ergens veel draadloze netwerken actief zijn of als er veel apparaten aanwezig zijn die hier gebruik van maken, dan daalt voor elk netwerk de efficiëntie. De reden hiervoor is dat als meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van een netwerk en er meerdere netwerken actief zijn, wordt er meer bandbreedte gebruikt voor controlemechanismes dan voor het daadwerkelijke dataverkeer. Uit het onderzoek blijkt dat in een drukke omgeving de brandbreedte die gebruikt wordt voor het daadwerkelijk verzenden van data terugloopt tot minder dan 20 procent.
Er is al een nieuwe netwerktechnologie,
en die bestaat al veel langer dan WiFi.
UTP CAT6. Altijd maximaal haalbare snelheid tussen de switchpoort en de machine.
@cavewalker
Draadloos heeft weer “wat” andere toepassingsmogelijkheden dan vaste aansluitingen. Dit nog los van de flexibiliteit voor de gebruiker. 802.11 ac gaat Cat. 6 deels aardig benaderen qua snelheid, maar met meer gebruikers en verder van het AP wordt het wat minder, maar nog goed genoeg voor veel, zo niet alle KA toepassingen.
Het Agentschap Telecom zou zich om iets anders druk moeten maken, en niet de bal bij de leveranciers leggen, maar bij zichzelf, namelijk meer vrije frequentieruimte voor Wi-Fi omgevingen en met iets meer zendvermogen. Leuk dat wellicht white-fi/super Wi-Fi eens kan, maar met de komende frequentieveilingen krijgen de operators weer een aardige “boost” in de markt, en dit ten koste van de ontwikkeling van Wi-Fi infrastructuren. Bv. de invoering van LTE in de lagere frequentiebanden 800/900 Mhz zal een stevige aanslag worden op corporate Wi-Fi netwerken.
@cavewalker: Daarom mislukte de Belgische missie om een man op de maan te zetten. Die dachten hetzelfde, maar toen ze net vertrokken waren bleek dat het verlengsnoer te kort was.
Effe serieus… In huis, tuin en keukengebruik heb je echt niet overal bekabeling liggen. Maar dankzij Wi-Fi heb ik wel in het hele huis streaming TV en kan ik ’s avonds in de tuin even lekker een boek lezen of een spelletje spelen of mijn (zakelijke) e-mail lezen.
Zakelijk hebben we wel overal bekabeling, maar is het wel makkelijk dat je in de vergaderruimtes met acht man een laptop of een tablet en een smartphone genetwerkt kun gebruiken zonder dat in die ruimte meteen acht datakabels over de tafel moeten kruipen en zich verdringen bij die twee UTP aansluitingen.
@Peter
Wi-Fi is oorspronkelijk een standaard, gericht op consumenten en niet op de zakelijke omgeving. Thuis voldoet het ook juist prima, maar voor de groot zakelijke markt komt er meer bij kijken, zowel qua functies als qua beheer en beveiliging. Daarnaast 13 banden is echt heel weinig, ze samenvoegen voor meer capaciteit kan (802.11ac), maar lost het kanalenprobleem weer niet op, in tegendeel.
Een taak voor Agentschap Telecom om meer (licentie) vrije ruimte te regelen in niet te hoge frequentiebanden, zodat er met minder AP’s een goed datanetwerk te bouwen is, voor alle soorten communicatie-toepassingen.
802.11ac benadert IEEE 802.3an-2006?
Een halve gigabit per seconde in verhouding tot 10 gigabit vind ik nogal een verschil!
Afgezien van dat draad(koper/glass) velen malen sneller dan gemoduleer door de ether zal blijven, klopt het wat Maarten zegt.
Iedereen gebruikt ook switches tegenwoordig, niemand gebruikt meer CSMA/CD wat tegen dezelde problematiek aanliep. Even afgezien van het beperkte bandbreedteprobleem.
Helaas is het onderzoek gebaseerd op onvolledige informatie, sinds 7 jaar is een volledig nieuwe Wi-Fi technologie voorhanden welke aan de cliëntzijde alle bestaande standaarden 802.11 a,b,g,en n ondersteund.
Inmiddels zijn hiervoor ook 802.11 ac producten in aantocht.
In Nederland werken honderden bedrijven, scholen en instellingen met deze technologie waarvan ik het merk hier niet mag noemen.
Zie voor een verklarende animatie van deze technologie: http://youtu.be/keD2KI0loUc via @youtube
Er is sinds kort een octrooi op een WiFi router met triangulatie, waardoor de zender een zendrichting kan kiezen, dit zal de kwaliteit van verbindingen doen toenemen.
verder is er een nieuwe WiFi standaard ontwikkeld die de bandbreedte van de huidige standaard met 10 doet toenemen, alleen verwachting dat me mensen de TV kabels zullen vervangen door WiFi, wat weer een enorme boost geeft aan de ether vulling en dus de verbindingskwaliteit.
Dus Cavawalker, vervang die UTP maar door SFUTP-Cat-6
@Robert,
Op zich interessant, maar in de huidige licentie vrije voorwaarden voor Wi-Fi zijn richtantennes nog niet toegestaan. Dat is wel het effect van het kiezen van een zendrichting. Pleit er voor om dit soort zaken snel vrij te geven, net al meer frequentieruimte voor meer capaciteit en eenvoudigere inrichting van grote Wi-Fi netwerken.
Nu maar hopen dat dit soort zaken niet stranden op de lobby van de providers, want die hebben hier weer in het geheel geen belang bij.
WiFi ontwikkelt zich (te) langzaam om de vraag (HD-video, HD-TV draadloos) vanuit de gebruiker bij te benen. Het volledig rectificeren van de N standaard tussen leveranciers duurde al akelig lang, de AC standaard zal waarschijnlijk in dezelfde fuik lopen. Snelheid is een ding (AC is sneller) maar het aantal kanalen is feitelijk veel belangrijker. De hogere frequentieband (5-Ghz) heeft mijn persoonlijke voorkeur, voor thuisgebruik met name omdat de buren nog niet zo veer zijn. Op 5 Ghz zijn er genoeg kanalen, maar deze zijn weer per land of continent beperkt. Zakelijk gezien is de 5 Ghz band ook interessant, je kunt de 2.4 Ghz band dan voor gasten e.d. benutten.
Waar we eigenlijk op zitten te wachten is het samensmelten van WiFi en LTE. Laat GSM en UMTS voor wat het is en focus op WiFi/LTE technologien. Ik zie dan met name een toekomst voor Access Point die beide standaarden ondersteunen. Zo kan je met een “mobiel” netwerk bereikbaarheid en dekking in gebouwen regelen. Een dergelijk thuisproduct is e er al van Samsung: http://www.samsung.com/us/mobile/cell-phones/SCH-LC11ZKAVZW
Ik zie een toepassing voor beide technieken, voor een groot (buiten) bereik heb je LTE nodig, voor binnen kan je aan de slag met WiFi, maar misschien dat er wel een ander protocol ontstaat dat deze technieken combineert. Gezien de commerciële belangen verwacht ik dit niet direct.
Aan de andere kant zijn er een aantal nieuwe WiFi venters actief die alternatieve technologie bieden en zo het probleem van het protocol en de draadloze devices kan verbeteren. Je kan dit doen door profielen te koppelen aan devices en zo bepaalde QoS parameter te zetten of in de radioband maatregelen te treffen en devices vanaf de radio band te beheren. Het protocol heeft daardoor nog een grote toekomst.