Faculteit Economie en Management (FEM) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zet een interactieve, cloud-gebaseerde leeromgeving in op basis van Windows Azure en Silverlight. De leeromgeving bestaat uit twee platformen: Talent en Talent Web-lectures. De omgeving is ontwikkeld door Microsoft-specialist Wortell.
Kenmerken van de digitale zelforganiserende onderwijssystemen zijn de verregaande interactiviteit tussen studenten onderling en tussen studenten en docenten, en het gebruiksgemak. Talent is een gesloten platform dat studenten en docenten in staat stelt op een veilige omgeving opdrachten te delen en feedback te geven. Talent Web-lectures is een Open Access educational community (open platform) voor interactieve web-lectures (colleges) in de cloud. Op deze manier kunnen docenten en studenten overal en altijd kennis delen, zowel binnen de HAN als daarbuiten.
Geen technisch beheer
De FEM van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen schakelde ict-dienstverlener Wortell in voor advies. Wortell adviseerde de platformen te ontwikkelen op basis van een combinatie van Microsoft Silverlight en Windows Azure. Silverlight is het ontwikkelplatform van Microsoft voor interactieve webapplicaties. Met Windows Azure biedt Microsoft een geavanceerde cloud-omgeving. Talent is als generieke onderwijsoplossing ook bij andere onderwijsinstellingen inzetbaar. Een instelling sluit een abonnement af op Windows Azure, waarna een verzoek te generen is, zodat de Talent-applicatie wordt uitgerold. Hierdoor zijn er vrijwel geen investeringen vooraf nodig. Ook hoeft de FEM geen technisch beheer uit te voeren. De afrekening van de afgenomen diensten vindt plaats op basis van het daadwerkelijke gebruik.
De nieuwe elektronische samenwerkingsomgeving Talent stelt docenten en studenten van de FEM in staat om opdrachten via een op Windows Azure-gebouwde portal te delen, uit te voeren en feedback te geven. Daarbij staat interactiviteit voorop. Studenten kunnen bijvoorbeeld zelf een presentatie opnemen en als videobestand uploaden. Medestudenten en docenten kunnen de opname bekijken en direct in de video feedback geven. Daarnaast is het mogelijk om bestanden of web-lectures in Talent te plaatsen en te delen; ook hierbij is interactiviteit erg belangrijk.
Toegankelijk voor iedereen
Talent Web-lectures is ontwikkeld voor online lectures. Docenten plaatsen een uitleg over de leerstof online (video, eventueel met bijbehorende documenten). Studenten kunnen op het open platform een vraag stellen over de leerstof of een bijdrage leveren aan de uitleg om medestudenten te helpen. Deze bijdragen zijn te leveren in de vorm van een video, link, document, opmerking, uitleg, tip, vraag of antwoord. Het uitgangspunt van de interactieve web-lectures is, dat studenten elkaars begrip van de leerstof verbeteren door interactieve bijdragen te leveren, door samen te werken, door kennis te delen en door cocreatie. De educational community nodigt studenten uit tot interactie over de leerstof en is toegankelijk voor iedereen.
‘Deze combinatie van Microsoft Silverlight en Windows Azure is ideaal voor organisaties met een beperkte beheercapaciteit, die snel willen schakelen', zegt Luc Joziasse, commercieel directeur van Wortell. ‘Door gebruik te maken van het cloud-concept, kan elke onderwijsorganisatie hiermee direct aan de slag. Doordat instellingen naar gebruik betalen, zijn de kosten zeer goed te beheersen. Talent is zo een laagdrempelige portal met een sterke innovatiecomponent.'