De inzet van x86-servers bij bedrijven met meer dan vijftig medewerkers loopt gestaag terug door de opkomst van servervirtualisatie. Dit constateert onderzoeksbureau Computer Profile op basis van 6100 gesprekken met Nederlandse ict-verantwoordelijken. Sinds 2010 is de toepassing van servervirtualisatie met 30 procent gestegen, terwijl het percentage bedrijfsvestigingen met x86-servers met ongeveer 8 procent is gedaald.
Voor servervirtualisatie geldt dat de grotere organisaties of bedrijfsvestigingen hier eerder mee zijn begonnen dan kleinere locaties. De laatste twee jaar laat zien dat de kleinere locaties een inhaalslag hebben gemaakt. De sterkste groeicijfers in servervirtualisatie zijn voor deze kleinere bedrijfsvestigingen.
Marktanalyse
Computer Profile brachte de hele Nederlandse markt voor x86-servers in kaart. Lees daarom ook de marktanalyse 'Twee van de drie x86-servers is van HP'.
Dit is toch meer een introductie op het virtualiseren van open deuren.
Hardware en software raken door virtualisatie steeds meer ontkoppeld, eigenlijk hebben ze al niet zo veel meer met elkaar te maken. Server hardware kan meer dan nodig is, dus virtualisatie is een logische en onomkeerbare stap…
Helaas wordt er niet in het artikel vermeld dat x86 nog steeds het meest voorkomende platform is, ook virtualisatie helpt aan de groei mee.
Het is aannemelijker dat er veel meer gehost wordt. Juist om de kosten nog verder terug te dringen. Cloud services zijn hier een mooi voorbeeld van. Dit verklaart ook de krimp van 8 procent qua (x86) servers, deze worden in combinatie met virtualisatie in een datacenter ter beschikking gesteld. Op locatie gaan we deze daarom ook veel minder tegenkomen.
Maarten,
Op zich heb je een punt echter zie je nu ook veel totaal oplossingen (VCE/Flexpod) op de markt verschijnen waarin virtualisatie, networking en compute ( servers ) en storage als 1 geheel als een soort van converged infrastructuur worden aangeboden.
Door virtualisatie bestaat er geen 1 op 1 relatie meer met een fysieke server. De virtuele server kan door middel van bijvoorbeeld VMotion ( storage/server ) overal komen te staan.
Stefan,
X86 is natuurlijk veelal het standaard platform waar op gevirtualiseerd wordt. Echter zie je dat veel organisaties nu kiezen voor krachtigere servers waar op een x aantal virtuele servers gehost worden.
Op zich zie je ook Cloud computing steeds meer zijn intrede doen.
SAAS en IAAS zijn 2 vormen (leveringsmethodes) die gebruik maken van Cloud Computing die je steeds vaker tegen gaat komen.
De trend om actiever naar deze 2 vormen te gaan kijken is op zich al ingezet. Echter gaat het nog wel even duren voor dat dit standaard gaat worden. Veel organisaties denken dat het toch nog sneller,effectiever en goedkoper is om het zelf in huis neer te zetten.
De kosten en beschikbaarheid van bandbreedte en onduidelijkheid over verantwoordelijkheden/exit scenario’s zijn hier nog de grootste show-stoppers.
Het achterblijven van de verkoop van fysieke servers vindt zijn oorsprong bij Intel. Met de nieuwe E5-2600 reeks processors verdubbelt het aantal corps ten opzicht van de voorganger. 18 maanden geleden vond er ook een verdubbeling plaats.
Virtualisatie software is in staat om om de cores aan te spreken en te benutten. Doordat de rekenkracht verveelvoudigd kunnen er veel meer virtuele servers op een processor draaien. Ga bij gemiddeld gebruik uit van 5-10 servers per core en tel uit je winst.
Dit is nog maar het begin, bij Intel leven plannen om naar 128 core te gaan binnen een periode van 3-5 jaar.
Je kunt dadelijk de gehele ict omgeving van een middelgrote onderneming (zeg 5000 medewerkers) op een aantal servers in een 19 inch rack huizen. De invloed van clousdcomputing is daarbij nog niet meegeteld, maar die zal ook groot zijn.
Dag Ruud,
ik ben het geheel met je eens, maar het artikel beperkte zich tot de server zelf. De functionele integratie en de ontkoppeling van hw en sw beperkt zicht niet alleen meer tot de IT, maar ook de iCt, De koppeling en vervolgens integratie, zorgt dat er diverse lagen van het communicatiemodel zullen gaan samenvallen, wegvallen.
Soms zijn de artikelen te kort om een onderwerp goed neer te zetten in de relevante facetten.
Ruud, Maarten,
Ik ben het zeker eens met jullie, het verwarrende aan dit artikel is dat we praten over bedrijven met 50+ werknemers. Maar wat de bovengrens is, is niet bepaald.
In mijn optiek gaat het artikel over met name MKB, deze wereld maakt een andere (latere) groei door dan de grotere, vooraanstaande, bedrijven waar de IT eisen en wensen veelal anders zijn bepaald. Hier spelen bijvoorbeeld overheidseisen en bezuinigingen een andere rol, dit bevorderd inderdaad jullie punten.
Kijkend naar de kleinere organisaties maakt virtualisatie grote sprongen, het wordt toegankelijker en IT verantwoordelijken worden aangemoedigd dit te implementeren. Wat inderdaad zorgt voor de wens voor krachtigere servers. Hier heeft Intel goed op ingespeeld met bijvoorbeeld de nieuwe x86 Sandy Bridge processoren.
Ik kijk graag uit naar de volgende vervangingsslag qua hardware, dan gaan we goed in kaart krijgen of deze trend doorzet.
Dag Stefan,
ik denk dat die trend zeker doorzet en aangevuld gaat worden met bijvoorbeeld:
– meer netwerk/behoefte, nee: noodzaak
– meer webbased toepassingen ipv lokaal
– minder diversiteit in hw
– minder OS diversiteit
Bijzonder wat voor conclusies je kan verbinden aan wat cijfertjes. De x86 is natuurlijk helemaal geen verliezer, maar juist de grote winnaar van servervirtualisatie. Het aandeel (zie Gartner, IDC) van x86 servers (zeg maar windows en linux) in vgl met RISC (Unix) en mainframe blijft alsmaar stijgen. Natuurlijk worden mbt virtualisatie allerlei voorheen fysieke x86 servers geconsolideerd in zwaardere x86 servers en naar centrale locaties, waardoor het aantal servers op vestigingsniveau (daar kijkt het onderzoek naar – beetje ouderwets, achterhaald perspectief) afneemt. Intussen draait een steeds grotere workload op x86 machines. X86 gedijt onder servervirtualisatie.
Virtualisatie begint steeds meer “commodity” te worden. Of beter gezegd is het al.
We zien in “serverland” 4-tal trends ontstaan die invloed hebben op de eerdr genoemde cijfers:
Centralisatie: Serveromgevingen worden steeds vaker gecentraliseerd om kosten te besparen en beschikbaarheid en beheer te verbeteren.
Consolidatie/virtualisatie: Serverhardware wordt centraal geconsolideerd/virtualiseerd op krachtigere x86 servers
Standarisatie: Mainframes/Risc systemen worden waarbij mogelijk gestandaardiseerd op x86 systemen
Bovenstaande punten hebben als logisch gevolg dat het aantal servers op vestigingsniveau afneemt maar aan de andere kant op centraal niveau weer in een geconsolideerde en krachtigere vorm terug komen.
Uiteindelijk zullen er op termijn minder x86 systemen verkocht gaan worden als bovenstaande slagen gemaakt zijn. Maar ja zo ver zijn we nog lang niet.
@Ruud,
Daar komt nog bij dat het WAN in de afgelopen 8 jaar bijna “LAN-eigenschappen” heeft gekregen, waardoor centralisatie veel makkelijker is geworden: lees zonder al te veel performance verlies.
Het enige wat mist is dat ethernet maar 100 meter kan overbruggen inpandig. Daardoor zijn er lokaal nog heel lang LAN-switches nodig.
Voorlopig zijn leveranciers nog niet bezig om additionele zaken, hogere OSI-lagen in de LAN switches aan het proppen, dat zou een “aanslag” op de centralisatie zijn.