De Nederlandse markt voor x86-servers wordt gedomineerd door HP. Bijna twee op de drie x86-servers is van deze hardwareleverancier. Net zo duidelijk als de nummer één zijn ook de posities twee en drie, die respectievelijk door Dell en IBM worden ingenomen. Dit blijkt uit analyse van onderzoeksbureau Computer Profile op basis van gesprekken met 6100 Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers.
Als het gaat om x86-serversystemen bij eindgebruikersorganisaties kan geen enkele fabriakant tippen aan de positie van HP. Ongeveer 65 procent van de door Computer Profile geïnventariseerde serversystemen die op Intel- of AMD x86-processors draaien is afkomstig van HP. Op ruime afstand volgt Dell, goed voor een aandeel van 22 procent in de installed base x86-servers. Tussen de nummers twee en drie zit ook een aanzienlijk verschil. Met een aandeel van 8 procent nemen de System x-servers van IBM de derde plaats in. Alle andere fabrikanten kennen een aandeel van 2 procent of minder.
Minieme veranderingen
De installed base aandelen zijn gebaseerd op het totaal aantal servers per merk dat Computer Profile heeft geïnventariseerd bij de bedrijfsvestigingen. Het betreft dus geen marktaandelen gebaseerd op de meest recente shipments, maar neemt alle serversystemen in ogenschouw die op het moment van het interview in gebruik zijn op de betreffende bedrijfsvestiging. De onderlinge verhoudingen in deze installed base zijn ten opzichte van één jaar geleden slechts beperkt veranderd. HP lijkt 2 procent aan terrein te hebben gewonnen, Dell en IBM lijken een procent terrein te hebben verloren. Voor de overige fabrikanten zijn de veranderingen in de installed base miniem.
HP is het meest populair in de Nederlandse publieke sector. Hier is maar liefst 78 procent van de x86-servers afkomstig van HP. In de gezondheidszorg is dat 83 procent, bij overheidsinstellingen 78 procent en bij onderwijsinstellingen 73 procent. Het aandeel van HP in de installed base x86-servers is met 47 procent het laagst in het segment ict en utilities. Dit is tevens het segment waarin Dell, met 30 procent, zijn grootste aandeel in de installed base geniet. Ook in de transportsector en de industrie scoort Dell, met een aandeel van 28 procent, bovengemiddeld. IBM is het sterkst in de transportsector, het handelssegment en ict en utilities met een aandeel van respectievelijk 14, 13 en 12 procent in het totaal.
Teruglopend percentage
Het gebruik van x86-servers door eindgebruikersorganisaties toont in de laatste jaren een dalende lijn. In 2010 trof Computer Profile nog bij 97 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers één of meerdere lokaal draaiende x86-servers aan. Inmiddels is dat van 94 procent in 2011 verder teruggelopen tot 89 procent in het tweede kwartaal van 2012. De sterkste daling is zichtbaar bij locaties van multinationals en Global Fortune 500-bedrijven. Ook bij publieke instellingen loopt het aantal locaties met x86-servers terug. Consolidaties naar eigen of externe datacenters in combinatie met servervirtualisatie én (private) cloud-oplossingen spelen hier onder andere een belangrijke rol in.
Naast een teruglopend percentage bedrijfsvestigingen met x86-servers neemt ook het gemiddeld aantal x86-servers per locatie af. In het tweede kwartaal van 2010 bedroeg, indien x86-servers aanwezig waren, het gemiddelde aantal 13,2 servers. Het tweede kwartaal van 2012 laat een gemiddelde zien van 12,5 x86-servers. Deze terugloop is marktbreed zichtbaar. Het sterkst is de daling bij overheidsinstellingen en bedrijfsvestigingen van zakelijke en financiële dienstverleners. In de gezondheidszorg, het onderwijs en de transportsector is de daling in het gemiddeld aantal x86-servers in de afgelopen twee jaar het kleinst.
Servervirtualisatie
In de periode mei 2010 tot mei 2012 daalt het percentage bedrijfsvestigingen met x86-servers met ongeveer 8 procent. De vestigingsomvang heeft daarbij, zoals ook uit de figuur blijkt, geen of een beperkte invloed. Voor de verschillende grootteklassen is een vergelijkbare afname zichtbaar. In dezelfde periode, 2010 tot 2012, is het toepassen van servervirtualisatie binnen de doelgroep gestegen met ruim 30 procent. Voor servervirtualisatie geldt dat de grotere organisaties of bedrijfsvestigingen hier eerder mee zijn begonnen dan kleinere locaties. De laatste twee jaar laat zien dat de kleinere locaties een inhaalslag hebben gemaakt. De sterkste groeicijfers in servervirtualisatie zijn voor deze kleinere bedrijfsvestigingen.
Sander,
Loop eens bij een willekeurig datacentre binnen, en kijk wat daar in de rekken staat.
(Niet dat het mij ook maar iets uitmaakt hoor)
Wat ik mis in dit artikel is de reden voor keuze voor HP. Als zo overweldigend voor één merk gekozen is dan zou het niet moeilijk moeten zijn om daar achter te komen, en des te interessanter.
Maar Pascal lijkt de bevinding te betwisten. En wat is het dan volgens hem?
HP maakt prima machines met veel uitwisselbaarheid van onderdelen. Die ben ik dan ook veel tegengekomen. Of dat meer is dan de Dell en Sun/X86 die ik ook ben tegengekomen – zou er geen geld op durven zetten…