Telecomleverancier KPN overweegt de Duitse mobiele telecomaanbieder E-Plus in de etalage te zetten. De voorgenomen verkoop is het antwoord op het ongevraagde bod op 27,7 procent van de KPN-aandelen door branchegenoot América Móvil. Het Mexicaanse telecombedrijf bood op 29 mei 2012 KPN-aandeelhouders acht euro voor hun stukken. ‘Niet op ingaan’, adviseert KPN.
Met de voorgenomen verkoop van E-Plus houdt de KPN-directie aandeelhouders een vettere worst voor dan de bescheiden premie in het bod van América Móvil. KPN zegt alle strategische opties te bekijken die aandeelhouders een hogere waarde voor hun aandelen kan opleveren.
Tegelijk waarschuwt de directie aandeelhouders niet in zee te gaan met de Mexicanen. Hun bod is te laag ten opzichte van de potentiële waarde van het aandeel KPN. Bovendien maakt een groot aandelenbelang van América Móvil KPN onaantrekkelijk voor een overname door een andere internationale telecomspeler. Zo'n overname zou aandeelhouders pas echt een dikke winst opleveren.
Bod
América Móvil maakte 31 mei 2012 bekend 5,01 procent van de aandelen van KPN in bezit te hebben. Door een bod uit te brengen op maximaal 27,7 procent voorkomen de Mexicanen dat zij een bod moeten uitbrengen op alle uitstaande aandelen van KPN. Daartoe zijn zij wettelijk verplicht als zij een belang hebben van minimaal 30 procent van de aandelen. América Móvil is eigendom van de miljardair Carlos Slim.
De Spaanse telecomaanbieder Telefónica maakte op 30 mei 2012 bekend zijn Duitse dochter O2 te willen afsplitsen. Het plan is het bedrijf naar de beurs te brengen. Net als E-Plus is O2 een middelgrote aanbieder op de Duitse markt. Volgens marktkenners zou een samenvoeging van de twee ondernemingen aantrekkelijk kunnen zijn.
KPN Corporate Market
Of er bij de strategische opties ook gekeken wordt naar een eventuele verkoop van ict-dochter KPN Corporate Market is niet duidelijk. Op 1 juni 2012 geeft KPN in een webconferentie een toelichting op de aankondiging. De conferentie is te volgen via www.kpn.com/kpnnews.
KPN is met name bang voor meer invloed van de Mexicanen dan de prijs die ervoor betaald moet worden, die aandelen zijn immers niet in handen van KPN zelf. Ik vrees dat een werkelijke verkoop van E-Plus de koers niet goed zal doen, aangezien E-Plus het beste van alle onderdelen draait.
Kortom, al belegger moet je op je eigen kunde afgaan en zeker niet op die van een onderneming met eigen belangen die niet transparant zijn.
De verkoop vanwege geld is niet de oplossing van het probleem voor KPN, zelfs niet voor de korte termijn, hooguit uitstel van…
Wat is wel de oplossingsrichting?
Een strategie voor innovatie, (nieuwe) toepassingen die bijdragen aan de business voor hun bestaande en daarmee nieuwe klanten, maar weer niet defensieve activiteiten zoals een Whatssapp- en Skype-ongesteldheid, om not-neutraliteit te willen introduceren.
Een kwart van de omzet van KPN komt uit E-plus (zie jaarverslag 2011). Aanemende dat de winsten evenredig over de bedrijfsonderdelen zijn verdeeld en eenzelfde koerswinstverhouding kennen, betekent de verkoop van E-Plus een waardedaling van het aandeel KPN van 8 naar 6 euro. Omdat Duitsland op dit moment een groeimarkt is, terwijl Nederland en België in recessie verkeren, kan je de zaak zelfs negatiever zien. Paniekvoetbal, nu KPN al jaren meer geen overall groei weet te realiseren en alleen maar in de personeelskosten snijdt. De leiding is kennelijk bang dat de nieuwe grootaandeelhouder ander management eist.