De toegevoegde waarde van software ligt de komende jaren in het beheren van ongestructureerde data. Cio's zoeken naar tools om de problemen van informatiemanagement op te lossen. Softwarebedrijven die hiervoor de juiste suite in huis hebben, worden de nieuwe erp-bedrijven van de ict-sector. Dat stelt Mark Barrenechea, de begin dit jaar aangetreden topman van OpenText, de Canadese leverancier van software voor informatiemanagement. De Amerikaan was in Eindhoven voor de jaarlijkse OpenText-gebruikersdag in het Evoluon.
U komt van SGI, eerder was u topmanager bij CA Technologies. Wat neemt u als bagage mee naar OpenText?
Zo’n vijfentwintig jaar ervaring in de zakelijke ict. Wat me in al die jaren duidelijk is geworden, is dat erp-software, als belangrijkste softwaremarktsegment, bijna is uitgegroeid. Het is volwassen geworden. Eigenlijk zijn we op dat vlak klaar. Echt veel waarde is er aan die pakketten niet meer toe te voegen. Misschien met de inzet van de supercomputer nog. Natuurlijk, je kunt als erp-leverancier nog uitbreiden in landen of verticals om nog meer gebruikers te bereiken. Maar voor een cio ligt de uitdaging tegenwoordig niet meer in erp, maar in informatiemanagement en dan vooral in het beheren van ongestructureerde informatiestromen.
Wat bedoelt u?
De wereld is door internet veranderd. Iedereen heeft behoefte aan actuele, direct verkrijgbare informatie. Op de zaak of op locatie en steeds vaker via mobiele apparatuur en via de cloud. Maar mobiel werken is voor een it-afdeling meer dan alleen een interface openzetten. Daarachter moeten de ongestructureerde datastromen, zoals e-mail, spreadsheets, documenten, video- en audiobestanden, powerpoints en sociale media, wel gevonden, verwerkt, gepresenteerd en beheerd worden. Ik durf te beweren dat wij op het terrein van informatiemanagement inmiddels een completere software suite hebben dan partijen als HP met Autonomy, EMC met Documentum, Oracle, IBM met Filenet, Tibco met Staffware of Adobe.
OpenText is vooral bekend van software voor documentbeheer en workflowmanagement.
Dat ben ik niet met je eens. Net zoals erp ooit begon met boekhoudsoftware, is het terrein van informatiemanagement begonnen met software voor contentmanagement. Net als erp werd het daarna een steeds breder softwareveld. Die ontwikkeling loopt parallel aan die van Open Text, dat in 1991 begon met de ontwikkeling van software voor enterprise content management. Dat breidde zich uit met workflowtools, software voor business process management, zaaksystemen, etcetera. Twintig jaar en zo’n vijftig overnames later, vormt ecm een van de vijf pilaren van ons platform. De andere vier zijn het meten en verbeteren van online klantervaringen, business process management, informatie-uitwisseling en het zoeken en vinden van informatie.
Een bedrijf als Informatica biedt ook software voor informatiemanagement. En grote softwareconcerns, zoals SAP, Software AG en Oracle, richten zich met ‘in memory’ databasetechnologie op het verwerken van massa’s ongestructureerde data. Wat is het verschil met de OpenText-aanpak?
Het zijn allemaal oplossingen die zijn gericht op erp-omgevingen. Het gaat om het sneller verwerken van algoritmische ‘big data sets’, waardoor erp-systemen ook sneller draaien. Denk aan productie-omgevingen of het analyseren van koopgedrag in winkels. Bij Open Text gaat het om het management van informatie.
Ik geef een voorbeeld. Het Canadese zorgdepartement beschikt over een netwerk, GPHIN – Global Public Health Intelligence Network – waarmee het wereldwijd informatie over potentiële gezondheidsrisico’s binnenhaalt op online kranten, websites en blogs. Het gaat dagelijks om zo’n twintigduizend artikelen in zeven talen die met behulp van semantische en analytische tools worden onderzocht op nieuws over bijvoorbeeld een uitbraak van een virus, diefstal van nucleair materiaal of een bosbrand. Voor deze text mining wordt software van Open Text gebruikt.
U heeft een track record opgebouwd bij partijen als CA en Oracle die bekend staan om hun agressieve overnamebeleid. Bent u aangetrokken om OpenText klaar te stomen voor een overname door een groter softwareconcern?
Nee. Ik ben niet aangetrokken om de tent te verkopen. Dat is ook niet het voornemen van OpenText. Mijn belangrijkste taak is om OpenText verder te laten groeien. De omzet staat na twintig jaar op een miljard dollar. Ik wil de volgende mijlpaal van twee miljard dollar bereiken, en ik verwacht dat het niet nog eens twintig jaar duurt.
Jullie laatste overname was Easylink Services, van begin mei 2012. Dat is een Amerikaanse aanbieder van diensten voor elektronisch berichtenverkeer. Waarom is dit een aanvulling voor OpenText?
Easylink is specialist op het gebied van beveiligde informatie-uitwisseling en doet dat nu ook in de cloud. Die combinatie heeft voor ons meerwaarde. OpenText is een bedrijf dat slim inkoopt. Als we het zelf niet kunnen of hoeven bouwen, dan vullen we een gat in met een overname. We kopen software die we kunnen integreren met onze eigen portfolio, zoals bijvoorbeeld met Global360, Streamserve en Hummingbird is gebeurd.
Op zichzelf staande producten kopen we alleen als er een goede reden voor is. We hoeven ook geen klantenkring of marktaandeel te kopen, want we zijn nog steeds in staat concurrenten als Filenet en Documentum te verslaan. We winnen liever klanten, dan ons geld te gebruiken om een zogeheten installed base aan te kopen.
Wat is de missie van OpenText?
De softwaremarkt kun je in drie grote, elkaar overlappende cirkels uittekenen: erp, business intelligence en ecm. Op dit laatste terrein wil Open Text met zijn softwaresuite klanten hun informatie zo goed mogelijk laten beheren. Dat is onze raison d’être.
Laat ik een analogie maken met de traditionele beheertools in een rekencentrum, zoals CA Unicenter, BMC Patrol en HP Openview. Die houden het gehele netwerk in de gaten. OpenText wil de ‘crawler’ worden voor grote bedrijven die op zoek zijn naar informatie, tot aan het juridische aspect aan toe. Stel dat een bedrijf wordt beticht van corruptie. Dan wil een directie weten waar alle informatie staat die belastend zou kunnen zijn in een mogelijke rechtszaak. Met onze software valt zoiets vast te stellen.
De ecm-markt trekt ook nieuwe spelers, zoals printerbouwers. Een partij als Lexmark klopt bijvoorbeeld met zijn divisie Perceptive Software nadrukkelijk op de deur. Krijgen jullie daar last van?
Nee, dat geloof ik niet. Het blijven in de kern hardwarebedrijven. Het is net als Google die auto’s gaat bouwen. Waarom doet Google dat? Omdat er slimme mensen die een auto willen bouwen. Bij printerconcerns werken kennelijk mensen die een softwarebedrijf willen beginnen.
Bio
Mark Barrenechea is sinds 1 januari 2012 in functie als president and chief executive officer (ceo) van OpenText Corporation. Daarvoor werkte hij vijf jaar in dezelfde functies bij Silicon Graphics International Corporation (SGI). Barrenechea bekleedde verder topposities bij CA Technologies (chief technology officer, 2003-2006) en Oracle (senior vice president applicatie-ontwikkeling, 1997-2003). Zijn loopbaan in de ict begon hij bij Scopus en daarna Tesseract. Barrenechea studeerde computerwetenschappen aan Saint Michael’s College.
De discussie over big data, informatie management of zoals we dat vroeger noemden data mining begint vormen aan te nemen. Ik vraag me af of we inderdaad zoveel data inderdaad nodig hebben. Natuurlijk zijn er legal redenen om data te bewaren, maar die zijn zelfs in sommige gevallen verkort. Verder wordt er heel veel data geproduceerd, maar is er iemand die zich afvraagt of die data weleens ergens op langere termijn relevant kan zijn? In plaats van de olifant in stukjes te delen, moeten we misschien ook eens kijken of we niet bezig zijn een dinosaurus te ontleden.
Interessante marketingstrategie. Vanuit het oorspronkelijke idee achter ERP, de Enterprise Resource Planning, met de nadruk op PLANNING, is het een ontwikkeling in de verkeerde richting.
Een bedrijf beheer(s) je niet met (big)data en (big)dataverwerking maar met Lean Control.
Een m.i. betere strategie zou dus zijn op de juiste tijd en de juiste plaats alleen die informatie (géén data!) beschikbaar te hebben die nodig is om een (trans)actie goed te laten verlopen. En helaas voor Mark is dat niet een speld in de hooiberg van ongestructureerde data, maar precies die uiterst gestructureerde informatie die alleen op dat moment op die plaats nodig is. Dat kan alleen met operationele, proces gerichte software.
Valt me op dat Microsoft helemaal niet genoemd wordt in deze discussie.
Naar mijn mening zou Miscrosoft met Sharepoint ook genoemd moeten worden omdat zij met hun diverse producten ook een belangrijke rol in spelen.
Met de ERP suite(s) die Microsoft heeft zal er een nadrukkelijke integratie worden gemaakt naar SharePoint. Zoals wellicht bekend is SharePoint een CMS / DMS met serieuze ambities naar ECM…en dat soms ook al is.
De relatie naar PLANNING is lastig te maken behalve als je die wilt leggen naar DOCUMENTPLANNING bijvoorbeeld maar de PRP/MRP run zal altijd in een ERP systeem blijven plaatsvinden.
Maar dat de ECM (etc) wereld sterk in ontwikkeling is…dat is wel duidelijk, we komen zeker weer een stap verder naar echt INFORMATIEMANAGEMNT.
Mvgr. Ruud Mol
Informatie halen uit ongestructureerde data wordt steeds ‘hotter’. Door inzet van taaltechnologie bijvoorbeeld kun je in ongestructureerde data (b.v. e-mail, tweets, Facebook, documenten etc.) de kernboodschap destilleren en al dan niet geuatomatiseerd actiemananagement laten uitvoeren. Hierdoor kun je zeer veel besparen op ‘handjes’. Ook zie we een soortgelijk verschijnsel bij de invoering van zaakgericht werken. Veel documenten worden gescand, maar vaak nu nog handmatig metagedateerd, omdat mensen eerst de inhoud moeten lezen, interpreteren en dan metadata kunnen toevoegen. Door inzet van taaltechnologie kun je uit ongestructureerde tekst al de metadata eruit filteren en presenteren.
ERP gebeurt op basis van informatie, de juiste informatie, in de juiste vorm, met de juiste tijdigheid en de juiste context in een bepaald perspectief.
Wat we hier zien is een verschuiving van de bron van de gegevens. Dat zal de ERP als zodanig niet veranderen, mede omdat planning zich met ontwikkelingen op termijnen bezighoudt.
Ongestructureerde data heeft een grotere bandbreedte, beslissingen op basis daarop gebaseerd daarmee dus ook. Je kunt sneller maar onzorgvuldiger op snel wijzigende trends inspelen. Dat lijkt me een niche markt.