Gesprekken over de overname van de failliete SAP-dienstverlener TopForce in Rotterdam door branchegenoot The Next View in Den Bosch lopen door tijdens het Pinksterweekeinde. Dat meldt managing partner Huub Waterval van The Next View, dat op 24 mei 2012 overeenstemming bereikte met de curator over de overname van delen van de failliete boedel. Bronnen rondom TopForce melden dat een te hoge overhead de Magnus-dochter de das om heeft gedaan.
The Next View neemt alleen de rendabele onderdelen van TopForce over. Het gaat daarbij om de klanten die met de nieuwe partij door willen en de mensen die bij die projecten horen. ‘Bij een faillissement kun je niemand dwingen, maar iedereen is gebaat bij continuïteit', zegt managing partner Huub Waterval van The Next View.
Drie leden van het management van The Next View hebben bij TopForce gewerkt. Het gaat om Ronald Lanjouw, Oscar Mulders en Huub Waterval. In 2007 had TopForce 20 medewerkers, in 2009 waren dat er 85. De omzet is gegroeid van zo'n drie naar elf miljoen euro. ‘We hebben in die tijd het merendeel van de huidige mensen van TopForce geworven en aangenomen. We kennen de mensen en hun vaardigheden goed.'
Ruzie
In 2009 ontstond er onenigheid binnen het managementteam van TopForce. ‘Het bekende verschil van inzicht over het te voeren beleid', zegt Waterval. Dat leidde tot het opstappen van de managers Lanjouw, Mulders en Waterval, die samen met Pim de Wit van SAP Nederland de nieuwe onderneming The Next View in Den Bosch begonnen. Bij het bedrijf werken inmiddels 25 mensen.
Waterval wil bij de overname van TopForce snel handelen. Op vrijdag 26 mei 2012 voor Pinksteren werden de medewerkers van de TopForce ingelicht over de plannen. Diezelfde dag werd al een aantal klanten van TopForce benaderd over de voortzetting van de dienstverlening. Waar nodig liepen die gesprekken door in het Pinksterweekeinde. Het belang van de klanten staat voorop, stelt Waterval. ‘We kijken goed naar de mensen die wij overnemen. Het blijft natuurlijk een zakelijke overeenkomst.' Waterval verwacht de gesprekken in de week na Pinksteren te hebben afgerond.
Over de aanleiding van het faillissement wil de nieuwe eigenaar van TopForce niets zeggen. ‘Ik heb de boeken mogen inzien op basis van geheimhouding. Over de achtergrond van het faillissement kan alleen de curator iets zeggen.'
Overhead
Bronnen rondom TopForce stellen dat het bedrijf in problemen is geraakt door een torenhoge overhead, waaronder kosten van management, sales, backoffice-medewerkers en gebouwen. Die lagen te hoog ten opzichte van de omzet van de onderneming. ‘Magnus heeft het tij niet kunnen keren', zegt een ingewijde.
De problemen ontstonden toen een belangrijk deel van het management van TopForce in 2009 de biezen pakte. ‘Hen zou zijn toegezegd dat zij mede-eigenaar zouden worden. Toen dat niet doorging, liep de tent leeg. Dat kostte omzet. De overname door Magnus in het voorjaar van 2011 moest het bedrijf redden. Dat is ‘m niet geworden.'
TopForce werd op 15 mei 2012 door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Het bedrijf verkeerde al enige tijd in problemen. Begin april 2011 werd een kwart van de medewerkers ontslagen. Aan het einde van die maand werd de onderneming overgenomen door branchegenoot Magnus. Delen van de failliete boedel van TopForce worden overgenomen door The Next View. De BPM-parktijk van TopForce gaat na het faillissement zelfstandig verder onder de naam bQuind.