Branchevereniging ICT~Office spoort de politiek aan om in hun verkiezingsprogramma's meer aandacht te besteden aan kennisontwikkeling en innovatie. Zo pleit de organisatie voor BTW-vrije digitale leermiddelen, de terugkeer van stemcomputers, een betere online dienstverlening van de overheid, een digitale zorgkluis voor burgers en BPM-vrijstelling voor slimme auto's.
Nederland wil bij de top vijf kenniseconomieën horen. Hiervoor zijn volgens ICT~Office investeringen op het gebied van onderwijs en innovatie noodzakelijk. Om jongeren klaar te stomen voor de digitale economie is het belangrijk dat ze op school kunnen werken met de middelen waar ze ook buiten school en later bij hun werk mee te maken krijgen. Om dit mogelijk te maken wil ICT~Office dat scholen digitale leermiddelen, zoals computers en tablets, BTW-vrij kunnen aanschaffen.
Elektronisch stemmen
Innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën zorgen volgens de branchevereniging voor de noodzakelijke impuls die moet resulteren in economische groei. Door efficiencywinst en hogere productiviteit kunnen in alle sectoren besparingen worden gerealiseerd. ‘De overheid moet een voortrekkersrol vervullen en laten zien dat het inzet op de digitale economie', zegt algemeen directeur van ICT~Office Sylvia Roelofs. ‘De stap terug naar stemmen met het rode potlood was dan ook een verkeerd signaal. In een digitale economie is het niet meer dan vanzelfsprekend om elektronisch te stemmen. Dit kan namelijk veilig en snel.'
De voorbeeldfunctie van de overheid moet volgens Roelofs ook blijken uit volledige online dienstverlening vanaf uiterlijk 2016. ‘Dit zal zorgen voor substantiële besparingen en een betere, 24-uurs dienstverlening. Het ‘normale' loket zal natuurlijk blijven bestaan, maar daar zullen er steeds minder van nodig zijn.'
Digitale zorgkluis
Ook in de zorg ziet ICT~Office kansen om dankzij de inzet van ict de kwaliteit te verbeteren en het kostenbewustzijn te vergroten. Door alle burgers een eigen digitale zorgkluis te geven waarin zorggegevens en -kosten worden vastgelegd, wordt privacy gewaarborgd en zien burgers precies wat de zorg kost. De burger wordt zodoende beheerder van zijn eigen dossier.
Op het gebied van mobiliteit bepleit ICT~Office een BPM-vrijstelling voor slimme auto's. Deze auto's maken het verkeer in de toekomst veel veiliger en zorgen voor een veel beter gebruik van de wegcapaciteit.
ICT~Manifest
Deze en andere concrete voorstellen maken deel uit van het ICT~Manifest 2012-2016. In dit manifest zijn voorstellen opgenomen om Nederland concurrerender, duurzamer en toekomstbestendig te maken. Het manifest is aangeboden aan de programmacommissies van de politieke partijen.
Klinkt als preken voor eigen parochie.
Ik heb niet de indruk dat de ICT-Office zelf erg inovatief bezig is.
Het steeds meer toepassen van reeds lang bestaande en weinig zinvolle technologie kun je nauwelijks inovatief noemen.
Vanuit “de slimste regio van Nederland”, Brainport, verbaas ik me wederom over de beperkte zienswijze van ict~office.
De 6 punten die ik zie hebben weinig met innovatie te maken. Innovatie, gerelateerd aan ICT, dat is wat je ziet bij o.a. de R&D afdelingen van een Philips, NXP, DAF, OCE, ASML, Vanderlande, FEI en ga zo maar door. Uiteraard zijn er ook andere sectoren dan de (embedded) techniek, maar als je praat over ICT en innovatie, en je komt met de voorbeelden zoals vermeld in het genoemde manifest, dan sla je de plank mijns inziens volledig mis.
Het aanschaffen van een slimme auto koppelen aan BPM vrijstelling: is dat wat we innovatie noemen??? Dan kunnen we onze goede oude daf met het pientere pookje hier dus ook onder scharen? Wanneer is een auto eigenlijk slim te noemen, beetje vaag. Koppelen we dat aan het aantal regels code wat er in de auto zit, het aantal sterren wat gescoord wordt in een veiligheidstest?
Het onderwijs een BTW vrijstelling geven op de inkoop van digitale leermiddelen … wat is hier innovatief aan? Dit is economie, geen ICT waardige innovatie
Sorry ICT~office, uw aanzien zakt met dit artikel en uw manifest nog verder naar beneden
Stellen dat BTW-vrije aanschaf van ICT middelen voor onderwijs helpt bij het verder ontwikkelen van een digitale kenniseconomie gaat voorbij aan de vrije wil en creativiteit. Twee dingen die door regelgeving en kaderdiscipline morsdood geslagen zijn waardoor bijvoorbeeld Open Source als vloeken in de kerk gezien wordt. Veel scholen zijn daardoor geen veilige speeltuin meer maar een productiestraat waar een quota gehaald moet worden.
En natuurlijk is het stemmen met een rood potlood niet meer van deze tijd, het hele periodieke stemmen voor een volksvertegenwoordiging is gezien de problemen die we hebben al lang achterhaald. Net als de controlerende functie van de media omdat meesten hun informatie nu uit andere en meer objectieve bronnen halen. Weinig schokkend dus dat manifest en vooral bedoeld als een lobby met aankomende verkiezingen in het achterhoofd. Sommige zinnen lijken trouwens regelrecht overgeschreven uit verkiezingsprogramma’s dus pleiten voor een aanpassing van de auteurswet is logisch.
Branche vereniging ICT-office,……….
15 jaar geleden, in de vorige eeuw dus, was dit nog een leuk advies wat aan zou kunnen spreken, innovatie, kennisland etc.
Misschien is het goed dat als een branchevereniging uitspreken doet, ze eerst eens kijkt in de branche die zij meent te vertegenwoordigen wat er richting politiek gezegd kan worden in plaats van de branche te beschadigen met dit soort “statements”.
De constatering van PaVaKe ligt in het verlengde met onze gedachtegang bij Venderion kijkend naar het onderwerp”Innovatie’.
Ik kan me niet voorstellen dat ICT~Office de aangehaalde punten ook echt als innovatie ziet. Kijkend naar de ICT~Office Innovatie Awards van afgelopen week en welke bedrijven genomineerd zijn voor hun innovatieve activiteiten dan denk ik wel dat ICT~Office ook moet en zal toegeven dat de aangehaalde punten in het manifest niet als innovatief bestempeld worden.
Mogelijk ben ik bevooroordeeld omdat één van onze klanten genomineerd was voor de Award.
@Brainport, naast de grote, bekende organisaties zijn er duizenden ICT-organisaties welke doen aan R&D. Wellicht een keer praten over hoe jullie, als ontwikkelingsmaatschappij, innovatie in de ‘slimste regio van Nederland’ verder kunnen ondersteunen? @Voormalig Philipsterrein, Strijp S?