Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor het nieuwe werken. Toch is dit vaak niet aanwezig. Zo twijfelt 31 procent van de medewerkers wel eens of collega's die ergens anders aan het werk zijn wel echt werken. Dat blijkt uit het Nationaal onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 onder ruim 3200 mensen dat informatieconcern Kluwer heeft uitgevoerd.
Sinds 2009 onderzoekt Kluwer jaarlijks of Nederland de voordelen van het nieuwe werken ziet. Zo denkt 66 procent dat zijn of haar organisatie hierdoor productiever wordt. Voor 58 procent is het nieuwe werken onmisbaar om als werknemer inzetbaar te blijven. Dat is mogelijk door een betere combinatie van werk en privé.
Het nieuwe werken vraagt echter wel om vertrouwen in medewerkers. Voor 67 procent begint het invoeren van het nieuwe werken hiermee, gevolgd door een geschikte bedrijfscultuur (53 procent) en de beschikbaarheid van de juiste technologie (46 procent). Het is echter opvallend dat het vertrouwen ontbreekt bij een op de drie medewerkers.
Pas op de plaats
Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal medewerkers dat bepaalt waar en wanneer het werk wordt gedaan nauwelijks is veranderd. Zo bepaalt 54 procent waar het werk wordt gedaan en 52 procent wanneer het werk wordt gedaan. In 2011 was dit respectievelijk 53 en 54 procent. Het lijkt er dus op dat veel organisaties in 2012 een pas op de plaats maken.
Steeds meer medewerkers verwachten dat hun organisatie klaar is voor het nieuwe werken. 22 procent verwacht dat zijn of haar organisatie binnen twee jaar klaar is voor het nieuwe werken. Binnen de termijn van twee tot vijf jaar is 15 procent er klaar voor.
Het Nieuwe Werken is niet voor elke sector, elke beroepsgroep of elke werknemer geschikt. Het werk zelf moet bijvoorbeeld al plaats- en tijdsonafhankelijk gedaan kunnen worden. Indeling van de dag bepaald dus in belangrijke mate of HNW wel of niet inpasbaar is. Omdat HNW nu nog teveel om Tijd, Techniek en Trend draait is het voordeel voor de productiviteit twijfelachtig, zeker wanneer de dagindeling bepaalt wordt door de agenda van een ander. En hoewel we velen kanalen van communicatie hebben, die met HNW ook op ‘mute’ gezet kunnen worden verlangen managers vaak nog directe aanspreekbaarheid, visueel toezicht.
Het aspect vertrouwen is zoals Reza ook al aanhaalt belangrijk want als organisatie is ingericht als een Stasi-kantoor waar wantrouwen de boventoon voert dan zal dit zeker niet de flexibiliteit, creativiteit en productiviteit ten goede komen. Als collega’s concurrenten worden dan zorgt dat namelijk voor een voedingsbodem waar managers apparatsjiks worden, bureaucratische hindernissen waarbij genoemde C’s eerder komen te staan voor Chantage, Corruptie en Connectie. Terecht wordt opgemerkt dat de juiste leider het succes bepaalt en in mijn context is dat iemand die kan Coachen, Corrigeren en Coördineren.
En net als in de sport bepaalt inderdaad niet het rugnummer of iemand het Vertrouwen heeft om te Verbinden maar is het de Vakkennis, iemand die weet hoe de bal rolt en het spel gespeeld moet worden. Want beantwoorden van e-mails, bijwerken van administratie, opstellen van rapport, facturatie e.d. zijn werkzaamheden die goed en misschien wel beter thuis of onderweg gedaan kunnen worden. Want productiviteit en kwaliteit (resultaat) zullen toenemen als er ongestoord gewerkt kan worden, iets wat in tegenwoordige kantoortuinen nog weleens problematisch is waar gezelligheid belangrijker lijkt dan productiviteit.
Controle is wantrouwen en wantrouwen werkt bureaucratie in de hand. Het gaat altijd over de laatste paar procent misbruik in te dammen en te controleren. Om dat misbruiken uit te bannen worden er geldverslindende maatregelen en processen ingericht die ook nog eens voor een hoop ineffectiviteit zorgen!
Verspilling van tijd en energie, maar ja we moeten de talrijke laag middle managers welwat te doen geven……
Die twijfel is heel erg terecht, ik heb veel collega’s die regelmatig “thuis werken”, maar ik zie dat ze de kantjes er al af lopen als ze wel op kantoor zijn, lang koffie drinken, verlengde lunch-pause, Hyves en/of fasebook bijwerken, chatten, MSNen, en werk afschuiven.
Nee de gemiddelde werknemer in nederland is nog niet toe aan zo veel vrijheid, dit zou af te dwingen zijn door prestatie loon, in plaats van een vast salaris.