Bij de aankoop van een standaard softwarepakket gelden voortaan de normale regels van het kooprecht. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tussen televisieproducent De Beeldbrigade en wederverkoper Hulskamp Audiovisueel, die voor ruim 46.000 euro het pakket ImageScan van Bell Microproducts voor het monteren van tv-beelden leverde. De uitspraak heeft een aantal ingrijpende gevolgen voor leveranciers van software.
Televisieproducent De Beeldbrigade kocht voor de montage van de televisieserie Het Blok het softwarepakket Imagescan van Bell Microproducts in Almere, inmiddels onderdeel van softwareleverancier Avnet. Kenmerk van het programma is dat verschillende medewerkers tegelijkertijd met het materiaal van dezelfde aflevering kunnen werken. De software werd in 2004 aan De Beeldbrigade geleverd en geïnstalleerd.
De software blijkt echter niet compatibel met het bij De Beeldbrigade gebruikte besturingssysteem. De televisieproducent installeert een alternatief pakket en spreekt na een periode van ruim twee jaar leverancier Hulskamp aan voor een schadevergoeding van 67.258,55 euro. Daarin zit naast de aanschafprijs van de niet werkende software ook een vergoeding voor gemaakte kosten. Hulskamp speelt het balletje door naar Bell, de maker van de software. De rechtbank wijst in eerste instantie de eis tot schadevergoeding toe.
De verkoper en softwareleverancier gaan tegen die uitspraak in beroep. Zij betogen dat, omdat het hier om software gaat, de normale regels rondom verkoop niet gelden. Het gerechtshof bevestigt dit: omdat software een ongrijpbaar ding is, geldt niet de bij koop gebruikelijke verjaringstermijn voor het vragen van schadevergoeding na vijf jaar, maar al na twee jaar. De Beeldbrigade kan naar zijn geld fluiten, maar gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep.
Hoge Raad
Onlangs heeft de Hoge Raad zich over deze zaak uitgesproken. De Beeldbrigade krijgt daarin van het hoogste rechtscollege gelijk. Dat heeft gevolgen voor alle contracten die voortaan worden gesloten over de aankoop van standaard softwarepakketten. Deze software is volgens de wet een normaal product geworden, waarvoor de gewone juridische regels bij koop gelden.
De directie van De Beeldbrigade, op dit moment bekend van de vijfdelige tv-serie ‘Draagmoeder gezocht', was niet bereikbaar voor het geven van commentaar op de uitspraak van de Hoge Raad. Ook Avnet in Almere was op 21 mei 2012 nog niet beschikbaar voor commentaar.
Juridische consequenties
Lees voor de verstrekkende juridische consequenties voor verkopers en makers van standaard software de opiniebijdrage van Mr Paula Kemp, advocaat bij wetenschappelijk bureau Banning Advocaten in Den Bosch en Rotterdam.
Ik denk dat Hulskamp Audiovisueel dan vooraf de indruk moet hebben gegeven dat het op het bij De Beeldbrigade gebruikte besturingssysteem zou moeten kunnen draaien.
En dat achteraf (na aanschaf) dus bleek dat dat niet het geval was. Iets anders kan ik me nauwelijks voorstellen; je gaat niet een Linux-programma op een Windows-bak installeren of andersom.
Vergelijk ook velgen voor een BMW: die zullen niet zomaar op een Mercedes passen of andersom. (Misschien in dit voorbeeld wel – dat weet ik niet; maar ’t gaat me om de redenatie natuurlijk.)