Eigenaar en ceo Gerard Sanderink (63) brengt bij zijn overlijden ict-dienstverlener Centric onder in een stichting. Uit het dividend dat de stichting ontvangt wil Sanderink bijdragen aan de opleiding van talentvolle jonge technici, vertelt hij in een gesprek met de Twentsche Courant Tubantia.
Naast Centric (5300 medewerkers) zullen ook zijn overige bedrijven in de stichting worden ondergebracht. Het gaat daarbij om het beursfonds Oranjewoud (9500 medewerkers), waarvan de bouwonderneming Strukton onderdeel uitmaakt. Met de overdracht van zijn bedrijven aan een stichting wil Sanderink het voortbestaan van de ondernemingen waarborgen. Hij is niet gehuwd en heeft geen kinderen, waardoor de bedrijven zelf zouden opdraaien voor de betaling van successierechten. Dat bedrag is zo hoog, dat de bedrijven niet in hun huidige vorm zouden kunnen voortbestaan, stelt Sanderink in het regionale dagblad.
‘Ik moet dit bij leven regelen, want als ik zou overlijden of niet meer bij machte zou zijn om zelfstandig beslissingen te nemen, is het te laat. Ik ben dit verplicht aan de mensen die er werken. De Belastingdienst is akkoord met deze opzet. Nu ga ik de details uitwerken en laat ik het notarieel vastleggen', aldus Sanderink in de krant van 19 mei 2012.
Commissarissen
Het bestuur van de stichting waarin zijn bedrijven zitten, brengt Sanderink onder in een tweede stichting. Die stichting zal volgens Sanderink waarschijnlijk worden geleid door de commissarissen van het beursfonds Oranjewoud, mogelijk aangevuld met anderen.
In de stichting die eigenaar is van de bedrijven zullen enkele directieleden van de ondernemingen het bewind voeren, mogelijk aangevuld met enkele 'capabele buitenstaanders'. Deze stichting beheert ook het dividend dat de bedrijven uitkeren. Sanderink wil dat daaruit 'de opleiding van jong talent in technische beroepen' wordt gefinancierd.
Te pas
In de krant stelt Sanderink 'nog goed te pas' te zijn en voorlopig nog wel even door te willen.
Grote waardering voor deze ondernemer die serieus zijn levenswerk wil laten bijdragen in het structureel verbeteren en versterken van de kennisinfrastructuur. Hulde!
Mooi initiatief! Verdient navolging…
Dit is goed en gedegen besluitvorming door een ondernemer. Mooi om te lezen dat de opgezette bedrijven een eigen bestaan krijgen en mogen behouden. Grote complimenten!
Wat zijn succesrechten?
Ik wist niet dat je rechten kon verkrijgen op succes en al helemaal niet dat je daar ook nog voor moet betalen.
Mooi dat hij voor deze oplossing kiest.
@Robert Mulder: Successierechten, spelfout waarschijnlijk. Dat is de belasting die betaald wordt als goederen na overlijden overgaan naar andere rechtspersoon. Dat is vaak de reden dat bijvoorbeeld onroerend goed al bij leven aan kinderen geschonken wordt in particuliere situaties omdat successierechten nogal hoog liggen en ervoor zorgen dat het goed onbetaalbaar wordt.
1 van de manieren van de belastingdienst om nog een overlijdensbelasting te kunnen heffen, voordeel is wel dat het de laatste keer is dat ze iets van je kunnen heffen.
succesrechten moet waarschijnlijk successierechten zijn…
Deze man denk niet aan zich zelf maar aan de ondernemingen die hij onder zijn beheer heeft en denkt aan de toekomst van het personeel.
ben zelf werkzaam bij een van deze bedrijven.
Het is en blijft een unieke ondernemer. Ik heb acht jaar voor hem gewerkt en heb nog dagelijks profijt van zijn adviezen uit die tijd.