Ruim vier op vijf bedrijven staat bring your own device (byod) toe of voert dit binnen twee jaar door. 60 procent van de werknemers mag privé-apparaten aan het bedrijfsnetwerk koppelen. In de Benelux is dit percentage lager, namelijk 46 procent. Dit blijkt uit onderzoek van ict-dienstverlener BT onder tweeduizend it-gebruikers en –managers in elf landen, verspreid over verschillende sectoren.
Zowel medewerkers als beslissingsbevoegden zijn positief over het toenemende gebruik van privé-apparaten op bedrijfsnetwerken. 64 procent van de it-managers denkt dat medewerkers dankzij byod-beleid productiever kunnen zijn. 48 procent denkt dat het medewerkers helpt flexibeler te werken en 47 procent gelooft dat het medewerkers in staat stelt om klanten beter te bedienen. 42 procent van de werknemers die een eigen apparaat voor het werkt gebruikt, denkt dat zij hierdoor efficiënter en productiever zijn geworden.
Ondanks de voordelen zijn er ook obstakels voor it-managers. Zo onderkent slechts 10 procent van de byod-gebruikers de risico's en begrijpt nog niet één op de vijf gebruikers de toegangsrechten. Van de werknemers erkent slechts 25 procent dat zij een risico vormen voor de bedrijfsbeveiliging. 33 procent zegt ‘geen risico’ te zien bij het gebruik van hun eigen apparaat in de werkomgeving.
De grootste bedreiging
39 procent van de ondernemingen verklaart dat er reeds een inbreuk op de beveiliging heeft plaatsgevonden, veroorzaakt door medewerkers met niet-geautoriseerde apparaten. Dit gebeurt vooral in de consumentenbranche en de farmaceutische sector. Meer dan vier van de vijf (83 procent) it-managers is van mening dat de 24-uurs toegang die steeds mobielere werknemers hebben tot bedrijfssystemen de grootste bedreiging is voor de it-beveiliging.
‘Alhoewel de druk om byod toe te staan hoog is, moeten it-beslissers eerst een aantal zaken aanpakken voordat ze het gevoel hebben byod-beleid goed te kunnen introduceren', zegt Neil Sutton, vice president bij BT Global Services. 'Beveiliging heeft de hoogste prioriteit: 73 procent van de it-managers geeft aan eerst de beveiligingsuitdagingen van byod te hebben moeten overwinnen.'
BYOD zou een minder interessant onderwerp zijn als de huidige smartphones en tablets privé en zakelijke data en die type toepassingen echt gescheiden zouden behandelen. Sommige leveranciers proberen bijvoorbeeld een scheiding te maken met dual sim oplossingen. Dat is alleen leuk voor call handling. Wanneer van LTE gebruik gemaakt gaat worden is dat ook niet meer nodig, omdat er dan meer VoIP streams tegelijkertijd mogelijk zijn, die dan functioneel te scheiden zijn.
Blijft nog over de gebruikersinterface, een gebruiker wil zakelijk en privé eenzelfde gebruikersinterface hebben………
Ik hoop dat BT deze survey een tikje verder heeft doorgevoerd en de vraag heeft gesteld hoe ernstig intrutions zijn geweest voor de betreffende organisatie of dat BT wellicht zelf een sluitend scenario heeft liggen voor de betreffende organisaties waar de respondenten uit kwamen.