Met 'Private gsm' beschikt een organisatie over zijn eigen telefoniesysteem op basis van gsm. Private gsm kan gezien worden als een zeer toekomstvaste keuze omdat er zeer veel ontwikkeling is rond mobiele telefonie op bais van deze techniek. Deze ontwikkeling blijkt nu opnieuw, nu ook persoonsbeveiliging met nauwkeurige locatiebepaling mogelijk is geworden, zowel binnen als buiten gebouwen.
Bij Private gsm worden er naast de centrale telefonieserver(s) kleine gsm-zenders geplaatst. Er kan gebruik worden gemaakt van standaard gsm=telefoons. Binnen het bereik van de eigen zenders bellen gsm-telefoons (gratis) via het eigen systeem
Private gsm is voor veel organisaties interessant. Binnen een zorgomgeving is het vooral aantrekkelijk omdat berichten (zoals zorgoproepen of alarmoproepen) gegarandeerd binnen enkele seconden kunnen worden ontvangen. Deze garantie is via een openbare provider niet mogelijk. Ook kan binnen de eigen gebouwen of op de eigen terreinen een zeer goede radiodekking worden verkregen en ook hier is een organisatie niet afhankelijk van de werking van het openbare mobiele netwerk. En natuurlijk belt iedereen onderling gratis.
Een laaste onderdeel van Private gsm waar bij veel zorginstellingen behoefte aan is, is persoonsbeveiliging. Bij veel instellingen kunnen medewerkers in gevaarlijke situaties terecht komen waardoor het wenselijk is de hulp van collega's te kunnen inroepen. Dit kan met Private gsm door gebruik te maken van telefoons met een aparte alarmknop. Activeren van deze knop maakt dat er een bericht wordt verstuurd of een directe spreek-luister verbinding wordt opgezet.
Iets wat tot nu toe bij Private gsm nog maar zeer beperkt mogelijk was, is het bij een alarmoproep weergeven van de locatie van de medewerker die behoefte heeft aan hulp. Zeker bij zorginstelling met grote gebouwen of grote (woon/zorg) terreinen is nauwkeurige locatiebepaling een vereiste voor het snel kunnen bieden van hulp. En dan dus zowel binnen de gebouwen als daarbuiten.
Bij een recent project dat ik begeleid is echter ook deze laatste hobbel genomen; met een Private gsm-systeem wordt zowel binnen de gebouwen als daarbuiten (het terrein is grofweg een vierkante kilometer) zeer nauwkeurig de locatie weergegeven als een medewerker alarm maakt. Dit gebeurt met een combinatie van technieken als gps, Bluetooth, gprs en uiteraard gsm en VoIP. Medewerkers kunnen op vijf tot tien meter nauwkeurig gelocaliseerd worden, zowel tussen de gebouwen als ook in gebouwen met meerdere verdiepingen. Naast een alarmbericht met informatie over de locatie wordt er ook nog een spreek-luister verbinding opgezet.
Uiteraard is het vraagstuk nog niet eenvoudig; hoeveel (gsm-) zenders zijn er nodig en waar komen die, waar maak je gebruik van gps-techniek en waar van Bluetooth, hoe zit het technisch allemaal gekoppeld, hoe is een goede betrouwbaarheid geregeld, moeten gsm-toestellen ook buiten bereik van de eigen zenders kunnen bellen, zijn er nog wel vaste telefoons nodig, welke (extra stevige?) toestellen worden ingezet voor de zorg en alarmering, hoe zit het met (NEN) normeringen voor bijvoorbeeld de brandmelding, et cetera. Veel zaken dus om vooraf over na te denken en goed te vergelijken met de mogelijke alternatieven. Wat wel zeker is dat als er behoefte is aan zorgoproep, persoonsbeveiliging en locatiebepaling, dat er nu een nieuw alternatief in de vergelijking kan worden meegenomen!
Recentelijk hebben mijn collega Urs Keller en ikzelf een onderzoek uitgevoerd onder 9 ziekenhuizen die pas geleden hun telecom infra hebben vervangen of dat nu aan het doen zijn. De conclusie is dat geen van de ziekenhuizen kiest voor private GSM. Ziekenhuizen kiezen vooral voor Voice over Wifi omdat dit kostenbesparend is (1 infra ipv 2).
Ziekenhuizen blijken veel overeenkomstige keuzes te maken overigens. Dat heeft geleid tot een telecom referentie architectuur voor ziekenhuizen. Deze is te vinden op
http://www.mxi.nl/download.asp?id=594&name=telecomreferentiearchitectuurziekenhuis_mrt2012_a4.pdf
Goed en informatief artikel Joost!
De reacties zijn zoals gebruikelijk weer heel divers en geeft ook aan dat er nog veel onbekendheid is met deze techniek en dat er een groeiende behoefte is aan meer informatie over dit onderwerp en met name ook de toepassingen.
Het aantal private gsm-systemen in Nederland groeit gestaag(w.o. diverse Ziekenhuizen en Zorginstellingen, maar ook beursgebouwen en Industrie) en wordt meer en meer ingezet in bedrijfskritische omgevingen waarbij draadloze communicatie onder alle omstandigheden geborgd is.
Eigenlijk kan je met private gsm stellen:
Draadloze communicatie met de betrouwbaarheid van een vaste lijn!
@Maurits
“Draadloze communicatie met de betrouwbaarheid van een vaste lijn”
Ik kan me voorstellen dat je dat denkt als leverancier van deze producten, maar dit is toch iets te optimistisch…. en ook niet de kwaliteit van de vaste lijn, was het maar waar,
maar de stelling wat aangepast:
* Private GSM met meer communicatie faciliteiten dan de vaste lijn,
dan kan ik me daar zeer goed in vinden!
Als verantwoordelijk account manager bij Alcatel-Lucent volg ik de discussie rondom mobiliteit van spraak in Healthcare op de voet. Daar ik verder dan Nederland de ontwikkelingen volg en in de praktijk zie, constateer ik dat private GSM slechts zeer beperkt in Europa (NL, UK en Nordics) wordt toegepast. In overige werelddelen is VoWLAN op dit moment de snelst groeiende techniek om realtime applicaties als spraak en video te ontsluiten. De aanschaf en onderhoud van een extra infrastructuur voor spraak leidt slechts tot extra complexiteit en kosten, ik onderschrijf ook de opkomst van 4G/LTE als techniek om breedbandige communicatie met hoge snelheden mogelijk te maken. Met name voor video in HD een vereiste. Dit vraagt echter een investering vanuit de serviceproviders die daar nu volop in stappen.
@Maarten: Dank voor je tip!
@ Frank Snellaars: het klopt dat PGSM zich beperkt tot enkele landen in deze specifieke toepassing,dat heeft met regelgeving te maken, maar met name in het defensie domein wordt deze techniek al langer toegepast, ook ver buiten Europa.
VoWLan is een techniek die zich, mits goed geimplementeerd, ook prima leent voor spraak, data en messaging toepassingen. Mijn verwachting is wel dat LTE hier snel verandering gaat brengen, zeker wanneer de serviceproviders (operators) LTE combineren met local switching technieken die nu ook al in PGSM aanwezig zijn. Sowieso is de smallcell markt waar we de aankomende tijd veel over zullen horen, ik hoop ook uit de hoek van Alcatel-Lucent! (jullie deden toch al iets met femtocellen 😉
@Maurits,
graag gedaan, nog een gedachte:
LTE zou wel eens een concurrent voor Wi-Fi en ADSL in de zakelijke omgeving kunnen worden. 20 Mbit/s netto is voldoende voor elke gebruiker om in het digitale tijdperk goed te kunnen functioneren. Het verschil met Wi-Fi is dat gemiddelde en piek in LTE ongeveer gelijk zijn en in de Wi-Fi omgeving en factor 10 zal schelen.
@maarten
onze verwachtingen van LTE zijn ook hoog, als je bekijkt wat voor performance we nu al halen met 3.5G femtocellen zijn we erg benieuwd naar de eerste resultaten met LTE femto’s . We zullen computable en jou zeker informeren. Publiek LTE kan ieder geval een goede en betaalbare ip backup verbinding zijn!
Ook ik zie natuurlijk veel VoWiFi in ziekenhuizen, maar ik zie daar ook heel veel medewerkers met een GSM of smartphone die ook buiten de gebouwen wordt gebruikt.
Ik denk dat organisaties zich altijd de vraag moeten stellen welke techniek het beste past bij het type organisatie, bijvoorbeeld op het vlak van kosten, mogelijkheden, uniformiteit en toekomst. Strekking van het artikeltje is dat P-GSM qua mogelijkheden nu weer een stapje genomen heeft.