Met 'Private gsm' beschikt een organisatie over zijn eigen telefoniesysteem op basis van gsm. Private gsm kan gezien worden als een zeer toekomstvaste keuze omdat er zeer veel ontwikkeling is rond mobiele telefonie op bais van deze techniek. Deze ontwikkeling blijkt nu opnieuw, nu ook persoonsbeveiliging met nauwkeurige locatiebepaling mogelijk is geworden, zowel binnen als buiten gebouwen.
Bij Private gsm worden er naast de centrale telefonieserver(s) kleine gsm-zenders geplaatst. Er kan gebruik worden gemaakt van standaard gsm=telefoons. Binnen het bereik van de eigen zenders bellen gsm-telefoons (gratis) via het eigen systeem
Private gsm is voor veel organisaties interessant. Binnen een zorgomgeving is het vooral aantrekkelijk omdat berichten (zoals zorgoproepen of alarmoproepen) gegarandeerd binnen enkele seconden kunnen worden ontvangen. Deze garantie is via een openbare provider niet mogelijk. Ook kan binnen de eigen gebouwen of op de eigen terreinen een zeer goede radiodekking worden verkregen en ook hier is een organisatie niet afhankelijk van de werking van het openbare mobiele netwerk. En natuurlijk belt iedereen onderling gratis.
Een laaste onderdeel van Private gsm waar bij veel zorginstellingen behoefte aan is, is persoonsbeveiliging. Bij veel instellingen kunnen medewerkers in gevaarlijke situaties terecht komen waardoor het wenselijk is de hulp van collega's te kunnen inroepen. Dit kan met Private gsm door gebruik te maken van telefoons met een aparte alarmknop. Activeren van deze knop maakt dat er een bericht wordt verstuurd of een directe spreek-luister verbinding wordt opgezet.
Iets wat tot nu toe bij Private gsm nog maar zeer beperkt mogelijk was, is het bij een alarmoproep weergeven van de locatie van de medewerker die behoefte heeft aan hulp. Zeker bij zorginstelling met grote gebouwen of grote (woon/zorg) terreinen is nauwkeurige locatiebepaling een vereiste voor het snel kunnen bieden van hulp. En dan dus zowel binnen de gebouwen als daarbuiten.
Bij een recent project dat ik begeleid is echter ook deze laatste hobbel genomen; met een Private gsm-systeem wordt zowel binnen de gebouwen als daarbuiten (het terrein is grofweg een vierkante kilometer) zeer nauwkeurig de locatie weergegeven als een medewerker alarm maakt. Dit gebeurt met een combinatie van technieken als gps, Bluetooth, gprs en uiteraard gsm en VoIP. Medewerkers kunnen op vijf tot tien meter nauwkeurig gelocaliseerd worden, zowel tussen de gebouwen als ook in gebouwen met meerdere verdiepingen. Naast een alarmbericht met informatie over de locatie wordt er ook nog een spreek-luister verbinding opgezet.
Uiteraard is het vraagstuk nog niet eenvoudig; hoeveel (gsm-) zenders zijn er nodig en waar komen die, waar maak je gebruik van gps-techniek en waar van Bluetooth, hoe zit het technisch allemaal gekoppeld, hoe is een goede betrouwbaarheid geregeld, moeten gsm-toestellen ook buiten bereik van de eigen zenders kunnen bellen, zijn er nog wel vaste telefoons nodig, welke (extra stevige?) toestellen worden ingezet voor de zorg en alarmering, hoe zit het met (NEN) normeringen voor bijvoorbeeld de brandmelding, et cetera. Veel zaken dus om vooraf over na te denken en goed te vergelijken met de mogelijke alternatieven. Wat wel zeker is dat als er behoefte is aan zorgoproep, persoonsbeveiliging en locatiebepaling, dat er nu een nieuw alternatief in de vergelijking kan worden meegenomen!
Het lijkt me dat private LTE wel de toekomst heeft, want
GSM is een non IP-netwerk, spraak is nog maar een klein deel van wat er in een netwerk getransporteerd wordt. IP is de basis van alle communicatietoepassingen
Wanneer LTE ingevoerd wordt is het gsm netwerk overbodig………
Laatst las ik een artikel over een App die je op je SmartPhone kan instaleren en dat met een klein zendertje dat aan je sleutelbos hangt kan laten communiceren. Met deze App kan je o.a.:
– De locatie van je sleutelbos vinden (als je hem kwijt bent)
– Met je sleutelbos de locatie van je Smartphone vinden (als je hem ergens heb laten liggen)
– Instellen tot hoeveel meters je Smartphone van het zendertje mag liggen (als de afstand groter is dan begint het te piepen)
– Instellen of je dat via Bluetooth, GPS(R), (eigen)WiFi-netwerk of een ander communicatiekanaal dat door je toestel ondersteund wordt, willen laten communiceren
– Je telefoon totaal blokkeren en zelfs alles wissen als ie gestolen is
En nog meer.
Misschien in samenwerking met de fabrikant van deze oplossing kun je meer functionaliteit hieraan toevoegen zodat je dit voor andere zaken ook kan gebruiken. Hierdoor hoef je niet het wiel opnieuw te vinden en de investering in de eerste bouw en ontwikkelingsfase aan verdere ontwikkelingen te besteden!
@Reza
op zich aardige toepassingen die je noemt, maar die staan geheel los van private GSM waar het artikel over gaat.
Private GSM is in feite een extensie van het GSM-netwerk om indoor GSM-radiodekking te bieden, al dan niet gekoppeld aan een VoIP-systeem of direct aan het GSM netwerk.
daarnaast biedt niet elke private GSM oplossing volledig alle functies van een smartphone via de private GSM-boxen.
@Maarten
We zitten inderdaad te wachten op Private-LTE picocellen… en handsets! Maar die komen er wel aan! Beide ‘moeten’ dan in de 1800band zitten, want anders valt het buiten de wettelijke mogelijkheden.
In het artikel hierboven worden de alarmmeldingen overigens wel degelijk via IP afgehandeld. De bakens, de picocellen & het private-GSM netwerk ondersteunen allen GPRS. Qua snelheid voldoet dat prima voor deze toepassing & hoeven we niet op ‘Private 4G’ te wachten…
Andere IP-toepassingen via een Private GSM netwerk – ‘Private M2M’ – zullen nu zeker snel volgen!
@Maarten:
Ik ken het concept (prive-gsm) niet en het is ook niet mijn richting. In dit artikel heb ik naar de gevraagde en benodigde functionaliteit gekeken.
Stel eens voor dat je bij een zorginstelling met grote gebouwen of grote (woon/zorg) terreinen een eigen Wifi netwerk opzet en deze App zodanig aanpast dat hij via dit netwerk met het centrale punt communiceert (via je Wifi Gateway dus IP). Dan kun je toch al van de bestaande functionaliteit in deze App gebruik maken!
Andere keuze is een prive-gsm netwerk opzetten (met hoge beschikbaarheid) en deze App via dit netwerk laten werken! Dan heb je al de meeste functionaliteiten die je nodig hebt en hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden!
Wanneer we de functionaliteit in deze App stoppen dan kunnen we misschien deze gebruiken ongeacht van (ontwikkelingen van de) het onderliggende netwerk (3G, 4G, IP, M2M etc) Dan zouden we een totale oplossing hebben die modulair opgebouwd is!
Nogmaals, dit is mijn richting niet, misschien zit ik in een droomland terwijl ik dit schrijf!
@Reza,
Private GSM is in feite een extensie van het GSM netwerk om de GSM en smartphone toestellen ook inpandig te kunnen gebruiken
Woonzorg terreinen: Wi-Fi heeft een beperkte afstandsoverbrugging, private GSM en GSM komen veel verder. Hoewel juist daar (GGZ etc) localisations services interessant zijn…… en dus met meer zenders een betere plaatsbepaling mogelijk is.
WiFi is inderdaad IP aan de voorkant en de achterkant, maar GSM niet en dat is een hinderpaal in de all-IP netwerkontwikkeling en de functionele integratie.
Mocht je meer willen lezen over private GSM en wat daar allemaal om heen speelt, kijk dan even op http://www.communicatie-infrastructuur.nl
@Martin
Ik ben het met je eens voor alarmmeldingen en zo, dat is, zijn en blijven voor;opig nog wel lage snelheids-communicatietoepassingen.
Maar 4G met private LTE wordt interessant als concurrent voor Wi-Fi netwerken en voor de ADSL thuis….., want als ik niet thuis ben heb ik daar ook niet echt internet nodig…., met LTE neem ik mijn aansluiting mee, waar ik ook ben.
Daarnaast met de komende frequentieveilingen komt denk ik LTE ook wel in de 800 en 900 Mhz band beschikbaar…….. LTE gebruikersapparaten zijn er dan ook. Gezien de korte functionele levensduur van smartphones en tablets zal LTE er niet op hoeven te wachten. Het zullen meer de providers zijn die last zullen krijgen van “de wet van de remmende voorsprong”, of die wet willen “vermoorden”.
Ik vraag me af of Private gsm ook niet een probleem met zich meebrengt.
Worden bestaande netwerken niet weggedrukt die in de zelfde bandbreedte opereren? Of kunnen mensen die losstaan van de zorginstelling/bedrijf ook gebruik maken van de dekking van het Private gsm netwerk?
Ik ben erg benieuwd wat Joost Lucassen er toe bewogen heeft dit artikel te schrijven.
Het opzetten van een zoals hij het noemt private gsm netwerk is geen rocket sceince al heb je er wel enige kundigheid voor nodig.
Wie al eens serieus heeft gekeken naar projecten GNU-Radio, OpenBTS en osmocom weet dat je met een hardware investering van pak ehm beet 5000 euro je eigen gsm basisstation kan opzetten (een speciale vergunning niet vereist, wel een meldplicht bij agentschap telecom)
De toestemming die het AT geeft geld dan voor de DECT band waar gsm toestellen iha prima kunnen functioneren.
Verder heb je natuurlijk nog iemand nodig die weet hoe je dat soort spullen werkend moet zien te krijgen en hoe je het kan koppelen aan je private netwerk.
Salant detail, de toestemming van agentschap telecom staat niet toe dat zo’n instalatie aan het telefoonnet gekoppeld wordt, dit zou immers ‘oneerlijke concurentie’ vorment voor de reguliere providers die erg veel geld moeten betalen voor het gebruik van de gsm frequenties.
@Marco
De private GSM zenders zitten in een frequentieband die niet overlapt met andere banden en daarom niet zal storen. Dit alleen natuurlijk bij legaal gebruik.