Partners in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (emea) merken dat klanten uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) steeds meer interesse tonen in virtualisatie. Virtualisatie wordt volgens hen dan ook één van de belangrijkere it-uitgaven van de komende jaren. Uit onderzoek van Canalys in opdracht van cloud- en virtualisatieleverancier VMware blijkt dat in 2014 twee keer zoveel mkb-bedrijven ruim 80 procent van zijn servers heeft gevirtualiseerd.
Uit het onderzoek onder 350 partners van midden- en kleinbedrijven blijkt dat iets minder dan de helft (48 procent) van de mkb-klanten die gebruikmaken van virtualisatie, dit toepast op de basis it-infrastructuur van het bedrijf. Dit zal gaan veranderen. Er wordt verwacht dat in de komende twee jaar 75 procent van deze mkb-bedrijven een stap verder gaat en ook bedrijfskritische applicaties en andere toepassingen virtualiseert. Zo zal 38 procent meer dan 80 procent van zijn it virtualiseren, doordat er meer gebruik wordt gemaakt van it as a service.
Cloud computing
De belangrijkste drijfveer om virtualisatie toe te passen, is kostenbesparingen (71 procent). Vervolgens wordt de wens om bedrijfscontinuïteit te garanderen en het verbeteren van het hardwaregebruik als reden genoemd. Volgens de ondervraagden zijn kostenbesparingen (84 procent) en bedrijfscontinuïteit (80 procent) de twee belangrijkste algemene zakelijke prioriteiten van het mkb. Bovendien vindt de meerderheid (86 procent) dat virtualisatie en cloud computing met elkaar zijn verbonden.
De reden waarom sommige organisaties nog niet overgaan op virtualisatie heeft te maken met de kosten die vooraf gemaakt moeten worden of doordat virtualisatie nog geen kortetermijnprioriteit heeft binnen de organisatie. Gebrek aan kennis wordt opgegeven als derde factor, wat suggereert dat er een noodzaak is om leveranciers en partners verder op te leiden over de voordelen van virtualisatie voor bedrijven.
Even wat puntjes met elkaar verbinden, en ze op de i van intelligent virtualiseren zetten.
“…de kosten vooraf gemaakt moeten worden…” – Dat klinkt zoals ik in bericht n.a.v. waarschijnlijk hetzelfde onderzoek opmerkte als een Capital Expense (CapEx) uitdaging. Logisch want als je bedrijfscontinuïteit wilt garanderen zal er flink geinvesteerd moeten worden in onderliggende hardware.
“…dat virtualisatie en cloud computing met elkaar vervonden zijn” – Dat gaat wel op voor IaaS en misschien Paas maar zeker niet voor IT as a Service. Kijk maar naar meeste gevirtualiseerde omgevingen welke misschien wel de server footprint verlagen maar niets gedaan hebben aan de applicaties.
“…is kostenbesparingen…” – Als Operationele Expenses (OpEx) niet dalen of zelfs stijgen doordat er meer software en complexiteit is zal er onder de streep niet veel bespaard worden. Daarmee wordt virtualiseren als bezuinigen van overheid, vooral een verhoging van de beheerbelasting.
Zeker in het MKB, wat een nogal ruim begrip is en waarin veel diversiteit is te vinden in zowel de omvang als business, zijn applicaties ook niet altijd geschikt voor virtualisatie. Ze zijn vaak geschreven voor PC’s of op een ontwikkelomgeving die geen rekening hield met gedeeld resource gebruik of beveiling.
En met wegnemen van de ‘galvanische’ afhankelijkheid, er hoeft niet telkens een server aangeschaft te worden is het in veel gevirtualiseerde omgeving: “vandaag gratis bier en morgen zien we wel weer” waardoor aantal servers met een factor 1,5 tot 2 is toegenomen.
Er loopt een sterk commercieel vleugje door het verhaal:
1. er moet “sterk geïnvesteerd worden in kostenbesparingen”. Een TCO plaatsje wijst toch direct uit of het een “verliesgevende” investering is?
2. Verbeteren van hardware gebruik, dat is wel het laatste wat in het MKB zichtbaar is. Sterker nog het is niet de hw maar de sw als er problemen zijn….. Daarnaast op MKB niveau kost redundancy niet echt veel meer.
3. “gebrek aan kennis bij het MKB”: als virtualisatie IT ingewikkelder maakt gaat het niet gebeuren…..
Jammer dat VMware de bron van het verhaal is.