De Hogeschool van Amsterdam (HvA) maakt sinds kort gebruik van een mobiele ziek- en herstelapplicatie van softwareleverancier Launch. De HvA zet de software in voor één van zijn virtuele bedrijven in de Business Process Simulation-module. Studenten leren tijdens dit bedrijfspracticum hoe bedrijfsprocessen lopen en vastgelegd kunnen worden.
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt studenten de mogelijkheid de module Business Process Simulation te volgen. De module geeft studenten inzicht in geïntegreerde bedrijfsprocessen, waarbij gebruik gemaakt wordt van het enterprise resource planning (erp)-systeem van SAP. De nadruk ligt op de integratie van logistieke, financiële en personeelsprocessen. Om de bedrijfsprocessen zo nauwkeurig mogelijk te simuleren is een aantal virtuele bedrijven opgericht in SAP, die gerund worden door de studenten.
Apps op mobiel apparaat
Studenten en docenten waren benieuwd of er een andere gebruikersinterface van SAP was en besloten op zoek te gaan naar een nieuwe gebruikerstoepassing voor de virtuele bedrijven. Zo kwam de HvA in contact met Launch, SAP-partner op het gebied van human resources. Launch is het afgelopen jaar bezig geweest met het zelf ontwikkelen en implementeren van zelfbedieningsapplicaties voor hr-processen, die te benaderen zijn via elk type mobiel apparaat. Op basis van één van de beschikbare apps realiseerde Launch in één week een koppeling tussen zijn ziek- en herstelapplicatie en de SAP-leeromgeving van de HvA.
Na het inloggen op de app, wordt de student doorgestuurd naar het SAP-systeem van het virtuele bedrijf waar hij of zij werkt. De student kan zich dan ziek/afwezig melden. Hij of zij kan daarbij ook een verpleegadres opgeven. Later kan de student zich ook weer aanwezig melden (afwezigheid opheffen). De gegevens worden in het SAP-systeem geregistreerd. De hr-afdeling van het bedrijf ziet de meldingen van de (student-)werknemer en kan de nodige maatregelen treffen.
Eerste mobiele zelfbedieningsoplossing
De HvA is hiermee de eerste onderwijsinstelling in Nederland die gebruik maakt van een mobiele zelfbedieningsoplossing voor SAP in een leersituatie. Beide partijen kunnen op deze manier relevante kennis opdoen, de één van het werken met een mobiele oplossing voor SAP, de ander van het toetsen en verder ontwikkelen van de gebruikerservaring.