31 procent van het it-budget van bedrijven wordt de komende achttien maanden besteed aan cloud computing. In 2010 was dit percentage nog 26 procent. Dit blijkt uit onderzoek van virtualisatie- en cloud-leverancier VMware. In het Global Cloud Adoption-onderzoek ondervroeg de leverancier 1128 senior it-beslissers van bedrijven in Europa, Midden-Oosten en Afrika (emea).
Uit het onderzoek blijkt ook dat controle over data en de beveiliging nog steeds een punt van zorg zijn bij de inzet van cloud computing. 52 procent van de emea-organisaties noemt security als de nummer één uitdaging voor de cloud. In Nederland ligt dit cijfer nog hoger: 88 procent van de ondervraagde organisaties noemt beveiliging als de grootste uitdaging.
Cloud-enabler
Uit het onderzoek, onder it-beslissers die betrokken zijn bij het aankoopproces van cloud-oplossingen in zeven emea-landen, komt naar voren dat de overgrote meerderheid (84 procent) van de bedrijven in deze regio cloud computing ziet als prioriteit en meer dan de helft (56 procent) beschouwt het als kritisch/hoge prioriteit voor de komende achttien maanden. Van de activiteiten die al in de cloud plaatsvinden, gebeurt het meeste in private clouds (54 procent), gevolgd door public clouds met 24 procent en 22 procent in hybride clouds. Virtualisatie wordt nog steeds gezien als het fundament van cloud computing: 64 procent van de ondervraagden in emea vindt virtualisatie zeer belangrijk als ‘cloud-enabler'.
Ondanks de wereldwijde perceptie dat cloud computing zorgt voor een meer flexibele aanpak van it, liggen emea-organisaties achter op het wereldwijde gemiddelde als het gaat om de inzet van cloud-beheeroplossingen met ten minste 10 procent op ieder onderdeel. Zo vindt 42 procent van de respondenten in emea service-level management belangrijk bij het beheer van de cloud (tegenover 51 procent wereldwijd). Bij inzicht in kosten en financieel beheer is dat 36 procent (versus 47 procent wereldwijd) en voor geautomatiseerde disaster recovery 30 procent versus 42 procent wereldwijd.
Top zes voordelen cloud computing
1. Verhoging van de it-productiviteit: 41procent
2. Het vergroten van de flexibiliteit van het bedrijf: 36 procent
3. Uitbreiding capaciteit/beschikbaarheid (datacenter, opslag etc.): 35 procent
4. Vermindering van het it-beheer en onderhoudskosten: 34 procent
5. Verbetering van de it-controle (gedeelde vierde plaats): 34 procent
6. Verlagen van investeringen in de it-infrastructuur: 33 procent
Top vijf belemmeringen cloud computing
1. Bezorgdheid over de veiligheid: 52 procent (Nederland: 88 procent)
2. Verlies van controle over data: 41 procent (Nederland: 68 procent)
3. Zorgen om prestaties/betrouwbaarheid: 25 procent
4. Niet-compatibele technologieën: 23 procent
5. Gebrek aan controle over de externe cloud workloads: 19 procent
Quote: Van de activiteiten die al in de cloud plaatsvinden, gebeurt het meeste in private clouds (54 procent), gevolgd door public clouds met 24 procent en 22 procent in hybride clouds.
Je weet hoe ik over cloud versus cloud computing denk.
Wat ik hier *denk* te lezen is dat als bedrijven hun servers in een extern datacenter onderbrengen en virtualiseren dat ze dit dan private cloud noemen. En dit scenario maar dan met een verbinding met wat on-premise server “hybride” cloud noemen.
Dit zie ik echter *niet* als de adoptie van cloud computing. Dit is de adoptie van uitbesteden en virtualisatie. Zinvol en goed en een eerste stap alleen zorgt deze stap niet echt voor een de genoemde top zes beoogde voordelen van cloud computing.
Punt 1 omdat het slechts een verplaatsing is en functioneel niets toevoegd.
Punt 2 omdat de flexibiliteit ook wel te regelen is vanuit inhouse het verschil bij uitbesteden is slechts minimaal
Punt 3 : Ja uitbereiden wordt wellicht iets makkelijker maar niet met een echt kostenvoordeel.
Punt 4 : Ja en Nee. Ja minder IT beheer omdat je dit hebt uitbesteed, nee omdat het IT beheer in principe niet verschilt van het IT beheer on premise.
Punt 5: Onduidelijk punt, heeft specificatie nodig.
Punt 6: Verlagen mogelijk maar het is meer verplaatsen van investeringen. Als jouw diensverlener de inversteringen doen moet die toch echt betaald worden en met een stukje winst.
De adoptie van cloud computing is een ommezwaai die groter is dan het uitbesteden en virtualiseren. Dit bereik je door generieke zaken als opslaan van bestanden (voor kantoor doeleinden) via een dienst te doen net als e-mail, agenda’s, samenwerken, communiceren et cetera en je te richten op selfservice (een afdeling heeft wat nodig en kan de zaken hiervoor zelf inzetten zonder tussenkomst van een IT afdeling).
Door de adoptie van cloud computing ben je niet meer bezig met het beheren en inrichten van laptops/computers en servers, maar bezig met het consumeren van functionaliteit en deze ook aan te bieden aan leveranciers en klanten. Dus op een abstracter niveau.
De grote trade-off is juist dat je de belemmeringen overstijgt. Cloud computing is vanaf de bron opgebouwd met oog op veiligheid en het scheiden van zaken tussen klanten. Controle over data is gewoon een extra dienst. Prestaties en betrouwbaarheid is juist een asset van cloud computing. Niet compatible? Veel cloud diensten zijn redelijk platform onafhankelijk door het gebruik van API’s. Als je technologie niet compatible is, dan is dat waarschijnlijk legacy. Door over te stappen raak je het probleem kwijt. Ik snap dat dit momenteel voor veel bedrijven nog niet mogelijk is, maar het is wel iets waar je wat mee moet de komende jaren 🙂
Oef, ik ben al weer te lang van stof…
Maar ik heb geen commentaar op het artikel hoor! Het is een onderzoek en door definities worden de conclusies onhandig.
Ik heb wat moeite met de gepresenteerde cijfers. Uit het artikel komt namelijk niet naar voren waar de percentages op zijn gebaseerd noch op welke wijze ze uiteindelijk tot stand zijn gekomen of moeten worden geïnterpreteerd.
Als ik jaarlijks een onderzoek doe op een dergelijke wijze dan zeggen de cijfers mij verder niet zoveel. Vooral niet omdat de cijfers een vooropgezet commercieel beeld moeten schetsen als zouden andere IT managers dus ook eens na moeten gaan denken om …..
Ik ben zelf zeer kritisch van aard waar het gaat om bedrijfsdata en deze te storen. Virtualisatie zie ik niet als iets dat met cloud te maken heeft of men moet in die virtualisatie de content conform wat cloud voorstaat hebben verdeeld over verschillende datacenters van verschillende eigenaren.
In navolging ook hier van is het weer helemaal de vraag wie voor welke bite en bit verantwoordelijk zal en kan zijn voor waar het betreft de restore on demand, wanneer dit nodig is. Ik kom heel veel artikelen tegen die het hebben over ‘into cloud’.. maar vrijwel niets over real time simulatie en restore.
Dan heb ik een beetje zoiets van hey, als dat aspect alleen al een ondergeschoven kind blijkt in die hele keten, dan bedenk ik mijn eigen regie scenario waarbij ik wel 100% garantie kan afgeven over beschikbaarheid, back up en restore.
We bevinden ons in een segment die besparingen moet opleveren tegen zo min mogelijk kosten. Ik heb daar dan zo mijn eigen gedachten over. In kort; een beetje beperkt artikel in mijn ogen.
Gaat nu 1/3 van ICT budget naar virtualisatie of naar externe aanbieders van cloud (computing) oplossingen?
Oftewel zijn de vaste kosten, de CapEX nu variabele kosten geworden of niet?
En waar gaat het leeuwendeel van de kosten, de andere 2/3 van het budget heen?