Software die bedrijven en instellingen kunnen gebruiken om te rapporteren over hun duurzaamheidprestatie wordt steeds professioneler. De software gaat in het algemeen veel verder dan de richtlijnen zoals deze zijn opgesteld door de GRI, het Global Reporting Initiative, de internationale organisatie die richtlijnen voor duurzaamheidverslaglegging opstelt. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau KPMG.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste softwarepakketten die op dit moment op de markt zijn voor duurzaamheidverslaglegging de door de GRI vereiste functionaliteiten bieden, zoals een jaarlijkse beoordeling van de kooldioxide-uitstoot en de rapportering hierover. Meer dan de helft van de pakketten biedt bovendien specifieke functionaliteiten, zoals een analyse van de keten en de kooldioxide-neutraliteit. Daarnaast bieden de pakketten de mogelijkheid om over diverse aspecten te rapporteren, zoals mensenrechten en productverantwoordelijkheid.
Softwareontwikkelaars lopen harder
‘Duurzaamheid is de afgelopen jaren voor veel organisaties een strategisch onderwerp geworden', zegt Maurice op het Veld, partner bij KPMG IT Advisory.'Het vertalen van de uitgangspunten in concrete acties blijft voor veel organisaties echter een uitdaging, net als het rapporteren hierover. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan gemeenschappelijke maatstaven en onderliggende it-systemen die betrouwbare informatie geven over de impact van duurzaamheidprogramma's. De sofware die op de markt is hiervoor uitermate geschikt, maar wordt door veel organisaties nog nauwelijks gehanteerd. Wat dat betreft lopen softwareontwikkelaars dus een stuk harder dan hun gebruikers. De tijd dat organisaties hun prestaties op het gebied van duurzaamheid met behulp van een Excel-bestand kunnen verantwoorden, zou dan ook inmiddels ver achter ons moeten liggen. De software maakt het voor organisaties bovendien gemakkelijker om financiële en niet-financiële verslaggeving te integreren. Dat betekent dat de vraag naar geïntegreerde erp-oplossingen op de lange termijn alleen maar zal toenemen.'
Cloud, smartphone en tablet
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de markt van software voor duurzaamheidverslaglegging nog relatief jong is. Ongeveer 75 procent van de softwarepakketten is in 2008 op de markt gekomen, de overige pakketten dateren uit de periode tussen 2005 en 2008. Op het Veld: ‘Vergeleken met financiële software en erp-software is dus duidelijk sprake van een markt die in ontwikkeling is en gebruikmaakt van nieuwe technologieën. Op dit moment is ruim 80 procent van de sofware voor duurzaamheidverslaglegging wereldwijd toepasbaar en geschikt voor alle markten en regio's. Alle onderzochte pakketten kennen een webinterface en één op de vier oplossingen is zelfs volledig in de cloud gesitueerd. Ruim 90 procent van de pakketten is ook toegankelijk op een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet-pc.'
Het kiezen van het juiste softwarepakket is voor veel organisaties volgens Op het Veld overigens geen routineklus. ‘De keuze van het pakket en het karakter van de duurzaamheidrapportage hangen sterk af van de ambitie die de organisatie heeft. Afhankelijk van de strategische keuzes die gemaakt worden en de eisen van alle stakeholders (zowel voor duurzaamheid, als financieel en it), moet worden vastgesteld aan welke eisen het systeem moet voldoen. Dat kan de functionaliteit zijn, maar ook de hoogte van de kosten en de flexibiliteit.'
Duurzaamheidssoftware!
Als het niet drie keer de woordwaarde oplevert dan in elke geval een heleboel administratieve rompslomp. Ik zie het er nog van komen dat we aan moeten geven of we een kleine of grote boodschap was op toilet gedeponeerd hebben. En over enkele jaren zeker een ‘smarttoilet’ die gewicht van onze drol bepaald of het aantal centiliters van onze plas. Kunnen we jaarlijks aangeslagen worden voor wat we door het riool gespoeld hebben. De vervuiler betaalt, de ontwikkelaar verdient en het milieu wordt er niks beter van. Duurzaamheid duurt namelijk net zo lang als dat betaalbaar is.
Haha thanks Ewout.
Ik heb met veel genoegen en een big smile op mijn gezicht je reactie gelezen.
Op zich haal je een zeer valide punt aan. Duurzaamheid wordt alleen maar ingezet als het betaalbaar is.
Als de klant kan kiezen uit een duurzame oplossing van 100k of een minder duurzame oplossing van 20k kan ik je al het antwoord geven waar de klant voor gaat.
Duurzaamheid moet je in verschillende lagen en in verschillende vormen binnen je onderneming doorvoeren.
Door een centrale management op te zetten kun je veel besparing op je energieverbruik realiseren. Bijvoorbeeld de software die op netwerk switches aangeboden word, kunnen je PC-omgeving aansturen, je telefoon toestellen uitschakelen (als je VoIP heb ingericht) en zelfs het Air-co systeem in het gebouw aansturen en verschillende metingen verrichten
Voor duurzaamheid moet je een beleid en visie creëren, als je dat hebt dan kan de ICT-mogelijkheden je altijd verder helpen.
@ Reza,
Eens. Maar zo lang duurzame oplossingen duurder zijn als de reguliere oplossingen, dan neigt het gros van de klanten toch naar op korte termijn goedkopere oplossingen.
De besparingen qua kosten op de langere termijn worden helaas nog te vaak vergeten.
Ruud,
Duurzaamheid moet je als verandering zien en bij verandering moet je geduld en een visie hebben die je doelstellingen (meestal) op lange termijn realiseren. De investering hierin kan hoog uitkomen maar als je een duidelijke plan van aanpak en visie hebt dan zou je nu al zien wanneer je ROI is.
Ik ben het engszins met je eens dat de investering hoog kan zijn maar als je weet wat je en wanneer je dat terugkrijgt dan kun je beter beoordelen of een duurzame oplossing opweegt tegen een goedkope oplossing of niet.
We weten het allemaal: ” goedkoop is duurkoop!”
Duurzame software,
Zo lang het woord duurzaam erbij staat is het goed kennelijk. Is toch wat hyperig aan het worden daardoor.
Toch maakt ook dat begrip (duurzaamheid) onderdeel uit van een TCO-bepaling. De finale vergelijking is toch onder de streep geld. Het is meer de vraag hoe en op welke wijze vertaal je allerlei componenten en omstandigheden naar geld.
@ Reza,
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, echter moet een klant hier wel voor open staan. Er daar zit vaak de grootste uitdaging. Er wordt nog te vaak naar de kortere termijn en de laagste prijs gekeken.
Zeker tijdens aanbestedingen is een duurzame oplossing lastig over de buhne te brengen aangezien negen van de tien keer de prijs de belangrijkste factor is.
@Ruud,
9 van de 10 keer de laagste prijs…….
Voor commodities, zeg de 20 krentenbollen in een dozijn is de laagste prijs ook prima, want die zijn strak te specificeren en klopt het wat je schrijft. Echter wanneer het gaat om 5 of minder krentenbollen in een dozijn, dus de aanbesteding van innovatieve (communicatie-)infrastructuren zal de beste prijs/prestatie verhouding veel toekomstbestendiger uitpakken dan de laagste prijs.
@Reza,
In 2010 heb ik een tijdje in Griekenland gewerkt en daar moesten ze toen op de ‘kleintjes’ letten. Om 4 uur haalde iemand daar dan schakelaars om waardoor Airco, een deel van de lichten en andere stroomverbruikers uit gingen. Dat deden ze volgens mij niet echt om het milieu maar vooral om centjes te sparen.
Bedankt voor jullie reacties. Ik zie dat de reacties vooral gericht zijn op het gebied “Green IT” (het komen tot een duurzamere en goedkopere IT infrastructuur).
Het genoemde onderzoek “Sustainability Reporting Systems” heeft vooral betrekking op de software om organisaties te ondersteunen met hun duurzaamheidrapportage. Deze rapportage is vaak geïntegreerd of bijgevoegd in het financiële jaarverslag en rapporteert over de prestaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hierbij kan gedacht worden aan waterverbruik, CO2 footprint, veiligheid, mensenrechten, etc. van een organisatie (inclusief bijvoorbeeld alle fabrieken) wereldwijd. Vaak worden deze rapportages nog met de hand en Excel samengesteld met alle uitdaging op volledigheid en juistheid van de gerapporteerde cijfers. De genoemde software ondersteunt de organisaties in het verzamelen, aggregeren en rapporteren van de vele datapunten en heeft onder andere ingebouwde controles.
Verwachting is dan ook dat organisaties binnenkort overstappen van Excel naar deze software om het duurzaamheidrapportage proces verder te vergemakkelijken en verbeteren.