Netwerken kraken vandaag de dag steeds meer onder de druk van kolossale data volumes. IDC voorspelde zelfs dat de hoeveelheid data wereldwijd elke twee jaar verdubbelt. In 2011 kwam er maar liefst 1,8 zettabytes aan data bij. Ondanks de budgetten die bedrijven reserveren voor continuïteit in het geval een server of een datacentrum plat komt te liggen, krijgt het netwerk vaak niet de aandacht die het verdient.
Het is meer dan waarschijnlijk dat bedrijven die meer dan twee computers in huis hebben, ook een netwerk gebruiken. Met een netwerk is het simpelweg makkelijker om te communiceren en te delen. De lijst van voordelen is lang. Veel bedrijven zijn zelfs grotendeels afhankelijk van een netwerk voor de dagelijkse gang van zaken. Kleine bedrijven vertrouwen vaak op een bescheiden lokaal netwerk (lan), waarbij een klein aantal servers verbonden is met de aanwezige computers in het netwerk. De grotere bedrijven beheren gemakkelijk meerdere netwerken van grote datacentra en verschillende regionale lans om zo een wereldwijd web van verbinding te creëren.
Met alle gevaren die op de loer liggen wordt het hoogtijd om het zakelijke netwerk eens onder de loep te nemen en de vraag te stellen of het niet al uit zijn jasje barst. Wat als een netwerk het laat afweten, net op het moment dat dit echt niet de bedoeling is? Voor een bedrijf zijn er simpele, maar slimme maatregelen, om een dergelijk digitale ramp in te perken.
In het duister tasten
Een van de grootste uitdagingen voor technologisch georiënteerde bedrijven, is dat de netwerkmanager, of het netwerkteam, doorgaans weinig zichtbaar is voor de overige managers in het bedrijf. De netwerkmanager bevindt zich in een spagaat, waarbij de eis is betrouwbare technologie in te kopen en te onderhouden, terwijl het management van de organisatie stuurt op budgetten en efficiëntie. Het hoger management ziet vaak niet de noodzaak om geld te steken in een probleem dat er niet lijkt te zijn. Dat is, tot het te laat is natuurlijk.
Laten we even teruggaan naar de basis. Een netwerk is ingewikkeld en vaak een onbegrepen bedrijfsonderdeel. ‘Netwerk' wordt vaak gebruikt als een verzamelterm voor twee of drie parallelle netwerken – tenminste een voor opslag (gegarandeerde data-integriteit en non-blocking prestatie) en een voor data (meestal onvoorspelbare bandbreedte en frustrerend veel complexe lagen). Verschillende switches, host bus adapters (hba's), netwerk interfacekaarten- en draden zijn nodig voor elk netwerk. Deze wirwar zorgt voor een dagelijkse druk op de tijd en budgetten van de it, evenals energieverbruik en koeling van de netwerken.
Een van de taken waarmee een it-afdeling vaak wordt belast, is het opzetten van tools die het netwerk monitoren en diagnosticeren om zo inzicht in het netwerk te geven. En hoewel dezelfde afdeling meestal ook een soort van toezicht houdt op switches, bandbreedtecapaciteit en de weg die data aflegt in het netwerk, hebben ze zelden de mogelijkheden of tijd om een grondige en snelle diagnosis te stellen net voordat een netwerk uitvalt.
Plannen, testen en het bouwen van een simulatieomgeving, dragen er vaak aan bij dat zakelijke applicaties beheersbaar zijn en blijven, ook tijdens stressvolle situaties. Het is zaak dat netwerkmanagers weten waar de pijnpunten liggen, kunnen aangeven wanneer het netwerk tegen zijn grenzen aanloopt en weten wanneer een bepaald netwerkonderdeel het einde van zijn gebruikscyclus nadert. Dit is lang niet altijd het geval.
Verandering op stapel
Veranderingen binnen een bedrijf trekken ook vaak een wissel op het netwerk, of het nu gaat om een grote groep nieuwe werknemers, een samenvoeging of een nieuwe netwerkafhankelijke dienst of product. Het netwerk moet stevig genoeg zijn om de huidige vraag aan te kunnen en die van de toekomst. Zeker in organisaties die leunen op het netwerk in het afleveren van producten en diensten aan klanten.
Een bewolkte dag
Met de wijdverbreide acceptatie van de cloud, zakelijke mobiliteit en virtualisatie, is het belangrijk om te weten of een netwerk klaar is om de toekomstige groei van een bedrijf te ondersteunen. Ook moet een netwerk onverwachte mogelijkheden aan kunnen, zonder tijdrovende en dure veranderingen in de architectuur.
Hoewel cloud computing en virtualisatie veel kunnen doen voor de effectiviteit, betekent het ook dat de druk op het zakelijke netwerkinfrastructuur hoger wordt. Beide zaken betekenen dat er meer verkeer over het zakelijke netwerk en binnen de firewall gaat. Bij virtualisatie moet een server meerdere virtuele machines hosten en dat ook als het piektijd is. De cloud distribueert meerdere applicaties naar de gebruikers en hun apparaten, waarmee verschillende kerntaken van het bedrijfsproces geregeld worden.
Verdubbel de capaciteit, snel…
De noodzaak om het netwerk in de schijnwerpers te zetten eindigt hier niet. Zakelijke leiders moeten dit onderwerp ook onderkennen als de basis voor elke vooruitstrevende verandering binnen de organisatie. Het netwerk speelt een belangrijke rol in toekomstige groei van bedrijven. In het snelle zakelijke ecosysteem zoals we dat tegenwoordig kennen, moeten bedrijfsleiders vaak snel kunnen acteren. Alleen om die reden is het al cruciaal om inzicht te hebben. Het geeft een voorsprong op concurrenten, om snel in te kunnen spelen op verandering, zonder dat prestaties hier onder lijden. Bijvoorbeeld door tijdelijk de capaciteit te verdubbelen als dit nodig is. Technologieën als Ethernet Fabric bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat netwerken betrouwbaar, robuust en weinig vertraging kennen.
Netwerken die goed in de gaten worden gehouden, die goed worden onderhouden, en die veerkrachtig zijn, mocht er iets mis gaan, zijn er alleen als de netwerkmanager het vertrouwen krijgt. Dat betekent dat hij niet pas op het laatste moment te horen krijgt met welk budget hij moet werken. Zichtbaarheid van het netwerkteam, voorbereiding en planning en stevige grip op projecten, upgrades en applicaties zijn noodzakelijk om te zorgen dat een netwerk klaar is voor de toekomst en het netwerk vast onderdeel op de corporate agenda worden.
Eric, ik denk dat het een goede zaak is dat je het onderwerp op de kaart zet!!
Iedereen gaat er eigenlijk vanuit dat een eenmaal aangelegd netwerk het altijd doet en zal voldoen. Niets is minder waar, je geeft dat eigenlijk (voorzichtig) al aan.
Wat mij betreft zou je nog wel een splitsing mogen aanbrengen in communicatietoepassingen en de onderliggende communicatie-infrastructuur. Het zijn twee onderscheiden items om te managen.
Hoewel in deze tijden budget soms leidend is, is mijn ervaring bij veel bedrijven dat voor een goed plan, voor een efficiënter beheer altijd het geld gevonden wordt. Het begint dan wel eerst bij de onderbouwing van het (beheer)plan.
Tja, hoe zal ik het zeggen. Op dit moment is dit relevant advies voor bedrijven, maar wel iets wat een hoop centjes kost.
However, ik geloof niet dat de toekomst zit om je lokale netwerk te pimpen.
Cloud computing kan een deel van dit probleem wel degelijk oplossen. Stel je stapt over op Google voor e-mail, agenda’s, maar ook voor documenten en bestanden. De bandbreedte die dit vereist en het netwerk verkeer wat dit brengt is heel beheersbaar.
Nu kun je je afvragen of je wel je data bij bijvoorbeeld Google wilt parkeren, maar het feit dat het kan en ook nog eens goed werkt geeft in ieder geval een richting aan waarin gedacht kan worden en waarin we ook uiteindelijk opgaan. De voordelen zijn zo groot dat ze bijna niet te negeren zijn.
Maar tot die tijd moet je wel zorgen dat alles het blijft doen 🙂
Eric,
Het netwerk is de lijm tussen alle services en wordt inderdaad door velen gezien als een gegeven. Want het is in je eigen woorden:” ….een onbegrepen bedrijfsonderdeel….” Het is er of het is er niet (ping) en we kijken dus verder niet naar de capaciteit, de route en mogelijke piekbelastingen. Wanneer wel inzicht is in de relaties dan kan netwerk door virtualisatie vaak behoorlijk ontlast worden. In computergrids kan dit een enorme boost geven aan de prestatie als netwerk een bottleneck is. Net als verkleinen van latency, die behoorlijk hoog kan zijn in gesegmenteerde netwerken, de prestatie van applicaties ten goede komt.
Natuurlijk kan capaciteit uitgebreid worden maar meestal is dat een tijdelijke oplossing. Want als er meer ruimte is en het sneller gaat dan zullen er uiteindelijk weer grotere brokken data overheen gaan. Zoals kopiëren van virtuele images, backups e.d. die de ‘pijp’ naar remote locaties behoorlijk kunnen verstoppen. Bandbreedte verdelen en optimaliseren kan natuurlijk met QoS, compressie e.d. maar vraagt wederom inzicht. En als je werkzaam bent bij Broccade wil je dat natuurlijk niet horen, je wilt switches en routers verkopen.
En omdat er, in tegenstelling tot de nieuwe Mobiel Internetbundels, geen doorbelasting van netwerkgebruik is zullen we hiervan steeds meer consumeren. Gevolg is dat applicaties niet echt zuinig omgaan met het netwerk en bijvoorbeeld hele brokken data opvragen uit een database waarvan misschien maar 1 veld nodig is. Door decentralisatie is er ook een steeds grotere bandbreedte nodig, in korte tijd zijn we van ethernet via fast ethernet naar gigabit ethernet gegaan. En dat is niet alleen in backbone maar ook steeds vaker naar de client want die heeft een ‘free ride’ naar de cloud.
Hi Maarten, Henri en Ewout,
Ik ben het het met jullie eens dat de huidige kosten baten analyse er heel anders uitziet dan een aantal jaar geleden.
Tevens zijn er zoals Ewout ook al vermeld meerdere wegen naar Rome, waarbij ik zeker niet propageer om meer doosjes voor dit probleem in te zetten. Dat is eigenlijk alleen maar het probleem verhuizen naar de toekomst. Veel belangrijk in mijn optiek is om te kijken naar het fundament waarop het netwerk opgebouwd is, voldoet dat nog aan de huidige en toekomstige eisen of moet er naar alternatieven gekeken worden zoals Ethernet Fabrics.
@Eric,
Ethernet fabrics……. Ik denk dat er meer gewonnen kan worden in wan’s met het juist inrichten van packetshaper achtige oplossingen en adequate rules voor de toegang. Die packet shapers geven tevens inzicht in het werkelijke netwerkgebruik, onnodig netwerk gebruik, toepassingsgebruik, etc.
Datzelfde geldt in feite voor de toegang tot veel lan’s gekoppeld aan het wan. Vaak gaat er onnodig verkeer naar een ander deel van het netwerk, dus onnodige netwerkbelasting.
Natuurlijk heb je een punt dat de onderste lagen van het OSI model goed in elkaar gestoken moeten zijn en een efficient transport en routeringsmechanisme hebben, maar in de praktijk zit daar niet de netwerkcongestie van tegenwoordig.