De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen voor grote opdrachten zelfstandige ict’ers inhuren in teamverband. NS wil minder afhankelijk worden van grote detacheerders en dienstverleners en brokers met wurgconstructies. Het opzetten van een online marktplaats voor zzp'ers was een eerste stap, maar tot op heden lukt het NS niet om complete teams van ict’ers uit de zzp-markt te halen. Het spoorbedrijf denkt nog na over de mogelijkheden om zzp'ers te verenigen voor grote inhuurklussen.
Met het aflopende inhuurcontract eind 2010 stond de Nederlandse Spoorwegen begin vorig jaar voor de keuze: een nieuwe aanbesteding uitschrijven of op eigen kracht ict'ers inhuren. De NS koos voor het laatste en zette een online marktplaats op. Via dit centrale inhuurpunt wist het spoorbedrijf veel kleine ict-leveranciers en zzp-ict'ers te bereiken, maar voor grotere opdrachten waarvoor een compleet team moest worden ingehuurd, blijft het afhankelijk van grote detacheerders en dienstverleners.
Grotere opdrachten
‘Dat willen we eigenlijk ook veranderen', zegt NS-manager inhuur Lisette Hetzler. ‘De vraag is alleen hoe. Het liefste zouden wij zien dat zzp'ers zich verenigen in teams, om zodoende ook mee te kunnen dingen naar grotere opdrachten. Dit komt echter nog steeds niet van de grond. We zoeken dan ook naar mogelijkheden om zelfstandig ict'ers warm te maken om in teamverband te opereren.'
De NS is er nog niet helemaal uit hoe het de zzp-ict'ers wil gaan verenigen. Het spoorbedrijf wil in ieder geval uitstralen dat het een aantrekkelijke opdrachtgever is. Hetzler: ‘Als ingehuurde ict'er ben je als een collega, je bent echt één van ons. Daarnaast mag je meehelpen met het oplossen van problemen. Wij hebben de voorkeur voor zelfstandige ict'ers omdat ze vaak vrijer en zelfstandiger zijn in hun denken. Een zzp'er bepaalt zelf wat hij wil en durft meer te zeggen dan iemand in loondienst. Daarnaast zijn ze vaker creatiever.'
Reisinformatie, ov-chip en apps
Inhuurkrachten worden op verschillende projecten ingezet. Structureel huurt de NS driehonderd ict'ers in. Er wordt gewerkt met verschillende Agile- en Scrum-technieken. De beschikbare functies zijn divers: van business consultants en architecten tot aan programmamanagers. Op het gebied van reisinformatie wil de NS innovatief bezig zijn en dus worden hiervoor redelijk veel zzp'ers ingehuurd. Een project als de ov-chip is technisch complex en daarom huurt het spoorbedrijf ook hiervoor relatief veel ict'ers in. In apps wil de NS niet voorop lopen, dus hiervoor zoekt het bedrijf minder zelfstandigen.
‘We hebben grote ict-projecten lopen', zegt Hetzler, ‘maar we staan niet goed op de radar bij zzp-ict'ers. Die denken eerder aan grote banken om voor te werken. Dat willen we graag veranderen en we willen ons meer als ict-bedrijf profileren. Dit doen we door middel van meet & greets, het bezoeken aan scholen en met management development-programma's. Je zou het misschien niet zeggen, maar de NS zet jaarlijks ongeveer 120 miljoen euro aan werk uit in de markt, waarvan vijftig miljoen voor ict-werk. De brokers met wurgconstructies zijn er inmiddels op individueel niveau tussen uit. Nu moeten we de zelfstandig ict'ers nog gaan verenigen in teams voor de grotere opdrachten.'
In de afgelopen twee jaar hebben we met het initiatief http://www.ondernemerscooperatie.nl circa 80 groepen zzp’ers geholpen om zich te verenigen in een coöperatie. Ook groepen ICT-ers. Deze kunnen hierdoor grotere opdrachten aan, formaat NS. Ook zou de NS zelf een coöperatie kunnen opzetten van ICT-ers en op die manier de band onderhouden. Zie het artikel op http://tinyurl.com/7h7jgj5.
als 40ste commentaar, twee suggesties
Het lijkt me dat Mevrouw Hetzler nu misschien een samenvatting kan gaan geven en
ik hoop dat ze (mevrouw Hetzler) alle commentaristen voor een middagje uitnodigt voor een discussie bij de NS in Utrecht, dan komt er misschien ook nog een 1+1=3 effect naar aanleiding van haar korte “nieuwsflits” waar het mee begon
Een bijzondere frase: “Een zzp’er bepaalt zelf wat hij wil en durft meer te zeggen dan iemand in loondienst. Daarnaast zijn ze vaker creatiever.”.
Zonder ZZP-ers tekort te willen doen zie ik hierin een vorm van wishful thinking. ZZP-ers zijn, net als organisaties, afhankelijk van hun opdrachtgever(s). In de huidige economische situatie is dit meer dan ooit het geval. In mijn ervaring zie ik ZZP-ers als bedrijven daarom zich snel identificeren met hun opdrachtgever en “meepraten” met de belangrijkste beslissers.
Onafhankelijkheid is een persoonseigenschap die je regelmatig terugziet bij bedrijven. Met name bedrijven die zich onderscheiden op basis van hun expertise moeten zich onafhankelijk opstellen om hun projecten om te kunnen zetten in referenties die recht doen aan hun positie.
Ik zie veel specialisten die zich niet willen isoleren heel bewust kiezen voor specialistische bedrijven waar ze zich “lekker voelen” en zichzelf (en dus onafhankelijk) kunnen zijn boven het bestaan als zelfstandig ondernemer zonder personeel.
NS zou zich moeten beraden, maar voorkom een “stuck in the middle”. Kies voor de zelfstandige of kies voor een groep specialisten. Per opdracht wil je de beste partij, of dat nu een individu is, een bedrijf of een groep van bedrijven.
Gaat het er niet om om de juiste vent (dame) tegen een fair tarief op je project in te zetten?
Maakt het dan uit of hij bij een dienstverlener werkt of zzp is?
Zou voor NS niet moeten uitmaken toch?