Onderzoek van TNO laat zien dat het energiezuinige imago van cloud computing niet in alle gevallen standhoudt. Cloud-oplossingen kunnen namelijk aanzienlijk variëren in hun energie-efficiëntie. In het rapport ‘Cloud computing: grijs of groen?' beschrijft TNO de kenmerken waaraan een cloud-provider moet voldoen om ‘groen' te kunnen zijn. Ook biedt het rapport houvast voor organisaties die energiezuinig gebruik willen maken van cloud computing.
In opdracht van Agentschap NL en Surf, de ict-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs en onderzoek, heeft TNO onderzoek gedaan naar de energie-efficiëntie en duurzaamheid van cloud computing. Er is dan vooral gekeken naar infrastructure as a service.
Factoren die een zogenaamde groene cloud definiëren zijn het energieverbruik en daaraan gekoppelde kooldioxide -uitstoot. Het energieverbruik van een cloud is vooral afhankelijk van de efficiëntie van de ict-middelen. Alleen al het gebruik van cloud computing betekent vaak een efficiëntieslag. Daarnaast is de effectiviteit van de verbruikte energie van belang. Bij een groene cloud gaat zoveel mogelijk energie naar servers en zo min mogelijk naar ondersteunende apparatuur. Een andere factor om volgens TNO rekening mee te houden is de uitstoot door het energieverbruik. Uitstoot verminderen kan door gebruik van duurzame energie en te kijken naar de kooldioxide-uitstoot van de producten in de gehele keten.
Transportkosten
Ook de plaats en transport zijn volgens het onderzoeksbureau belangrijke aspecten. Een kenmerk van een cloud is dat opslag en verwerking van data op afstand van de eindgebruiker plaatsvindt. In een cloud-keten worden aanbieders en afnemers verbonden door het netwerk. Transportkosten via dit netwerk worden meegenomen in het bepalen van het energieverbruik van de cloud. Het aandeel energie dat wordt uitgegeven aan transport is 10 tot 25 procent van het totaal. Dit kan volgens TNO groener door gebruik te maken van duurzame energie.
Surf en Agentschap NL willen in een vervolgproject meer inzicht geven in wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie van specifieke toepassingen binnen cloud computing. ‘Dat kan de ene keer het transport zijn van bits, terwijl bij een andere toepassing energie verplaatsen een meer duurzame optie is', zegt Gerard van Westrienen, projectmanager groene ict en duurzaamheid bij Surf.
@ Maarten,
Vergeet de latency niet. Dit blijft een cruciale factor.
Al is de verbinding nog zo snel de latency achterhaalt u wel…..
@ Ruud,
Daar heb je zeker een punt, ook de geografische afstand speelt daar een rol in en het aantal systemen dat landelijk doorlopen moet worden. Niet elke provider heeft een zo vlak mogelijk netwerk. Maar voor vrijwel elke realtime toepassing zijn de huidige latency waarden een wereldwonder ten opzichte van ” vroeger”.
@ Maarten,
Gelukkig bestaan er goede WAN optimalisatie appliances ( Riverbed, Barracuda, Juniper )
Deze zijn 9 van de 10x geen overbodige luxe.
@Ruud,
zeker en ook dat maakt in feite dat LAN en WAN qua performance naar elkaar toe gegroeid zijn en dat realtime en non realtime beter over eenzelfde netwerk afgewikkeld kunnen worden, met betere beheer(S)gegevens dan ooit.