Uit de enquête gehouden onder de bezoekers van Big Data Forum 2012 blijkt dat dit onderwerp vooral zakelijke gebruikers interesseert. Slechts 40 procent ziet big data als een oplossing en slechts 7 procent maakt gebruik van statistische software. Wel hebben grafieken de voorkeur bij het rapporteren van big data.
Big Data Forum 2012 was een goed bezocht event, georganiseerd door IIR in samenwerking met Computable. Circa 10 procent van de bezoekers waren bereid om deel te nemen aan een enquête over big data. Hier krijgt u een samenvatting van het resultaat. Iets meer dan tweederde van de deelnemers die aan de enquête deelnamen is werkzaam in het bedrijfsleven (69 procent) en de overige werken bij overheidsorganisaties. Van de geënquêteerde bezoekers zien evenveel big data als een oplossing voor hun data problemen als een hype (40 procent). De overige 20 procent ziet big data als een probleem (7 procent) of heeft geen mening (13 procent).
Opmerkelijk is dat 67 procent van de geënquêteerde bezoekers gebruik maakt van een spreadsheet en slechts 7 procent werkt met statistische software. Echter, dit beeld lijkt een afspiegeling te zijn van het regulier gebruik van software in het bedrijfsleven. Wat betreft rapportage blijken de geënquêteerde bezoekers bij voorkeur te werken met grafieken (53 procent). Daarnaast blijkt het gebruik van presentatiesoftware niet onder te doen voor het gebruik van tekst om te rapporteren, beiden scoorden 24 procent
Deze enquête is zeker geen representatief beeld van de stand van zaken in Nederland wat betreft big data maar slechts een bescheiden peiling onder een aantal bezoekers van Big Data Forum 2012. Toch vind ik het resultaat interessant omdat het een indicatie geeft van de status van het onderwerp. Big data staat duidelijk aan het begin van de ‘hype cycle’ waarbij men zich nog een beeld moet vormen van de mogelijkheden. Tijdens Big Data Forum 2012 liet Microsoft weten dat vanuit een Excel-spreadsheet gebruikers toegang kunnen krijgen (kopen) tot hun big data-oplossing. Gegeven de dominante positie van het spreadsheet als tool lijkt mij dat dit wel eens de kortste route zal blijken te zijn naar het grootschalig gebruik van big data in het bedrijfsleven.
“Circa 10 procent van de bezoekers waren bereid om deel te nemen aan een enquête over big data”
Lijkt me een teken aan de wand dat Big Data nog niet echt leeft. Ondanks het door de diverse leveranciers overhyped wordt, wordt er nog niet echt actief naar gekeken of tijd voor genomen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat we een beetje enquete-moe zijn. Want tegenwoordig wordt je na bij bijna iedere aankoop die je doet of beurs die je bezoekt overwelmt met veelal op marketing gebasseerde enquetes.
Grappig, “Big Data” is een feit of fenomeen.
Grote hoeveelheden niet relationele data bestaan uiteraard al langer, maar met de komst van internet en gebruik van cloud computing ontstaan er nu eenmaal grote sets met (ruwe) data.
“Big Data” is gewoon een naam of label voor dit fenomeen. Big data is interessant omdat het mogelijke inzichten geeft die voorheen niet gebruikelijk of niet mogelijk waren.
Voor het gros van de mensen is big data niet interessant, voor de groep die het wel interessant vind en ook toegang heeft tot zeer grote datasets zijn er ook best wel tools aanwezig waarmee je in ieder geval wat met die data krijgt.
Het daadwerkelijk uitnutten van big data is iets wat niet zozeer met techniek te maken heeft, maar met filosofie. Door de juiste ideeen te krijgen en hiermee aan de slag te gaan zijn er enorm veel leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld voor de gezondsheidszorg, maar ook qua marketing of fraude onderzoek. Of een ondersteunend bewijs van six degrees of separation (als je Facebook, LinkedIn, Google+ en Twitter samen kunt brengen bijvoorbeeld).
Net als met Gamification of social media kunnen we prima zonder big data en is het geen noodzaak om je erin te verdiepen. Er is momenteel ook nog niet zoiets als de boot missen.
Maar goed, ik verval in de herhaling. On topic, het is in ieder geval goed dat de enquete is is geweest. Wat zouden we doen als 90% big data als een probleem ervaart? Carriere switch ;-0 ?
Henri right on!!!!
Big data is net als Cloud overhyped. En zoals je al zegt is het niet de techniek maar de filosofie en denkwijze.
En zeker op dat gebied is nog een grote slag te maken.
Maar uiteindelijk zullen Big Data en Cloud in de toekomst bij iedere CIO op de agenda komen te staan. Overhyped of niet het wordt toch een feit.Alleen de vraag is wanneer….