Met veel bombarie heeft Samsung zijn nieuwe Galaxy S III geïntroduceerd. De telecomleverancier rustte de smartphone uit met Android 4.0, stemherkenning en een slimme camera van acht megapixels, maar dit toestel lijkt niet echt geschikt om zakelijk te worden ingezet. Dat stellen Computable-experts uit het topic Mobility.
'Voor zakelijk gebruik brengt de S III niet veel nieuws', zegt Rob Manders, senior consultant bij Q-ray. ‘De grote wijziging is ICS (Android 4.0.3) met betere encryptie van zowel de telefoon als de daarin opgenomen SD-kaart. Van belang is verder AES (advanced enterprise security). Het is te hopen dat deze ook op de S III nog aanwezig is. Deze zaken zitten echter ook al in de S II na de ICS-upgrade die in april beschikbaar is gekomen. Geen reden dus om versneld over te stappen op de S III.'
Gericht op consument
Erik Lamers, business devopment & marketing director bij Avanade Nederland, is het met Manders eens. ‘De Samsung Galaxy S III is prachtig, maar dit toestel wordt geleverd met het Android-besturingssysteem en dat vind ik voor zakelijk gebruik niet betrouwbaar. Met name met apps zijn er veel problemen die zakelijk niet toelaatbaar zijn. Vanuit Avanade gaan we dit toestel dus niet gebruiken, maar ook richting klanten adviseer ik dit toestel niet. Nogmaals, mooi toestel maar het besturingssysteem is duidelijk gericht op consumentengebruik.'
Niet alle experts zijn negatief over het zakelijke gebruik van de Galaxy S III. Zo ziet Joep Remkes, systems engineer security & wireless bij Cisco, vooral voordelen in de combinatie van het grote scherm en de vorm. ‘Die is namelijk relatief klein en dun. Zakelijk gezien doe ik veel met e-mail en browsen en dat is iets waar de relatief kleine toestellen, zoals bijvoorbeeld de iPhone, het laten afweten. Ik gebruik zelf nu een Samsung Galaxy Note, waar ik erg tevreden over ben, maar wat natuurlijk toch een flinke jongen is om even in je broekzak te stoppen. De S III lijkt beter bij mijn wensen aan te sluiten. Daarnaast zal de processorkracht van de nieuwe quadcore processor het allemaal erg soepel moeten laten verlopen. Dit zal natuurlijk nog in de praktijk moeten blijken, maar van wat ik tot nu toe op Youtube heb gezien, moet dat goed komen.'
Vpn
Raymond Huwaë, director business development bij Krypton VPN, kijkt bij elke nieuwe release van een nieuwe smartphone hoe het verkeer beveiligd kan worden met vpn. ‘Elke telefoon die uitkomt, is weer sneller en beter, maar tegelijk, indien niet goed afgeschermd, beter toegankelijker voor de hacker. Niet alleen zullen mensen het vaker gebruiken voor hun werk, maar ook om te telebankieren. Gratis Wi-Fi wordt overal aangeboden en indien herkend, zal het toestel zich automatisch aanmelden. Indien het toestel niet wordt afgeschermd is het toegankelijk voor een ieder die daarin is geïnteresseerd. Vpn wordt nu beter geaccepteerd. Men begint zich langzaam te realiseren dat het afschermen van het internetverkeer een must is. Helemaal als je naar het buitenland gaat voor werk of vakantie.'
Wat is dit een ongeloofwaardig artikel. Wie zal ik geloven de computable redacteur die de marketing directeur van Avanade (Microsoft owned company) en Q-Ray (wie is dat?) om een mening vraagt over een Samsung/Adroid (Google) toestel?
Of geloven wij Blackhat, een organisatie over security:
http://source.android.com/tech/security/index.html#android-security-overview
Een beter artikel was geweest om te schrijven hoe de FBI een android phone niet kan kraken:
http://www.youtube.com/watch?v=Mk8uD7aBILI
dat lijkt mij ook wat te zeggen over de beveiliging.
Overigens 1 van de zakelijke security functies is dat een bedrijf application auditing kan doen bij een BYOD strategie. Iets wat Android prima ondersteunt.
Oof een smartphone wel of niet zakelijk is, is een conclusie, waar iets aan vooraf hoort te gaan: namelijk en het artikel net iets te kort door de binnenbocht is gegaan:
– wat wil je er mee doen,
– welke gebruikseigenschappen, functies en eigenschappen moet het hebben,
– wat voor beheer- en beheerSeigenschappen moet het hebben en
– last but not least welke beveiligingsfuncties moeten er in zitten.
Dat geheel zal sterk beïnvloed worden door welke sensoren er (nog niet) inzitten, want dat is sterk bepalend voor de functionele levensduur, omdat smartphone vrijwel geen hardware upgrade mogelijkheden hebben.
Wij van wc-eend adviseren wc-eend, logisch dat Manders van Avanade Nederland als Microsoft leverancier android niet zakelijk noemt.
Niet alleen de FBI maar ook BFA (Duitse BVD) hebben tevergeefs geprobeerd de Chrome-browser en Android te kraken. Maar ook zij gaven een positief advies over Android, een Java- en Linux-combinatie.
mvg
edgar
@Edgar,
Je zou het ook omgekeerd kunnen zien, ze bevelen het aan, juist omdat ze het wel goed kunnen volgen.
Ze hebben echt geen belang bij (nog meer?) apparaten op de markt die zij niet kunnen volgen. Zouden ze het wel kunnen kraken, dan zullen ze het zeker niet publiceren dat het zo is, laat staan hoe ze dat gedaan hebben.
Artikel bevreemd me enigzins. Samsung levert als eerste Android oem’er een goede API-kit (genaamd SAFE = Samsung Approved for Enterprise) waarmee mobile device management-platformen Samsung-tablets en smartphones volledig kunnen managen. Airwatch en Matrix42 maken hier onder andere al gebruik van.
Mvg,
Michel