Telecomaanbieder KPN introduceert voor zakelijke klanten een mobielinternetabonnement via een 4G-netwerk waar hoge internetsnelheden bereikt kunnen worden. Het abonnement is vanaf 11 mei 2012 beschikbaar. De maximaal beschikbare downloadsnelheid wordt 50 Mbit/s en de uploadsnelheid wordt 25 Mbit/s.
Door gebruik te maken van het 4G-netwerk kan het down- en uploaden van bestanden, afbeeldingen of video’s twee tot vier keer sneller dan via 3G. Daarnaast zorgt de kortere reactietijd van het netwerk voor een snelle uitwisseling van berichten en bestanden en zijn streaming-toepassingen als videoconferencing beter in gebruik. KPN doet al ruim een jaar intensieve proeven met de nieuwe vierde generatie mobiele communicatietechniek. De techniek is momenteel nog volop in ontwikkeling.
Lte-netwerk
Daarnaast wordt er in samenwerking met Surfnet binnenkort een pilot gestart waarbij met een groep intensieve gebruikers het lte-netwerk wordt ingezet en doorontwikkeld. De proeven worden dit jaar verder uitgebreid om in de toekomst een landelijk dekkend 4G-netwerk te realiseren en de stap te zetten naar nog hogere snelheden van dataverkeer.
Om het 4G-netwerk alvast voor klanten beschikbaar te maken, heeft KPN gekozen voor een stapsgewijze introductie van het 4G-netwerk. Het 4G-netwerk biedt op dit moment dekking in de gebieden Utrecht en Den Haag.
De invoering van de eerste LTE stap gaat erg langzaam en zou er nu nog niet zijn als het niet in de vergunning was vastgelegd.
Technisch gezien is deze snelheid (50/25 Mbit) directe concurrent voor menig ADSL en kabel aansluiting. Dat is, afhankelijk van de prijsstelling een interessante ontwikkeling voor vaste ADSL (IP-aansluitingen).
De communicatietoepassingsmogelijkheden zal de slag in de markt gaan worden, omdat met bijvoorbeeld VoIP via LTE er een directe GSM-concurrent op de loer ligt. VoIP is maar ~1% van de LTE-aansluitcapaciteit.
LTE concurrent voor Wi-Fi?
Wanneer LTE echt 50 Mbit/s biedt, dan kan het voor veel communicatietoepassingen, los van de kosten, ook nog wel eens een concurrent worden van Wi-Fi in de zakelijke omgeving.
Er zijn niet namelijk niet echt real-time communicatietoepassingen, die meer dan 10 Mbit/s nodig hebben. De andere communicatietoepassingen, semi- en non-realtime kunnen goed functioneren met een lagere throughput.
Wi-Fi kan wel meer piekcapaciteit bieden dan LTE, maar dat verminderd weer direct met meer actieve gebruikers in één Wi-Fi cel. 6 tot 8 gebruikers in een Wi-Fi cel (802.11n) hebben gemiddeld net zo veel IP-capaciteit als één LTE aansluiting.