Iedereen in Nederland is mobiel. Dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Met fiets, auto, trein en bus ben je zo van A naar B. En met de mobiele telefoon kun je de hele wereld bellen, lees je je e-mail en zit je op internet. Mobiele communicatie heeft ervoor gezorgd dat we altijd en overal bereikbaar zijn. Tegelijkertijd lijkt het alsof mensen juist steeds minder goed bereikbaar zijn.
Het minder goed bereikbaar zijn komt deels doordat we op veel verschillende manieren te bereiken zijn. Wie in een middelgrote organisatie werkt, heeft meestal een eigen vast nummer, een eigen mobiel nummer, een voicemail bij het vaste nummer en een voicemail bij het mobiele nummer. Dat blijkt steeds minder praktisch te zijn, zeker nu het nieuwe werken mogelijkheden biedt om plaats- en tijdonafhankelijk te werken.
Eén telefoonnummer
Toch houden veel organisaties vast aan een vaste telefoon op de werkplek. Dat blijkt uit de Het Nieuwe Werken-monitor, waarbij organisaties werd gevraagd naar hun inzet van ict. Daaruit bleek onder meer dat op dit moment slechts 28 procent van de van de respondenten hun vaste en mobiele telefonie zó geïntegreerd heeft dat een medewerker op één telefoonnummer bereikbaar is. De rest houdt nog vast aan vaste telefoons op de werkplek en aparte mobiele nummers. Daarbij moeten we wel aantekenen dat 62 procent van de respondenten aangeeft een softwarematige telefoon een goed alternatief te vinden voor een traditionele telefoon op de werkplek. Van deze ondervraagden maakt 31 procent gebruik van een laptop en heeft 45 procent een vaste computer op de werkplek. 80 procent van de respondenten geeft aan dat zij het een toegevoerde waarde zouden vinden als zij een nummer zouden hebben voor hun vaste en mobiele telefoon aansluiting.
Er is dus een duidelijke behoefte bij de eindgebruikers om zowel vaste als mobiele telefonie te integreren tot één telefoonnummer. Dat is met de technologie van nu ook probleemloos mogelijk en biedt organisaties en eindgebruikers de mogelijkheid om beter bereikbaar te zijn. Door dat slim te doen, is nog meer integratie mogelijk, bijvoorbeeld ook met je crm-systeem of urenregistratie-omgeving. Dan hoeven medewerkers gegevens niet meer per se via hun pc of laptop te checken, maar is dat ook met de smartphone mogelijk. Voorwaarde is wel dat data daadwerkelijk uitwisselbaar is.
Windows Phone
Mijn eerste ervaringen met een Windows Phone zijn in dit verband veelbelovend. Dit platform biedt zeker organisaties die gestandaardiseerd zijn op het Microsoft-platform prima mogelijkheden om Office- of crm-toepassingen naadloos uit te breiden naar de mobiele telefoon, zonder enig functionaliteitverlies. Dat betekent bijvoorbeeld dat een medewerker die onderweg is precies dezelfde toegang heeft tot Excel-bestanden of verkoopcijfers uit het crm-pakket als op kantoor. Dat biedt uitstekende mogelijkheden voor productiviteitsverbetering.
Luc Joziasse
Ik vroeg me af waarom de laatste alinea over een Windows Phone gaat en geen relatie met het onderwerp één nummer, één voicemail, heeft. Maar even googlen maakt dit duidelijk. Luc werkt voor Wortell, een Microsoft Gold Partner.
Het zinnetje: “Voorwaarde is wel dat data daadwerkelijk uitwisselbaar is” lijkt me een nogal voor de hand liggende conclusie.
Enige jaren geleden had Microsoft trouwens nog een prachtige visie die ze tot op heden nog niet waargemaakt hebben. Deze ging ervan uit dat onafhankelijk van het apparaat je werkzaamheden naadloos ‘mee reizen’ van huis naar kantoor en vice versa. Hierbij was ook de auto onderdeel van de keten, net als ‘home automation’ zoals automatisch sluitende garagedeuren bij wegrijden.
De nieuwe tablets en smartphones worden steeds meer een persoonlijke assistent, een digitale butler die ervoor zorgt dat we niets hoeven te vergeten. WiFi, mobiel Internet, Bluetooth en NFC zorgen er namelijk voor dat we steeds meer diensten kunnen laten convergeren in een enkel apparaat. En synchroniseren van PC naar telefoon/tablet of omgekeerd kan rechtstreeks of via de cloud.
De vraag hier is echter in hoeverre we zo afhankelijk willen worden van technologie die het soms ook nog weleens af laat weten.
Vaste telefoon, mobiele telefoon, softphone:”80% geeft aan dat ze 1 nummer willen voor vast en mobiel” volgens bovenstaand artikel: dat kan al ruim 10 jaar via 088 bedrijfsnummers en wordt in veel bedrijven ook toegepast om tot 1 universeel nummer voor de gebruiker te komen, ongeacht of het vast, mobiel of een softphone is.
Het is interessant dat eindgebruikers gevraagd wordt wat ze willen.
Helaas is dat vragen naar een inboxgelimiteerde oplossing, wat de gebruiker namelijk niet weet zal hij niet gaan benoemen, sterker nog ook niet kunnen benoemen, omdat hij geen idee heeft wat er buiten de genoemde box of achter de horizon ligt.
Wat wel werkt, om tot een betere werkomgeving, bereikbaarheid en versnelling voor communicatietoepassingen te komen, is interactie met de gebruiker op basis van een visie en bedrijfsprocessen.
Ook hier geldt weer: schaalbaarheid.
In een organisatie met >500 werknemers loont het nogal snel om de 45% met een vaste werkplek (gebaseerd op de vaste computer uit het artikel) ook alleen te voorzien van een vaste telefoon.
Het maakt daarnaast ook nogal een verschil of er vooral binnen de organisatie gebeld wordt, of naar externe nummers. Voor mensen die veel intern bellen, kun je skype-achtige oplossingen of IP telefonie intern overwegen.
Een combinatie van zowel vast als mobiel nummer is vandaag de dag wel heel erg achterhaald. In de beginjaren van de mobiele telefonie, toen er nog een flink prijskaartje aan hing, was het de moeite waard om af en toe een vast toestel te gebruiken.
Maar met de technieken van vandaag, waarbij je GSM gekoppeld kan worden aan je interne telefoonnetwerk, en met de kosten van mobiel bellen, zie ik het voordeel niet van een combinatie van beiden.
En de relatie naar CRM en de windows phone, die ontgaat ook mij binnen de context van de titel van het artikel
@PaVaKe
Voice systemen zijn over het algemeen inderdaad goed lineair schaalbaar, terechte opmerking, want dat was vroeger wel anders.
Maar het is niet zo dat elke organisatie de behoefte, de noodzaak heeft aan dezelfde communicatietoepassingen. Daar zitten forse verschillen in, die afhankelijk zijn van bedrijfsdoelstelling en afgeleiden bedrijfsprocessen.
Vaste telefoon of mobiele telefoon heeft alleen maar zin als de functionele oplossing, niet vanuit een historisch of procentueel perspectief gekozen wordt (dat is: “compatble with all previeous errors”), beiden zijn goed in één functionele infrastructuur te integreren. Het zal dus altijd een combinatie zijn, waarbij de ratio vast/mobiel sterk afhangt van de vereiste communicatietoepassingen.
Vast en mobiel onder eenzelfde nummer is al jaren oud, de kosten zijn inmiddels inderdaad een fractie van toen. De maat is echter nog steeds verbetering van de bereikbaarheid, versnelling van de communicatie. De kosten blijken dan in het niet te zinken.
Intern bellen: een KA organisatie: 85% intern 12 tot 15% extern, een callcenter net andersom. Skype en skype-achtigen zijn geen oplossing door de langere verbindingsopbouwtijd, het semi closed karakter en als klap op de vuurpijl de matige kwaliteit van de verbinding.
Het zijn wel leuke en goede teaser-toepassingen voor de klanten om voor een professionele oplossing met dat soort functies over te gaan. Dat scheelt als consultant een boel functioneel zendingswerk.
Ik heb nog met Luc gewerkt bij de AEX in 1998, leuk om te zien dat het goed met je gaat.
On-topic: Als freelancer is het nieuwe werken niets nieuws en is een vast nummer passe.
Een half jaar geleden heb ik ook mijn voicemail uitgezet. Naast dat je kunt zien wie er gebeld heeft vind ik een voicemail bellen en afluisteren zonde tijd. Als iemand echt wat van me wil hebben, kunnen ze met die slimme telefoons ook wel een berichtje sturen.
Mijn motto is; als ik het niet digitaal heb, bestaat het niet. Natuurlijk heeft bellen een functie, maar afspraken maken doe ik liever niet per telefoon omdat je er niet terug op kunt komen en daarnaast is het zo vluchtig dat je een week later de details vergeten bent.
Ook vind ik bellen een vorm van incontinentie. Als iemand je belt kun je het niet ophouden….
@ Henri
Voicemail is hooguit een laatste “redmiddel”. Het is geen oplossing voor een probleem. Het probleem, wellicht de uitdaging is: hoe organiseer en verzorg je bereikbaarheid! Als dat een, het(?) issue is…, dan is er een aantal functionele mogelijkheden, die respectievelijk voortkomen uit de analyse van:
– directe bereikbaarheid,
– indirecte bereikbaarheid,
– onbereikbaarheid,
dit weer verder afpellen zou hier te ver gaan, maar leidt uiteindelijk wel tot een effective en efficiënte oplossing als iemand bereikbaarheid wel organiseren en realiseren. En ja er is natuurlijk veel meer mogelijk na 120 jaar pabx-systemen dan alleen bellen om (on) bereikbaarheid te organiseren.
@Maarten: idd, Bereikbaarheid heeft erg weinig met techniek te maken.
98% (Dit is mijn schatting) van de mensen heeft een mobiel en is dus in theorie bereikbaar. De meeste gebieden in Nederland hebben ontvangst en de uptime van providers is hoger dan 99% (al voelt het na zo’n storing van Vodafone wellicht anders).
Maar ik merk steeds meer dan mensen afkeer krijgen tegen deze directe bereikbaarheid. Daarnaast broadcast niet iedereen zijn mobiele nummer.
Als ik 3 keer per dag op mijn mobiel gebeld word (welk nummer overal te vinden is met Google) dan is het veel. Juist door mijn manier van werken kan ik altijd bereikbaar zijn. Als ik teveel gebeld zou worden zou ik mijzelf ook minder bereikbaar maken.
Tegenwoordig -bij Luc is het Lync dat de klok slaat, bij mij Google- zijn er zoveel communicatiemiddelen, maar je moet ze wel managen.
@Henri,
de meeste communicatiefuncties die ontwikkeld zijn na bellen en gebeld worden, zijn niet om de directe bereikbaarheid te willen organiseren, maar juist de indirecte bereikbaarheid effectief te organiseren.
daar zit dan ook de crux in voor een goede (?) communicatie-infrastructuur.