Ict-dienstleverancier Nspyre start een nieuwe onderneming onder de naam Nspyre FlexCells. Nspyre FlexCells laat freelance it'ers collectief in cellen opereren. FlexCells start met de cellen Java en Microsoft. De komende twee jaar denkt de nieuwe onderneming zestig ondernemers aan zich te binden.
FlexCells werkt met clusters gericht op bepaalde technologieën, domeinen of vakmanschappen. Java en Microsoft zijn de eerste twee clsuters en er wordt nagedacht over cellen op het gebied van Android, JEE, C# en ASP.Net. Daarnaast zijn er ook cellen in te richten op het gebied van project- en interim management, test en integratie en infrastructuuroplossingen.
FlexCells biedt volgens eigen zeggen freelance it'ers toegang tot kennisactiviteiten, meer keuzevrijheid en continuïteit in opdrachten. Daarnaast pretendeert de nieuwe onderneming dat het collectief de administratieve lasten verminderd, dat er een overbruggingsfinanciering tussen opdrachten in wordt geregeld en dat freelancers meedelen in de omzet als zij nieuwe opdrachten of deelenemers aandragen.
Knelpunten
Nspyre realiseert zich dat naast alle positieve aspecten van het zzp-schap er ook verschillende knelpunten kleven aan zelfstandig opereren. Het bedrijf noemt onder andere de ruimte voor acquisitie, het gemis aan collegiale contacten, administratieve lasten en debiteurenrisico. Ook opdrachtgevers ondervinden problemen met betrekking tot zelfstandigen. Zijnoemen de vindbaarheid van geschikte freelancers, het afdekken van fiscaal/juridische risico's, continuïteit en kennisborging als knelpunten.
Grappig. Doet me een beetje denken aan de BSO tijd.
Nspyre die zijn roots niet aan vergeten is? (er zit nog wat BSO bloed in de gelederen via de Origin/ATS tak)
Als die niet al te hoog in de leeftijd zitten hebben die nog kansen genoeg ;O)
Zeker geen verkeerd initiatief om dit met zzp’ers’ te doen, maar…
De cellenstructuur is (was kan ik uit ervaring zeggen) leuk als het gaat om kennis die bij meer mensen verdeeld en die ook nog in staat zijn onderling goed te communiceren en bijvoorbeeld niet alle dagen bij klanten te zijn.
Het gaat echt niet op voor specialismen in een cel, die mensen sterven er mentaal gewoon af, omdat ze geen kennis kunnen delen of communiceren met directe vakgenoten.
Voor een ict-bedrijf dat een kennisfabriek zou willen zijn is de celstructuur daarom contra-productief.
Wat te zeggen van Google Apps als optimaal samenwerkingsplatform tussen alle 3e en 4e partijen. Mail, Agenda, Video, Docs, Intranet (Sites) en dat voor 40 euro p.p. per jaar. Alles via Google + op gebied van Social media en CELLS. Jullie weten me te vinden over deze innovatieve link 😉
Cellen…. Het klinkt als een terroristische organisatie. Maar ik denk dat hier juist geen compartimentering nagestreefd wordt maar een soort van ‘linking pin’ model. Met nieuwe mogelijkheden in de cloud, sociale media enz. zou het heel goed mogelijk moeten zijn om dit te verwezenlijken. Het (virtuele) team model in Microsoft Operations Framework gaat hier tenslotte ook van uit. Benieuwd of dit concept met ZZP-ers een concurrent wordt voor outsourcing naar India of Oost-Europese landen.