Ict-branchevereniging ICT~Office heeft op de laatste dag van de Week van ICT het nieuwe Young ICT Professionals-netwerk aangekondigd. In dit netwerk hebben de ‘high potentials' uit de ict-sector zich verenigd. Voorzitter van het Young ICT Professionals-netwerk wordt Lotte de Bruijn, salesmanager publieke markt en overheid bij ict-leverancier Dell.
Voormalig minister Willem Vermeend gaf bij de aankondiging van het netwerk een toelichting op hoe hij aankijkt tegen de rol van jonge ict-professionals nu en in de toekomst. Vermeend werd hierbij door het bestuur van het Young ICT Professionals-netwerk en het publiek gevraagd om ambassadeur van het netwerk te worden. Deze rol accepteerde hij. Na de officiële opening en toespraken kregen de aanwezigen de gelegenheid om in een informele setting gelijk te gaan netwerken.
Ook hier weer bijzonder jammer dat het hele verhaal een bijzonder hoog commercieel karakter heeft maar de werkelijke waarde van deze YUP’s slechts een druppel is op die hele grote steeds harder gloeiende plaat die ict-sector heet.
Ik wil niet al te negatief over komen natuurlijk maar word het niet eens tijd dat we gezamenlijk kijken naar structureel duurzame oplossingen ipv telkens maar weer nieuwe, vrij weinig zeggende, clubjes op te richten?
@NumoQuest
Dit klinkt alsof je op een voorstel aan het broeden bent…, Ik ben benieuwd.
@ Maarten Oberman
Ik denk dat we eens heel goed na moeten gaan denken wat we hebben bereikt met de verregaande plannen van de kunduz coalitie op het vlak van werkgelegenheid. Vele onderzoeken wezen het al uit dat wanneer men de onderlinge economisch cohesie los laat, de schade alleen maar vergroot. En juist dat is waar men nu dus al drie jaar mee bezig is.
Ik zou eerst maar eens beginnen met het strafrechtelijk vervolgen van leeftijdsdiscriminatie. We hebben me dunkt IT’ers genoeg. Dus die discussie kunnen we dan eindelijk ten grave dragen.
Men richt zich alleen op dat zogenaamde Young Upcoming Potential en veronachtzaamd tegelijkertijd al die voorgangers die juist moesten zorgen voor het over kunnen dragen van kennis en ervaring op dat nieuwe talent. We zien nu al de resultaten hiervan.
Holle vaten klinken het hardst?
@NumoQuest
De K C: wat hardere cijfers voor de ZZP’er/ondernemer:
hoe dan ook de 14/20/25% bijtelling geen 500 km vrijstelling meer
0,19 € per km belast voor de eigenauto voor de zaak rijders.
grofweg kost dit 6000 tot 8000 euro per werknemer per jaar, 10% van de salariskosten.
verhuizen zit er niet in, omdat de volgende opdrachtgever nooit in dezelfde plaats zit als de vorige. Dus dit zijn harde kosten.
Misschien dat een aantal communicatietoepassingen nog wat uitkomst gaan bieden.
Je geeft aan leeftijdsdiscriminatie….. :
misschien is het volgende nog wel erger en zal je zeker herkennen:
bij een aantal type organisaties is niet alleen geld en probleem ontkoppeld, maar is ook kennis en lijf ontkoppeld. Het gevolg ervan is dat in dat soort organisaties niet snel de juiste mens op de juiste plek zal zitten voor een optimale performance.
Dit veranderen (ehh verbeteren…..), geen idee?
Wat mij vooral belangrijk lijkt is dat er eens een duidelijke visie wordt ontwikkeld op ict in het algemeen en ict in Nederland in het bijzonder. Van af nu naar de toekomst.
Er is niets mis met het mobiliseren van de ict’ers van de toekomst. Al mis ik bij het woord ‘netwerken’ vaak vooral de woorden ‘kennis’ en ‘ervaring’. Laten we eens streven naar een netwerk dat is niet alleen is gebaseerd op het elkaar kennen, maar vooral op het kennen van elkaars kunnen.
Daarom moeten we oppassen de nieuwe generatie op voorhand meer kwaliteiten toe te dichten dan ze uiteindelijk waar kunnen maken. Veel, zo niet de meeste, “high potentials” blijken te vaak normale en geen uitzonderlijke medewerkers. Ambitie is oké, maar jongere generatie moeten af van al te hoge verwachtingen. Niet alleen in de ict, maar ook in andere branches is het devies: laat eerst maar eens zien wat je kunt. Een hogere opleiding is mooi, maar de praktijk is andere koek. Van een aantal jaren met de voetjes in de modder is nog nooit iemand slechter geworden. Daarbij: wie te jong te hoog in de boom klimt, verliest de wortels uit het oog.
Mogelijk dat een aanpak die is gebaseerd op visie, richting geven en praktische invulling er aan bijdraagt om jongere generaties niet continu als een bedreiging te zien, maar als logische en vooral geschikte, goed toegeruste opvolgers. We moeten ze helpen hun potentieel te richten en te ontwikkelen om het beste uit hen en daarmee uit ict te halen.
@NumoQuest, 02-05-2012 11:55
Goed opgemerkt. De ict-sector gaat zo notoir slecht om met personeel dat het verloop extreem is. Vervolgens gaat menhuilen omdat men niet per direct goede mensen voor een koopje kan krijgen. Het lijkt wel of het management binnen de diverse ict-organisaties uit verwende kinderen bestaat.