71 procent van de bedrijven is nog niet klaar voor mobiel werken. Bring your own device (byod) wordt wel door bijna 70 procent als de nieuwe werkelijkheid gezien. De smartphone is het meest populaire device en Apple speelt een grote rol bij mobiel werken. Dit alles blijkt uit onderzoek van bedrijfssoftwareleverancier SAP.
Steeds meer organisaties verstrekken geen apparatuur meer aan hun medewerkers, maar maken gebruik van bring your own device (byod). De werkgever neemt wel de verantwoordelijkheid op zich omtrent beveiliging, connectiviteit en beschikbaarheid. Bijna 70 procent vindt byod geen hype, maar de nieuwe werkelijkheid, terwijl 20 procent het allemaal nog maar moet zien. Toch blijkt dat 71 procent van de organisaties (nog) niet klaar is voor mobiel werken.
Bedrijven hebben volgens het onderzoek de meeste interesse in een mobiele oplossing voor urenregistratie (21 procent), gevolgd door goedkeuringen (20 procent) en het raadplegen van de voorraad (15 procent). Tot slot noemen zij het belang van het raadplegen/analyseren van financiële gegevens (bi) via mobile apparaten (10 procent).
Apple iPhone en iPad
Met bijna 40 procent is de smartphone (iOS, Android en Nokia 71/72) het meest populaire mobiele apparaat, gevolgd door een Windows-laptop (23 procent). Apple speelt een grote rol als het om mobiel werken gaat: maar liefst 43 procent gebruikt een iPhone (23 procent) of een iPad (20 procent). Apple's laptop is echter aanmerkelijk minder populair (3 procent).
Het it-landschap is overduidelijk aan het veranderen. Nog maar 36 procent van de organisaties heeft een voorkeur voor native applicaties. Een kwart van de respondenten gebruikt net zo graag apps die van het web gehaald zijn en 22 procent gaat voor een combinatie van traditionele applicaties met native apps, ofwel het hybride model.
De cloud-gebaseerde mobiele oplossing voor een vaste prijs per maand per gebruiker stijgt in belangstelling. Bijna 57 procent geeft weliswaar aan er nog geen gebruik van te maken, maar 26 procent zegt dit wel van plan te zijn. 18 procent doet dat al.
@ PaVaKe en @maarten oberman
Eens, echter volgens mij is byod geen hype, maar is keuzevrijheid de hype:
Veel gebruikers nl willen kunnen werken met recente en eigen voorkeursapparatuur met meer keuzemogelijkheden. Voor een deel van medewerkers is elke twee, drie of vier jaar wisselen nog steeds prima. Voor een ander steeds groter wordend deel absoluut niet.
Waar het denk ik – zeker voor grotere organisaties – op neer komt is om beleid en spelregels te updaten en het interne aanbod aan ‘managed devices’ te verrijken. Eventueel in combinatie met persoonlijke mobiliteitsbudgetten waardoor medewerker meer keus heeft en er centraal kan worden ingekocht. Hiermee vervalt byod behoefte voor grootste deel.
Dit zou een praktisch scenario kunnen zijn waarbij business, medewerkers, hr en ict tevreden zijn.
Kortom: een combi van choose your own en in mindere mate byod (zal altijd blijven bestaan voor deel medewerkers die nog steeds hiermee niet geholpen is).
@Sybren
Boyd valt zeker weg wanneer de top drie van de systemen in de markt geboden wordt aan de gebruiker.
Daarnaast een bedrijf kan inderdaad veel goedkoper smartphones en tablets inkopen, omdat het dan per ‘pallet’ gaat en niet in de enkelstuksprijs.
Grotere bedrijven hebben echter een soort massa-traagheid, waar door ze niet zo snel op iets ‘nieuws’ inspelen als een individu dat kan of wil.
@PaVaKe
Voor de gebruiker is de cloud het synchronisatie gereedschap om er voor te zorgen dat op verschillende apparaten dezelfde actuele informatie staat. Wanneer een gebruiker dus meer devices heeft en dat is defacto zo als er meer is dan een pc of Mac op het bureau, dan is syncen de meest gebruikte toepassing. Zorgpunt is meteen dat je data ook elders is en dat die, jouw data ook geanalyseerd kunnen, mogen? worden.
De spelregels zijn zeker noodzakelijk, omdat zakelijke en privé gegevens al snel door elkaar kunnen gaan lopen. Maar voor beide geldt dat beveiliging cruciaal is.
Vercijfering van de informatie zal daar de basis voor zijn. PGP is daar bij een aardig gereedschap (pretty good privacy).
Er zijn ook nog wat juridische beren op de weg. Bijvoorbeeld: Wie bedient het device en welke data is van wie:
– De werknemer bedient het apparaat maar de werkgever zit achter de knoppen van het MDM;
– Van wie zijn de foto’s die tijdens het bedrijfsuitje gemaakt zijn en de privé adreslijst waar (ook) zakelijke contacten in staan.
Wat gebeurt er als de liefde tussen werkgever en werknemer bekoelt. Mag het device in beslag genomen worden of “remote gewiped” worden en wat als daarvan hinder of schade ondervonden wordt. Is de werkgever dan aansprakelijk?
Het ‘mengen’ van privé en zakelijke data gaat goed zolang alles goed gaat maar men moet zich ervan bewust zijn dat juridisch, en v.w.b. beveiliging een en ander afgestemd moet worden.
Soms zal het beter zijn om een scheiding te houden tussen privé en zakelijk, ook als er één (fysiek) device van de werknemer gebruikt wordt. Dit kan bijvoorbeeld met een SBC-achtige oplossing zoals G/On, of een ‘virtuele zakelijke smartphone’ op het privé-device, die onafhankelijk van het device gewist kan worden.
@ Vincent
In VoIP-systemen bestaat er zoiets als multi-tenant, logisch gescheiden VoIP systemen, maar fysiek geïntegreerd op het zelfde platform, dat geldt ook voor veel cloudsystemen. dat zou dus ook iets zijn voor smartphones en tablets…. om zakelijk en privé wel te kunnen scheiden. Dual-sim is daar een rudimentair iets bij. Misschien dus wel een oplossing, maar dat zal dan nog wel 5 jaar duren.