De Nederlandse winkelketen/webwinkel voor elektronica BAS Group heeft voor een oplossing van Nexenta gekozen ter vervanging van zijn Open-E storage-omgeving. De Nederlandse retailer, die eigenaar is van de winkelketens Dynabyte, Dixons en MyCom, koos voor NexentaStor om de operationele prestaties te verbeteren en de kans op downtime van de opslagsystemen aanmerkelijk te verlagen.
De BAS Group is eigenaar van drie winkelketens (Dynabyte, Dixons en MyCom) en daarmee de grootste Nederlandse winkelketen/webwinkel voor elektronica. De in 1996 opgerichte BAS Group maakte in juli 2011 een forse groei door als gevolg van de overname van Dexcom, de eigenaar van de winkelketens Dixons en Dynabyte. Door de overname werd het aantal winkels bijna vertienvoudigd van 25 tot 230. Het personeelsbestand groeide hierdoor tot 1400 werknemers, terwijl de omzet steeg tot een niveau van vijfhonderd miljoen euro.
De strategie van het bedrijf is gebaseerd op een slimme integratie van online en offline winkelen. Nederlandse klanten kunnen producten online of in de winkel bestellen en bevinden zich altijd op hooguit tien minuten loopafstand van vakkundige hulp en fysieke producten.
Uitdagingen
Het datacenter van de BAS Group is ondergebracht bij zijn internetprovider en biedt onderdak aan tachtig virtuele VMware-servers. Het bedrijf werkt sinds 2006 met oplossingen van VMware. Aanvankelijk maakte het voor de opslag gebruik van een systeem uit de N-serie van IBM, dat oorspronkelijk door NetApp was ontwikkeld. Er was echter sprake van problemen op het gebied van de ondersteuning, opslagprestatie en kosten. Hoewel de BAS Group een contract voor vier jaar had ondertekend, ging het al in het tweede jaar op zoek naar alternatieve oplossingen. Eddo Jansen, infrastructuurmanager bij de BAS Group, koos voor een virtuele storage-oplossing van Open-E en ontwikkelde zijn eigen oplossingen op basis van 4Gb fibre channel.
Deze oplossingen werkten relatief goed, totdat de BAS Group in de zomer van 2011 Dexcom overnam en Jansen voor de opgave werd gesteld om het netwerk en de opslaginfrastructuur in zeer korte tijd te herzien. In reactie hierop stapte de BAS Group over van 3Com-switches en Netscreen-firewalls naar een integrale netwerkinfrastructuur van Juniper en waardeerde het zijn VMware ESX-servers op naar vSphere 5.
Oplossing
Tijdens zijn zoektocht naar alternatieven voor Open-E stuitte Jansen op Nexenta. Hoewel hij aanvankelijk werd afgeschrikt omdat deze oplossing kostbaarder dan Open-E leek te zijn, waren de prestatieverbeteringen zo significant dat hij besloot om het systeem uit te proberen. De opslagprestatie is voor de BAS Group van cruciaal belang, omdat het bedrijf met elke dertig minuten downtime maar liefst honderdduizend euro aan omzet verliest.
De BAS Group besloot om zijn 4 Gbps-opslagsysteem van Open-E storage te vervangen door twee met elkaar verbonden Nexenta HA (high availability) 10 Gbps NFS-clusters met een totale ruwe opslagcapaciteit van 64 TB. De Nexenta HA Cluster stelt de appliances van Nexenta in staat om een reeks van services uit te voeren om elkaar op storingen te bewaken en high availability te waarborgen voor gedeelde opslagbronnen die voor beide appliances toegankelijk zijn. Volumediensten kunnen handmatig of automatisch tussen cluster-appliances worden verplaatst indien er in één van de appliances een storing optreedt.
Prestatieboost
De prestatieboost kwam als geroepen voor de BAS Group. De organisatie werd namelijk geconfronteerd met een hoge I/O-load die ontstond doordat SQL-servers de website voordurend moesten bijwerken. De oplossing voorzag daarnaast in real-time voorraadinformatie, diensten voor systeembeheer, bestel- en verkooptoepassingen en onderhoud van het datawarehouse.
BAS hoopte een I/O-prestatie van rond de 800 Mbps te realiseren, maar was met behulp van Nexenta in staat om een niveau van maar liefst 1,3 Gbps te bereiken. Dit niveau lag ver boven de verwachtingen en tegen de fysieke grenzen van het netwerk aan.
Dankzij de hardwareneutrale aanpak van Nexenta, het poolen van opslagcapaciteit en tiered storage was de BAS Group in staat om snelle solid state disks met een totale capaciteit van 1,5 TB te gebruiken voor zijn high performance sql-servers. Hierdoor werden de lees- en schrijfbewerkingen voor de klantgerichte activiteiten aanzienlijk versneld. Daarnaast wordt de snapshotfunctie van NexentaStor ingezet om elk uur een snapshot te maken.
Zakelijke voordelen
De functionaliteit van NexentaStor, zoals pooling van hybride opslagbronnen, onbeperkte snapshots, deduplicatie en thin provisioning, stelt zakelijke klanten in staat om een kostenefficiënte en krachtig presterende storage-oplossing te implementeren. NexentaStor biedt daarnaast ondersteuning voor een keur aan unified storage-protocollen, zoals CIFS, NFS, rsync, iscsi, fibre channel en sata.
Omdat NexentaStor is gebaseerd op open source-technologie, zijn eindgebruikers niet gedwongen om duurdere producten van een specifieke leverancier aan te schaffen of een onnodig hoge prijs te betalen voor standaardfunctionaliteit. Daarnaast biedt ZFS schaalbare opslagomgevingen met een vrijwel onbeperkt aantal snapshots, gratis versioning en gegevensbeveiliging. Met NexentaStor was BAS Group in staat om de I/O-snelheden aanzienlijk te verhogen, de interactie met klanten en de prestatie van het datacenter sterk te verbeteren, een pool van opslagbronnen te vormen en gebruik te maken van tiered storage om met solid state disks ondersteuning te bieden voor razendsnelle schrijfbewerkingen en de kans op forse omzetverliezen als gevolg van downtime te reduceren dankzij de inzet van een high availiability plug-in.
Waar kan ik vinden dat de bovenstaande oplossing wordt ondersteund op VMware vSphere 5?
In de VMware Compatibility Guide (http://partnerweb.vmware.com/comp_guide2/detail.php?deviceCategory=san&productid=20052&vcl=true) kan ik alleen terugvinden dat NexentaStor 3.1 iSCSI op ESX 4.1 Update 2 wordt ondersteund.
Nexenta werkt perfect met vSphere 5. Alleen VMware certificeert tot op heden alleen hardware en geen software, daarom kan je het niet vinden. Volgens mij zijn ze wel bezig dit te veranderen.