In het eerste kwartaal van 2012 bleef het aantal transacties op de Nederlandse ict-markt op een onveranderd hoog peil staan. Weliswaar was het aantal met 67 iets lager dan de 71 uit het slotkwartaal van 2011, maar dat is nog altijd hoger dan de eerste drie kwartalen van 2011, met achtereenvolgens 53, 65 en 60 transacties. De groeitrend zet zich in de rest van 2012 door, al hangt dit ook voor een deel af van de houding van de banken. Dat stelt financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance, samen met Computable de samensteller van de kwartaaloverzichten.
De ict-markt is nog steeds een van de kurken waarop de Nederlandse economie draait, constateert Kevin Driesen, adviseur in het ict-team van MBCF. 'In de eerste drie maanden van 2012 zagen we veel overnames door beursondernemingen en investeerders van naam. Het ging daarbij vaak om strategische aankopen vanuit kracht. De overname van Bol.com door Ahold is hier een goed voorbeeld van. Je ziet een verdere integratie van de detailhandel en online e-commercemodellen. De 'bricks' en de 'clicks' komen meer en meer bij elkaar.'
Banken
Collega Ramon Schuitevoerder verwacht dat de groei zich in het tweede kwartaal voortzet, al houdt hij een slag om de arm. 'Het is spannend wat de banken gaan doen. Zij nemen momenteel een conservatieve houding aan en zijn weinig flexibel bij het financieel structureren van deals. Dat betekent dat ondernemers op zoek moeten gaan naar alternatieve financieringstromen, ter aanvulling op het bancaire stuk. Bijvoorbeeld in de vorm van een stuk eigen vermogen of een achtergestelde lening.'
Schuitevoerder zegt vooralsnog de indruk te hebben dat de houding van banken ondernemers niet weerhoudt om een strategische zet te willen doen of een volgende groeifase te willen in gaan. Hij wijst er op dat een overname ook kan worden gedaan met behulp van extern kapitaal van investeerders. Daarbij spelen wel andere scenario's, waarbij durfkapitalisten vaak gebruik maken van hun eigen vermogen, in ruil voor een aandelenbelang.
Inkopen in bedrijf
Opvallend aan de lijst met transacties van het eerste kwartaal zijn de diverse management buy-in's, zoals bij Saasforce en Provide Consulting. Volgens Schuitevoerder bestaat er momenteel veel dynamiek aan de onderkant van de markt. Oprichters van succesvolle bedrijven vinden het lastig om die groei te managen. Ze krijgen bijvoorbeeld naast commerciële activiteiten taken erbij op het gebied van personeelszaken omdat er nieuwe medewerkers worden aangetrokken. In zulke gevallen biedt hulp van een mededirecteur die via een management buy-in instapt, een uitweg. 'Het is een extra interessante optie, omdat zo'n mede-eigenaar ook met nieuwe ideeën en initiatieven komt', aldus Schuitevoerder.
Een management buy-in is ook een oplossing voor oprichters die hun onderneming willen verkopen, maar niet aan een ander bedrijf. Een nieuwe eigenaar kan zich dan inkopen met een meerderheidsbelang, zoals bij Peak-IT, of een deelbelang nemen, wanneer een oprichter pas op termijn zijn bedrijf wil verlaten (AIA Software).
Exit Getronics wereldwijd
Andere opvallende transacties waren in het eerste kwartaal die rond diverse SAP-partijen, zoals de overname van de SAP-activiteiten van softwarehuis ADC Solutions door SAP Business One Gold-partner Asecom Financiële Systemen, de aankoop door SOA People van SAP-dienstverlener Perfect for People en de fusie tussen de SAP-partners CSI Netherlands en su53 Solutions (Brits) tot Integrc. Na jaren van groei kampt de SAP-dienstverlenende markt met krimp en teruglopende tarieven en vindt er een consolidatieslag plaats.
Veel aandacht trok het afstoten van de internationale tak van Getronics door moederbedrijf KPN. Het Latijns-Amerikaanse deel werd verkocht aan Opengate Capital; de industriële holding Aurelius kocht de rest van de wereldwijde activiteiten. Hoewel er in de afgelopen jaren al eerder verlieslatende landenvestigingen waren verkocht, is er met deze overname een definitieve streep gezet achter de internationale ambitie die Getronics in 1999 nog ambieerde. De toen nog zelfstandige automatiseerder kocht in dat jaar het wereldwijd opererende Wang Global, het fusiebedrijf van Wang en Olsy.
Dertien jaar later heeft KPN het idee van een mondiaal opererende werkplekbeheerder losgelaten. Al blijft het Getronics-onderdeel, tegenwoordig opererend onder de naam KPN Corporate Market, lid van de zogeheten Getronics Workspace Alliantie, een internationaal partnernetwerk, om ook voor klanten in het buitenland werkplekdiensten te kunnen regelen.
Telegram en telex
Een opvallende notering in de lijst is die van Telegram Service. Dit bedrijf uit Alteveer is onderdeel van UTS Gmbh, eigenaar van telegramkantoren in ruim 45 landen. In elk land is slechts een officiële telegrammendienst actief die is aangesloten op het wereldwijde telegrafienetwerk. Telegram Service nam in 2001 de officiële telegrammendienst van KPN over. Dagelijks verstuurt het bedrijf nog telegrammen, uitgevonden in 1845, als felicitatie, condoleance, direct mail of juridisch bevelschrift.
Eigenaar achter Telegram Service is de Nederlander Rob van Hoof. Hij vertelde in een interview in De Volkskrant dat hij, als leverancier van telexsystemen, in 2001 hoorde dat de toenmalige TPG Post en KPN Telecom stopten met de telegramdiensten. Van Hoof kon de activiteit overnemen en kocht in de jaren erna ook allerlei buitenlandse telegramdiensten die hij onderbracht in de Zwitserse holdingmaatschappij UTS Gmbh.
Zijn meest recente aankoop was die van Swiss Telex begin januari. Door ook in de telexdiensten actief te worden wil Van Hoof nieuwe omzet genereren om de gestaag dalende opbrengsten uit telegrammen te compenseren. De telex wordt nog vooral in de financiële dienstverlening en de scheepvaart gebruikt. Ook is er nog relatief veel telexverkeer in Duitsland en in sommige ontwikkelingslanden.
Voor de volledige lijst in PDF klik op 'Meer informatie'.
Dat telex nog bestaat; het is van mainstream tekstcommunicatie 100 jaar geleden naar een markt nice geraakt voor (betrouwbare) communicatie naar low-level ICT omgevingen. Met de toename van de GSM dekking zal dit op het land toch snel tot het verleden gaan behoren.
Maarten,
Telex heeft het nog lang volgehouden in de luchtvaart (o.a. AFTN, IATA)
Of dat nu nog zo is weet ik niet daar het voor mij ook al tien jaar geleden is dat ik in die wereld zat.
Hoe dan ook het is i.d.d. old school technology
Het is zeker eol (end of life) en er is echt geen rivival van te verwachten, zelfs de scheepvaart, waar alles toch lang mee moet heeft voor Inmarsat en datacom gekozen. De meeste berichten van tegenwoordig overschrijden de beperkte omvang die telex biedt. Natuurlijk is de robuustheid en het onder alle omstandigheden functioneren een ongekend pluspunt waar de huidige ict-middelen eigenlijk niet aan kunnen tippen.
ik lees dit artikel net, maar geloof me, die Rob van Hoof is een slimme ondernemer die met kleine overnames van noodlijdende dienstjes zijn eigen omzet (en winst!) op peil houdt in neergaande markten van telex en telegram. Ik zie en hoor regelmatig interviews met hem voorbijkomen in allerlei kranten, op tv en radio. Telex en telegram overleven zo mooi als niche markten in de internet wereld! Leuk gedaan hoor!