In totaal zevenduizend meisjes tussen de tien en vijftien jaar zijn tijdens Girlsday 2012 op bezoek gegaan bij 270 bedrijven die zich bezighouden met ict en techniek. Onder hen ok de ict-bedrijven Cisco, Capgemini en IBM. Girlsday vond op donderdag 26 april 2012 plaats tijdens ‘De Week van ICT’.
Girlsday is een initiatief van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO om meisjes tussen tien en vijftien jaar enthousiast te maken voor bèta, techniek en ict. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april, tijdens ‘De Week van ICT'.
Op de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer en het Bredero College Amsterdam werden zeventig meisjes met een videoboodschap uitgenodigd door Cisco om een kijkje achter de schermen te nemen bij het bedrijf. Op interactieve wijze werd het ontstaan van Cisco en het internet uitgelegd. Daarnaast kregen de meisjes de kans om vragen te stellen aan een aantal bij Cisco werkzame vrouwen. De vragen liepen uiteen van 'hoeveel verdient u?' tot 'is het mogelijk om flexibel te werken?'. Als afsluiter werd er via videovergaderingsystemen gediscussieerd met leeftijdsgenoten uit Turkije.
Op zich helemaal geen slecht plan om extra vrouwen in de ICT te vinden.
Echter vind ik de media-aandachting iets te veel van het goede.
De kennis en kunde moet het belangrijkste zijn. Het geslacht is in mijn ogen van veel minder groot belang.
Voor de nerds komt het kwaad aangerukt, waar ze nog wel met gamers om kunnen gaan staat opeens het vrouwe volk voor de deur met de gewaagde uitsprak doet ze het weer, tja het typisch mannen bolwerk van de ict is nu dus ook echt vogel vrij verklaart maar waar komen ze eigenlijk voor het machts gevoel van een ICT er en de niet welkom verklaringen of daaruit volgend de grote verantwoordelijkheid e het goede loon.
Het is puur een ‘probleem’ van de werkgevers dat zij een bepaalde doelgroep onvoldoende aan te weten spreken. Immers is het percentage vrouwen in de Nederlandse ICT in vergelijk met omringende landen veel lager. Als je daar geen extra effort in steekt om dit aan te pakken zal dat ook niet snel veranderen. Onbekend maakt immers onbemind.
Jan, het is niet alleen een werkgeversprobleem want zoveel vrouwen studeren er in Nederland niet af op technische richtingen. Dat is in andere landen wel anders en dat is dan ook een van de redenen dat er daar meer vrouwen in technische vakken werken.