Voor de aanschaf van de nieuwe supercomputer liet het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) eerst een benchmark uitvoeren. Het weerinstituut in De Bilt wilde weten of het kon inhaken op de ict-consolidatieplannen bij het Rijk en of de markt in staat was een flexibel, betaalbaar systeem te leveren. Op de eerste vraag was het antwoord 'nee', op de tweede 'ja'. Bull won uiteindelijk de aanbesteding met een inmiddels prijswinnende offerte. Het KNMI nam de rekenkrachtcentrale recent in gebruik.
Voordat de aanbesteding voor een nieuwe supercomputer werd uitgeschreven liet het KNMI een benchmark uitvoeren. Het agentschap van het ministerie van Infrastructuur & Milieu wilde onder meer weten of het kon inhaken op de plannen van de rijksoverheid om computercentra samen te voegen. Dat bleek niet realistisch omdat de rekenactiviteiten van het weerstation zoveel capaciteit vragen dat het delen van apparatuur in een computercentrum met andere partijen niet handig is, licht René van Lier, projectleider en ict-architect bij het KNMI, toe.
Ook was het niet duidelijk of een 7keer24 uurs-dienstverlening die het weerinstituut voor ogen stond, kon worden gegarandeerd. Het rijksconsolidatieplan verkeerde eigenlijk nog in een te vroeg stadium. 'Via de benchmark wilden wij uiteindelijk nagaan of het haalbaar was aan de markt een flexibel systeem te vragen dat veertig keer sneller moest zijn dan dat wat we hadden staan, volledig geassembleerd en tegen een bedrag dat paste in ons budget', zegt Van Lier.
Vooraf testen
De benchmark viel positief uit en uiteindelijk viel na de niet-openbare aanbesteding de keuze op de Franse automatiseerder. Prijs was daarbij bepalend, maar ook factoren als kennis en energie-efficiëntie speelden een rol. Zo stelde Bull voor om Bull Cool Cabinet Doors te gebruiken: racks met speciale watergekoelde deuren, waardoor het stroomverbruik lager ligt dan bij traditionele luchtkoeling, vertelt Ronald van Pelt, pre-sales manager Xtreme Computing bij Bull. 'Ook boden we aan om de door de KNMI opgestelde configuratie vooraf te testen in onze fabriek in Angers bij Parijs. Na zo'n test kun je een configuratie gaan fijnstellen.'
Voor Bull is de opdracht van het KNMI een opsteker op de Nederlandse markt. In Nederland staan weinig supercomputers. Als de supercomputer bij het KNMI naar tevredenheid draait, kan dat een voet tussen de deur bij andere gebruikers van hpc-systemen betekenen', aldus Van Pelt.
Op een na snelste
Voor het verzamelen en opslaan van data en het maken van weer- en klimaatmodellen is het KNMI afhankelijk van krachtige computers. Het meteorologisch instituut ontvangt en verwerkt dagelijks meerdere terabyte aan data. Het schreef in 2010 aanbestedingen voor een nieuw rekencentrum en een supercomputer uit, omdat de toenmalige computeromgeving niet meer in staat was de gevraagde capaciteit en moderne facilitaire voorzieningen te leveren.
Het weerstation gebruikt het nieuwe hpc-systeem voor een zestal applicaties op het gebied van weersverwachtingen op de lange termijn en klimaatmodellen van het IPCC. Dat geeft wat scheve ogen bij medewerkers die wel op het oude SGI-systeem mochten, maar niet op de Bull-supercomputer, vertelt Van Lier. 'We hebben echter nog ruimte om uit te breiden tot een maximum van 36 chassis – nu 22 – van elk achttien nodes.'
Het KNMI beschikt met de BullX B500-opstelling over de op een na snelste supercomputer van Nederland. Alleen de Huygens-supercomputer van universitair rekencentrum Sara is sneller, al is daarvoor net een aanbestedingstraject gestart voor de aanschaf van een nieuwe.
TES Installatietechniek levert het nieuwe rekencentrum in twee fasen op: in 2011-2012 ging het om de eerste installatie en de uitbreiding en upgrade van de computerapparatuur en rond 2015 een upgrade van 400Kw naar een totaal vermogen van 840Kw. Als adviseur was ingenieursbureau DHV aangetrokken. Het tienjarig contract voor de vernieuwing van de rekencentrumomgeving heeft een waarde van vijf miljoen euro. De aanschafkosten van de supercomputer bedragen 2,2 miljoen euro.
Lees ook de reportage: Bunker geeft dekking aan supercomputer KNMI
Prijswinnend
Bull won overigens met zijn KNMI-offerte recent de ‘Best Proposal of the Year Award' voor het opstellen van de best gekwalificeerde aanbieding van Nederland van het jaar 2011. Een internationale jury koos de Bull-offerte als beste uit de 22 ingezonden aanbiedingen. De jury was lovend over de lay-out, de consistentie in de opbouw, de goede inzet van best practices, het goed gebruik van afbeeldingen en een professionele uitstraling. Adviesbureau Strategic Proposals organiseerde de wedstrijd.
Apart verhaal:
Bij een (niet-openbare) aanbesteding in 2012 wordt er al een deel opgeleverd in 2011. Dit riekt naar persoonlijke gunning, of kloppen de gegevens niet helemaal?
@ Willem @Rik S
een niet openbare aanbesteding, conform EU-regelgeving houdt het volgende in:
Eerst vindt de leveranciersselectie plaats. De aankondiging daarvan vindt geheel openbaar plaats via de bekende EU-aanbestedingswebsites. Op basis van dat eerste deel van het selectieproces worden er dus leveranciers geselecteerd bv minimaal 5.
De volgende stap in het selectieproces is dan:
Die geselecteerde leveranciers ontvangen het inhoudelijke bestek. Dat bestek is er alleen voor die vijf en het pve wordt dus niet gepubliceerd buiten die geselecteerden. Dan volgt pas het inhoudelijke selectieproces.
Iedereen maakt dus een gelijke kans en er is, mits de procedure correct gevolgd is, geen sprake van persoonlijke gunning of iets ander “ranzigs”.
De niet-openbare procedure wordt wel gebruikt als er te veel bedrijfsspecifieke zaken in een pve terecht komen die men niet bij zijn “concurrent” wil hebben.