Telecom- en netwerkleverancier Colt gaat een groot energiezuinig datacenter ergens in Nederland bouwen. Het nieuw te bouwen pand beschikt over 39.000 vierkante meter vloeroppervlak, waarvan in eerste instantie tweeduizend vierkante meter gevuld gaat worden. Dit wordt op korte termijn uitgebreid naar tienduizend vierkante meter. Dat houdt in dat ruim een kwart van het totaal verhuurde vloeroppervlakte van Colt in Europa in het nieuwe datacenter gaat komen.
Colt wil nog niet zeggen waar het nieuwe datacenter in Nederland gebouwd wordt. Dit vanwege veiligheidsredenen. Wel zegt het bedrijf dat het ergens boven zeeniveau is tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Colt kiest bewust voor een groot pand waarin veel vloeroppervlakte de komende tijd leeg blijft staan, om aan een grotere vraag in de toekomst te kunnen voldoen. Het bedrijf verwacht dat de overige 29.000 vierkant meter verhuurd zullen gaan worden. Het datacenter van Colt wordt modulair opgebouwd. Wanneer de tienduizend vierkante meter verhuurd is, zijn er in totaal twintig hallen gevuld. Colt heeft al een grote huurder gevonden en verwacht dat het nieuwe carrier-neutral datacenter begin 2013 operationeel zal zijn.
Testen in Verenigd Koninkrijk
Het volledige modulaire datacenter van Colt zal, ook wat betreft voeding en koeling, worden ontwikkeld en getest in het Verenigd Koninkrijk alvorens naar de uiteindelijke locatie te worden getransporteerd. De productie gebeurt met behulp van moderne, op componenten gebaseerde productielijntechnieken. Dankzij deze benadering beschikt Colt over de flexibiliteit om het datacenter stapsgewijs uit te breiden. Een 32MVA-voedingsaansluiting zorgt voor de schaalbare elektriciteitstoevoer die de groei van het datacenter en de toename van de vraag vereisen.
De opmerking boven zeeniveau lijkt vooral ingegeven om Amerikanen gerust te stellen. Die worden al zenuwachtig in het vliegtuig als ze ontdekken dat Schiphol fors onder zeeniveau ligt. Er staan in Nederland talloze datacentrums onder zeeniveau maar daar kun je ook maatregelen voor nemen. Heel praktisch zoals KPN in Almere in hun Cybercentrum doet door op de 1e en 2e verdieping in een pand de spullen neer te zetten zodat je boven zeeniveau zit. De investeringskosten van een pand zijn immers maar een fractie van de kosten om een datacenter te runnen.
Beschikbaarheid van stroom en volop fiber direct naar een exchange als de AMS-IX en NL-IX is cruciaal. Een vermogen van 32 MVA vraagt om een eigen onderstation met aansluiting op het grid of wellicht eigen energie opwekking. Wil je een echt groen datacenter bouwen dan moet je dit inbedden in de infrastructuur van een stad in ontwikkeling zodat je ook wat met al je restwarmte kunt doen. Dit is vooral interessant als het datacentrum groot genoeg is of als er een paar vlak bij elkaar staan.
Op zich helpt het niet om het datacentrum op de verdieping 1 of 2 onder te brengen, omdat de aanvoerkabels naar het datacentrum verzopen worden als er een meter water staat in de polder en je dus met een roeiboot naar het bovenraam van de voordeur toe moet. Kortsluitingen op de bgg hebben dan het datacentrum al lang “out of order” gemaakt. Die Amerikaanse zorg is na New Orleans, wel te begrijpen.
Het is overigens maar net waar je je datacentrum overigens echt tegen wil beschermen……
Zoals Oscar hier boven al aangegeven heeft is het puur om de Amerikanen gerust te stellen.
Dit zijn bijna de enige ter wereld die zich hier druk over maken. Eisen als een x aantal meter boven zeenniveau en gewapende beveiliging kom je zo en dan nog wel eens tegen in de RFP’s van de Amerikaanse organisaties.
En die zijn voor Nederlandse organisatie natuurlijk niet in te vullen.
Datacenter boven zeeniveau is in NL wel goed mogelijk, maar niet in de randstad. Dat kan wel weer consequenties hebben voor de kwaliteit van de internetaansluiting.
Er zijn genoeg beveiligingsmethoden, die een gewapende bewaking meer dan goed kunnen compenseren. Ik denk dat de risico’s die over de “digitale snelweg” binnen gehaald worden vele malen groter zijn dan de genoemde fysieke omstandigheden.
“ergens in nederland”. Ik gok op roosendaal met hp/ing als launching customer…
http://www.hoesnel.nl/klimaatverandering/echte-kustlijn.html
voor groene boven nap delen
en
http://img690.imageshack.us/img690/7231/map01.png
voor de vierhoek amsterdam-rotterdam-brussel-amsterdam.
Dan nog bedenken dat het in nederland ligt…
Dus dan hou je maar klein stukje van zeeland/brabant over en puntje ergens bij amsterdam.
In Woensdrecht staan nog wel een paar stevige bunkers in bewaking en rvs prikkeldraad. Hoog en droog en geheel in solidstate uitvoering, met al bewezen robuustheid.
Dit gebeurt momenteel in Roosendaal inderdaad. De sleuven voor de kabels liggen al open in diversen straten hier in Roosendaal. Ook in de vergunningenaanvragen in het plaatselijk weekblad is te lezen dat het om Colt-datacentre gaat. De exacte locatie is ergens in het deel Majoppeveld van Roosendaal.