Toen de ontwikkeling van de databases in de kinderschoenen stond, waren organisaties zich er nog niet goed bewust van, wat de waarde van de opgeslagen gegevens was. Inmiddels begrijpt iedere organisatie dat hun “assets” zich in zo’n database bevinden. Met deze kostbare bedrijfsinformatie moet de database zorgvuldig omgaan. Deze betrouwbaarheid mag wat kosten. Maar hoeveel? De databaseleveranciers hebben hier wel een antwoord op, zij leveren immers solide producten om uw kostbare gegevens te bewaren. En zij berekenen hiervoor hoge licentie- en supportkosten op basis van een complexe en vaak ondoorzichtige licentiestructuur. Gelukkig levert enige onderhandeling met zo'n leverancier al snel korting op, en wel met zulke hoge percentages dat ik als nuchtere Nederlander concludeer dat de bruto prijzen wel erg hoog zijn.
Als een organisatie zoveel betaalt voor het gebruik van een database, dan mag die daar ook wel het een en ander van verwachten. Technisch gezien zit dat wel goed, fouten in de database software worden opgelost en natuurlijk wordt de database software verder ontwikkeld, met nog meer toeters en bellen. Maar verhoogt de leverancier voor dit geld ook de business value van de database? Ook gezien de verdere ontwikkelingen in de ICT: virtualisatie is inmiddels gemeengoed geworden en vormt de basis voor het "werken in de cloud".
De database ontwikkelt technisch gezien mee, deze is ook geschikt om op een virtuele server te kunnen werken en om in de cloud gegevens op te slaan. Technisch prima in orde. En je verwacht nu ook dat de schaalvoordelen van de clouddiensten zich vertalen in lagere licentiekosten voor de klanten. En hier wringt nu de schoen: bij het gebruik van databases in de cloud, vallen de licentiekosten in veel gevallen hoger uit, soms zelfs veel hoger! Dit komt doordat de licenties voor middelgrote en grote databases per processor (of per core, een processor kan meerdere cores bevatten) worden berekend, en wel over alle servers waarop de virtuele omgeving werkt. En dat tikt aan, zeker wanneer je een beperkt aantal databases hebt.
Veel organisaties zijn daarom op zoek naar goede alternatieven, om hun bedrijfsgegevens aan toe te vertrouwen, die ook in de cloud tegen redelijke tarieven een hoge betrouwbaarheid bieden. Gelukkig zijn de open source databases inmiddels zo ver ontwikkeld, dat zij in veel situaties een alternatief kunnen bieden voor de database van de grote leveranciers. Inclusief support, wat geleverd wordt door wereldwijde organisaties. Zij leveren ook aanvullende software voor de open source database, bijvoorbeeld om de beheersbaarheid te vergroten en om de compatibiliteit met de bekende databases te verhogen. De open source databases zijn vaak doorontwikkeld vanuit vroeger bekende databases, bijvoorbeeld Ingres, en hebben van oorsprong al een goede kwaliteit. Dit is in de loop van jaren verder uitgebreid, waardoor ook de schaalbaarheid, de beschikbaarheid en de performance van de open source databases niet onder doen voor die van de grote jongens.
De supportkosten van de open source databases zijn een fractie van die van de marktleiders, iets wat veel organisaties aan zal spreken. Natuurlijk zijn er ook beperkingen aan het gebruik van open source databases, vooral als er veel intelligentie in een specifieke (database afhankelijke) code in de database aanwezig is. Maar in veel gevallen is de intelligentie opgenomen in de applicatie en doet de database niet meer dan de referentiële integriteit controleren. Dan is het mogelijk om de database van één van de grote leveranciers te migreren naar een open source database met alle genoemde voordelen van dien. Kortom er zijn voldoende redenen om het beheer van databases eens goed onder de loep te nemen. Trivento Beheer heeft daar ruime ervaring in en kan u een objectief op uw situatie toegespitst voorstel doen.