De aangekondigde beursgang van de Amerikaanse telecomleverancier Avaya raakt de Nederlandse organisatie in het geheel niet. ‘Ik word er niet in gekend’, zegt directeur John van der Velden van Avaya Nederland. ‘Ik slaap er niet minder om’. Avaya kondigde in juni 2011 een beursgang aan, maar stelde die tot nu toe uit met oog op de wankele economie en mineurstemming op de beurzen.
Voor directeur John van der Velden van Avaya Nederland maakt de aangekondigde beursgang geen verschil in zijn dagelijkse werkzaamheden. Het enige is dat hij voorzichtig moet zijn met uitspraken over de omzet. Daarmee zou hij het hoofdkantoor met zijn beursplannen in de wielen kunnen rijden.
Ook als het zo ver is en de beursgang een feit is, verwacht Van der Velden weinig verandering. ‘Wij zijn lange tijd onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf geweest. Het zit in onze genen'.
Avaya werd in 2007 gekocht door de durfkapitalisten Silver Lake en TPG Capital voor een bedrag van 8,2 miljard dollar. Avaya ontstond in oktober 2000 door de verzelfstandiging van twee divisies van Lucent Technologies met daarin de zogeheten unified communication en callcenterproducten.
Hipper
Financiële analisten verwachten dat de beursgang van Avaya nog wel even op zich laat wachten. Sommigen denken daarbij zelfs aan 2013. De plannen worden gehinderd door het tegenvallende economische klimaat en de aandacht van beleggers die uitgaat naar hippere mogelijke nieuwkomers op de Amerikaanse beurs als Facebook.com en securitybedrijf Palo Alto Networks.
Voor de korte termijn klopt dat zeker, maar voor de wat langere termijn hebben aandeelhouders wel degelijk invloed op de productontwikkeling, als is het alleen maar als ze meer rendement willen zien en een R&D budget gemakshalve voor het (ultra korte) termijn rendement afknijpen. Het is dus zeker interessant om te volgen in welke hoeken de aandelen “verdwijnen”, om te kunnen beoordelen hoe toekomstbestendig Avaya blijft.